Lente, maar vooral zomer zijn mijn favoriete seizoenen. Het is lekker warm, de dagen zijn lang(er) en er is heel veel zon! Soms voel ik me net een plant, ik laad helemaal op van zonneschijn. Maar er zijn dingen die ik mis hoor, als het zo warm is. Warme chocolademelk met slagroom (guilty pleasure mag af en toe 😉 ) of zuurkool met worst!
Vandaag scrolde ik door recepten van de AH, via de Albert Heijn app, om ideeën voor soepjes op te doen. Opeens zag ik zuurkoolsoep staan! Ja, daar had ik nou echt heel veel zin in. Daarom heb ik het recept naar eigen smaak gemaakt en hieronder het resultaat. Dit soepje is trouwens ook gewoon heel lekker in de zomer en bevat (zonder de worst en spek) heel weinig calorieën.
Zuurkoolsoep
Ingrediënten
250 gr zuurkool (1/2 pakje, rest kan je invriezen)
300 ml melk (of een melkvervanger zoals soja-, rijst-, amandelmelk)
300 ml water
peper
zout
25 gr boter
3 el volkoren of tarwebloem
1 el mosterd
Eventueel rookworst en/of zuurkoolspek
Bereiding
Maak Roux in een (soep)pan door de boter te laten smelten. Voeg al roerend de bloem erbij. Door Roux te maken is je soep straks lekker gebonden. Mocht je niet tegen tarwe- of volkorenproducten kunnen, kan je dit eventueel achterwege laten.
Als de Roux een beetje caramelachtig kleurt voeg je de melk en het water toe. Daarna voeg je een half pakje zuurkool toe.
Laat even pruttelen. Terwijl het pruttelt kun je het spek en/of de rookworst even koken. Spek moet wel een halfuurtje koken als je het echt lekker wil hebben, rookworst hoeft eigenlijk alleen op te warmen.
Voeg naar smaak nog peper en zout bij de soep en een eetlepel mosterd.
Je kunt op elk bord wat spek of rookworst leggen, maar ook gewoon door de soep doen.
Eet smakelijk!
Zuurkool is trouwens super gezond! Het is een gefermenteerd product wat het product lang houdbaar maakt. Maar zuurkool bevat onder andere ook heel veel vitamine C. Dus het is goed voor de weerstand. Door de fermentatie van de zuurkool ontstaan er melkzuurbacteriën die goed zijn voor de darmflora. Wat daarom ook weer goed is voor de stoelgang. Er zitten niet veel calorieën in zuurkool, wat handig is als je op je kcal inname let.
Linkje voor meer info:
4 comments
Leuke site met lekkere recepten, misschien de recepten printbaar maken dat zou een leuke toevoeging zijn.
Groet Olaf.
[…] ben gek op zuurkool. In de zomer maakte ik al eens zuurkoolsoep omdat zuurkool super gezond is én lekker. Ik ben geen fan van dit seizoen, en zie stiekem een […]
[…] vind ik echt heerlijk. Het is niet alleen lekker als soep of met kidneybonen maar óók nog eens heel erg gezond. Dus voor ik mijn recept met jullie ga delen […]
[…] Zuurkoolsoep (kan vegetarisch) […]