Yoghurtijsjes in pastelkleuren

by Anouk

Vroeger maakte ik altijd ijsjes van Danoontjes. Je stak er een lepeltje in aan de bovenkant, zette ze in de vriezer en wachtte tot ze helemaal bevroren waren. Super lekker! Maar boordevol suiker. Daarom besloot ik deze super schattige en lekkere yoghurtijsjes te maken, in pastelkleuren! Het oog wil namelijk ook wat. Ik heb eigenlijk altijd wel bevroren fruit in mijn vriezer dus de keuze was bosbessen, bramen, frambozen en aardbei. Deze ijsjes zijn wederom helemaal vegan (ik wil gewoon dat vrijwel iedereen mijn recepten kan eten én dat kost helemaal geen moeite!) en ook geschikt voor mensen met een lactose allergie. Je kan natuurlijk ook gewone yoghurt gebruiken als je dat liever hebt maar dit is gemaakt met sojayoghurt.

(het artikel gaat verder onder deze foto)

Allereerst hebben we nodig:

  • 5 bramen
  • 5 bosbessen
  • 5 frambozen
  • 2 aardbeien
  • ongeveer 400/500 gram sojayoghurt (afhankelijk van hoe groot je ijsvormpjes zijn)
  • agavesiroop, maple syrup of eventueel honing (niet vegan)

Je kan natuurlijk ook meer van deze fruitsoorten toevoegen maar omdat ik graag ijsjes wilde maken met pastelkleuren heb ik er zo weinig gebruikt. De rest van het fruit verdwijnt uiteindelijk wel weer in een smoothie, eventueel kan je natuurlijk ook 1 soort fruit kiezen.

Ook heb je ijsvormpjes nodig. Mijn ijsvormpjes heb ik bij de Hema (niet gesponsord) gekocht, maar ze zijn overal in de zomerperiode wel te koop.

Je hebt ook een keukenmachine maar liever een staafmixer nodig.

Bereiding

Pak vier schaaltjes en laat in elk bakje verschillende soorten fruit ontdooien. Gebruik je vers fruit? Dan kun je deze stap over slaan. Verdeel de yoghurt over de vier schaaltjes. Laat nog een beetje yoghurt in de bak (of pak een ander schaaltje) voor puur yoghurtijs. In de bakjes met fruit kun je voor de smaak een beetje agavesiroop of maple syrup toevoegen. Zelf deed ik een theelepel per bakje. Gebruik een staafmixer om het fruit door de yoghurt heen te mixen. Zo ontstaan de kleurtjes! Ik vond de kleur al intens genoeg maar hoe meer fruit je toevoegt hoe feller de kleur wordt. 

En opeens heb je iets wat lijkt op de toetjes van de Teletubbies!

Het enige wat je nu nog moet doen is met een lepel steeds een andere kleur in de ijsvormpjes te gieten. Ik merkte dat als je dit een beetje via de zijkanten doet dat je kleurtjes een beetje apart van elkaar blijven. Doe af en toe een schepje gewone yoghurt tussendoor. Laat dan minimaal vier uur in de vriezer staan en je ijsjes zijn klaar! Het is wel een beetje kliederen, maar misschien daarom heel erg leuk om met kinderen te doen (of juist niet! CHAOS?). Er blijft misschien wat yoghurt over, maar dit kun je lekker door elkaar gooien en als ontbijt eten, of als snack. Het is in ieder geval lekker fris en ook lekker om zo te eten en niet alleen als ijs.

IJsjes zijn trouwens super lastig om te fotograferen. Er is minimaal een ijsje gesneuveld (in mijn mond) na het foto’s maken. Ze gingen lekken en lieten vlekken achter. Wat een ramp! Maar als ik weer ijsjes ga maken (ik heb de vormpjes nu toch) dan weet ik in ieder geval een beetje hoe het moet haha!

Misschien ook iets voor jou?

2 comments

Jenn 12 juli 2018 - 10:51

Dat klinkt heerlijk. Ik vind yoghurtijs zo lekker, maar het is eigenlijk nog nooit in me opgekomen om zelf yoghurt in te vriezen :’)

Reply
Kevin | Goedkoop-treinkaartje.nl 28 september 2018 - 11:54

Wauw, ik heb hetzelfde. Yoghurtijs is heerlijk! Heb het als kind weleens gedaan, maar daarna eigenlijk nooit meer. Is dit eigenlijk ook te doen met magere kwark om het wat gezonder te maken?

Reply

Geef een reactie