Zuurkoolsoep

by Anouk

Lente, maar vooral zomer zijn mijn favoriete seizoenen. Het is lekker warm, de dagen zijn lang(er) en er is heel veel zon! Soms voel ik me net een plant, ik laad helemaal op van zonneschijn. Maar er zijn dingen die ik mis hoor, als het zo warm is. Warme chocolademelk met slagroom (guilty pleasure mag af en toe 😉 ) of zuurkool met worst!

Vandaag scrolde ik door recepten van de AH, via de Albert Heijn app, om ideeën voor soepjes op te doen. Opeens zag ik zuurkoolsoep staan! Ja, daar had ik nou echt heel veel zin in. Daarom heb ik het recept naar eigen smaak gemaakt en hieronder het resultaat. Dit soepje is trouwens ook gewoon heel lekker in de zomer en bevat (zonder de worst en spek) heel weinig calorieën.

IMG_20140626_192505

Zuurkoolsoep

Ingrediënten

250 gr zuurkool (1/2 pakje, rest kan je invriezen)

300 ml melk (of een melkvervanger zoals soja-, rijst-, amandelmelk)

300 ml water

peper

zout

25 gr boter

3 el volkoren of tarwebloem

1 el mosterd

Eventueel rookworst en/of zuurkoolspek

Bereiding

Maak Roux in een (soep)pan door de boter te laten smelten. Voeg al roerend de bloem erbij. Door Roux te maken is je soep straks lekker gebonden. Mocht je niet tegen tarwe- of volkorenproducten kunnen, kan je dit eventueel achterwege laten.

Als de Roux een beetje caramelachtig kleurt voeg je de melk en het water toe. Daarna voeg je een half pakje zuurkool toe.

Laat even pruttelen. Terwijl het pruttelt kun je het spek en/of de rookworst even koken. Spek moet wel een halfuurtje koken als je het echt lekker wil hebben, rookworst hoeft eigenlijk alleen op te warmen.

Voeg naar smaak nog peper en zout bij de soep en een eetlepel mosterd.

Je kunt op elk bord wat spek of rookworst leggen, maar ook gewoon door de soep doen.

Eet smakelijk!

IMG_20140626_192302

IMG_20140626_192357

 

Zuurkool is trouwens super gezond! Het is een gefermenteerd product wat het product lang houdbaar maakt. Maar zuurkool bevat onder andere ook heel veel vitamine C. Dus het is goed voor de weerstand. Door de fermentatie van de zuurkool ontstaan er melkzuurbacteriën die goed zijn voor de darmflora. Wat daarom ook weer goed is voor de stoelgang. Er zitten niet veel calorieën in zuurkool, wat handig is als je op je kcal inname let.

Linkje voor meer info:

Zuurkool, medicinale groente en heerlijke winterkost

 

Misschien ook iets voor jou?

4 comments

ollie 10 mei 2015 - 14:28

Leuke site met lekkere recepten, misschien de recepten printbaar maken dat zou een leuke toevoeging zijn.

Groet Olaf.

Reply
Zuurkool met kidneybonen (vegan) | Groentje Gezond 19 april 2016 - 20:37

[…] ben gek op zuurkool. In de zomer maakte ik al eens zuurkoolsoep omdat zuurkool super gezond is én lekker. Ik ben geen fan van dit seizoen, en zie stiekem een […]

Reply
Makkelijke zuurkool uit de pan met geitenkaas - Groentje Gezond 22 november 2016 - 10:59

[…] vind ik echt heerlijk. Het is niet alleen lekker als soep of met kidneybonen maar óók nog eens heel erg gezond. Dus voor ik mijn recept met jullie ga delen […]

Reply
Waarom moet je zuurkool koken? En andere weetjes - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:05

[…] Zuurkoolsoep (kan vegetarisch) […]

Reply

Geef een reactie