Groentje Gezond
  • Blogs
    • Gezond algemeen
    • Informatief
    • Mindset en lifestyle
    • Persoonlijk
  • Recepten
    • Vegetarisch/Veganistisch
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Toetjes
    • Bijgerechten
    • Koolhydraatarm
    • Lekker gezond
    • Salades
    • Sapjes, smoothies & shakes
  • Recensies
    • Boeken
    • Restaurants
    • Overige recensies
  • Over mij
  • Mediakit
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring

Groentje Gezond

  • Blogs
    • Gezond algemeen
    • Informatief
    • Mindset en lifestyle
    • Persoonlijk
  • Recepten
    • Vegetarisch/Veganistisch
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Toetjes
    • Bijgerechten
    • Koolhydraatarm
    • Lekker gezond
    • Salades
    • Sapjes, smoothies & shakes
  • Recensies
    • Boeken
    • Restaurants
    • Overige recensies
Lekker gezond

Zelf jam maken (zonder geraffineerde suikers)

written by Anouk 16 februari 2015

Vroeger ontbeet ik op vakantie altijd met een hard broodje, een klein beetje boter én een kuipje jam van De Ruijter. Heerlijk! Maar tegenwoordig eet ik vrijwel geen brood meer, dus ook geen jam. Want voor mijn gevoel zit in elke pot bijna een kilo suiker, rare E-nummers en dus toevoegingen dir niets met fruit te maken hebben.

Dat kan anders! Dacht ik laatst toen ik een topping voor mijn mini cheesecakejes wilde maken.

Het enige nadeel is dat ik niet precies weet hoe lang deze jam houdbaar is. Suiker is natuurlijk een perfect middel om producten langer houdbaar te maken, en honing kan niet bederven heb ik van de Nationale Eettest geleerd… Maar echt een datum noemen durf ik niet maar ik gok dat het minimaal een week in een schone pot in de koelkast goed te houden is. Misschien wel langer.

 photo 20150212_083752_zpsa12sfglf.jpg

Ingrediënten

1 doosje diepvriesfruit. Aardbeien, bosbessen, het maakt niet uit. Ik gebruikte zomerfruit.

2 tot 4 eetlepels honing

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een pan en laat het mengsel al roerend koken. Blijf af en toe roeren zodat het niet aanbrandt.

Zodra het fruit een papje is geworden haal je de pan even van het vuur en mix je met je staafmixer tot een glad geheel.

Laat het mengsel nog even op laag vuur indikken tot het echt de structuur en dikte van jam heeft.

Klaar!

 photo 20150212_084117_zpsasbrgo4w.jpg

Omdat het puur fruit en honing is dat is ingedikt, is het wel een beetje dunner dan ‘echte’ jam. Maar heerlijk om op brood te gebruiken of in recepten toe te voegen.
Er zit geen citrus, gelei of suiker in verder. Dus helemaal puur natuur. Mijn jam staat al een week in de koelkast als ‘test’, zodra het niet meer goed is zet ik hier een soort houdbaarheidsdatum bij.
 

Zelf jam maken (zonder geraffineerde suikers) was last modified: mei 23rd, 2017 by Anouk
aardbeienjamjamjam maken met honingjam zonder geraffineerde suikersmakkelijk jam makenrood fruit jamsuikervrijvruchtenjamzelf jam maken
8 comments
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Anouk
Anouk

Kauwen op een blaadje sla de enige manier van gezond leven? Nee, daar geloof ik niet zo in. Je kan op zo veel manieren met gezondheid bezig zijn en op Groentje Gezond probeer ik zoveel mogelijk informatie, ervaring en verhalen te delen.

previous post
Liefde gaat door de maag: Cheesecake ijs
next post
Terug naar de sportschool

Misschien ook iets voor jou?

Havermoutkoekjes met chocoladestukjes zonder suiker (vegan)

3 november 2017

7 Lekkere traktaties voor een verjaardag (zonder...

11 november 2017

Yoghurtijsjes in pastelkleuren

12 juli 2018

Bananenmilkshake

28 mei 2014

Heerlijke bosbessen/havermout muffins

10 mei 2014

Lekker voor op brood: spinazie-guacamole-pesto

18 juni 2018

Perziktaart

10 maart 2017

Kleurrijke bietennoodles

13 april 2018

Rijstmelk

23 januari 2014

Bananenpannenkoekjes

15 februari 2014

8 comments

Avatar
Jenn 16 februari 2015 at 11:33

Klinkt goed, dat ga ik eens proberen!

Reply
Avatar
Anouk Vriezen 16 februari 2015 at 22:22

Met welk fruit ga je het proberen? Ben benieuwd hoe je het vind smaken.

Reply
Avatar
Naomi 16 februari 2015 at 11:42

misschien heb je hier iets aan? 🙂 zo doen ze het bij mij op stage 🙂
http://www.dekooktips.com/tip-truc/alg-pot.htm

Reply
Avatar
Anouk Vriezen 16 februari 2015 at 22:21

Handig linkje! Bedankt voor het delen.

Reply
Avatar
Kim 16 februari 2015 at 15:45

Oh zelfgemaakte jam is zo lekker! Mijn grootouders maken het ook nog regelmatig. Volgens mij kan het prima een week mee 🙂

Reply
Avatar
Anouk Vriezen 16 februari 2015 at 22:24

Mijn ouders hebben ook potten en potten vol staan in de kelder, maar die zijn geweckt, dat en met heeeeeel veel suiker om het lang goed te houden. Zelfs de potten uit 1993 worden nog opengemaakt en opgegeten, no problem. Dat kan met deze denk ik niet 😉

Reply
Avatar
Jac 26 april 2015 at 11:30

Honing mag je nooit verhitten, alle goede eigenschappen gaan verloren bij verhitting. Ook de honing uit de super is verhit en de meeste merken zelfs aangelengd met suikersiroop. Ik zou dan liever een vruchtenmengsel maken, aflaten koelen en daarna echte koudgeslingerde honing van een imker, er doorheen roeren.

Reply
Meest populaire recepten tot nu toe - Groentje Gezond 23 mei 2017 at 11:24

[…] aardappelschotel met broccoli en spekjes – Krachtige koffie smoothie (power ontbijt) – Zelf jam maken zonder geraffineerde suikers –Spaghetti van courgette met heerlijke tomatensaus – Vegan penne met […]

Reply

Leave a Comment Cancel Reply

Over mij

Over mij

Hi, ik ben Anouk en ik schrijf graag, over van alles en nog wat eigenlijk. Groentje Gezond startte als informatieve website, maar al snel begon ik ook persoonlijke artikelen te schrijven. Thema's die je hier vaak tegen zult komen zijn: - gezondheid - (lekker) eten - beweging - informatie - persoonlijke artikelen - positive mindset - lifestyle - recensies - Maar misschien ook nog wel meer. Kijk gerust eens rond, en als je vragen of suggesties hebt dan hoor ik dat heel graag!

Recente artikelen

  • Samenwoon woensdag: Pinterest wooninspiratie
  • Deze boeken wil ik nog lezen voor 2020
  • Dat overkomt mij niet! (te gast in een podcast)
  • Het gaat goed!
  • Fatshaming en body positivity (lees dit even RTL Boulevard)
Topblogs
Follow on Bloglovin
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze website, ga je akkoord met het gebruik hiervan.
Voor meer informatie, onder andere over cookiebeheer, bekijk je: Cookiebeleid
  • 2019 was het jaar van weer beter worden me lekkerder
  • Oproepje hoi! Ben of ken jij iemand die niet zo
  • Goeiemorgen allemaal! Wisten jullie dat ik gisteren een vet artikel
  • Omg ik was te gast in een podcast! Lees het
  • Hoewel ik helemaal vr realstagram ben en zowel in fotos
  • Deze foto voor de grap gemaakt maar vond hem eigenlijk
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin
  • Over mij
  • Mediakit
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring

@2019 Groentje Gezond Alle content van deze website behoort toe aan Groentje Gezond


Back To Top