Het woord sojamelk krijgt een ban

by Anouk

Volgens het Europese Hof van Justitie zijn de woorden melk, yoghurt, room, boter of kaas uitsluitend bedoeld voor producten van dierlijke oorsprong. In een nieuwsbericht van Nu.nl staat dat er in Duitsland een zaak is aangespannen tegen TofuTown, omdat plantaardige producten werden aangeduid met termen die dus volgens het hof uitsluitend bedoeld zijn voor dierlijke producten. Dit betekent dat veel soja- en andere plantaardige producten op zoek moeten naar nieuwe namen. Er kan namelijk verwarring optreden als je bijvoorbeeld sojamelk zegt in plaats van soja eh, water?

Niet nieuw

Helemaal nieuw is dit nieuws niet, in januari wilde er al twee Nederlandse ministers van de VVD dat vegetarische producten niet meer een ‘vleesnaam’ zouden krijgen zoals bijvoorbeeld vegetarische schnitzel. Want stel je voor dat iemand denkt dat het een echte varkensschnitzel is! De Vegetarische Slager heeft eerder al namen veranderd. Vegetarisch gehakt werd gehackt, hierna kwamen er meer van dit soort namen zoals kipstuckjes en speckjes. De ministers lieten toen weten dat ze deze verandering te subtiel vonden. Ook is er al jaren een lijst voor termen die alleen voor zuivelproducten morgen worden gebruikt met uitzonderingen voor zuivelloze producten, zoals pindakaas.

Melk- en vleeslobby?

Dat de (melk)veehouders het zwaar hebben is ook geen nieuws, in 2016 kwam er al een steunpakket waarvan er 23 miljoen Euro naar Nederlandse boeren ging. In mijn omgeving gaan steeds meer mensen vegetarisch of veganistisch eten, of die trend ervoor zorgt dat de veehouder het zwaarder krijgt weet ik niet.

Wat gebeurt er nu met pindakaas?

Blijkbaar vindt de politiek dat wij zo dom zijn dat we niet snappen dat er in een vegetarische geha(c)ktbal geen echt gehakt van een dier zit. Of dat er in plantaardige melk geen echte melk zit. Aan de ene kant snap ik het, door te denken aan boeren die blijkbaar bijna over de kop gaan als het gaat om lage inkoopprijzen en dergelijke. Aan de andere kant heb je ook producten zoals pindakaas en cacaoboter die al jaren zo genoemd worden maar waarin geen echte kaas of boter is verwerkt. Die laatstgenoemde namen staan op een lijst (of die veranderd is nu nog niet duidelijk) met uitzonderingen op de zuivelregels. Hoe dit nu gaat nu er een verscherping plaats gaat vinden is nog onduidelijk.

Waarschijnlijk wordt het voor alle plantaardige producten: helaas pindakaas!

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie