Woensdag Weetjes: Citroen

by Anouk

Spontaan zomaar een nieuwe categorie op Groentje Gezond! Woensdag weetjes, met elke woensdag een uitgelicht onderwerp.

Vandaag gaan we het hebben over:

De citroen

20140917_082421

Als kind at ik schijfjes citroen alsof het een snoepjes waren. Heerlijk vond ik dat, lekker zuur en iedereen keek me vol verbazing aan. In januari schreef ik al een blog over waarom het goed is om je dag met citroen in lauwwarm water te beginnen. Maar vandaag met Woensdag Weetjes, wilde ik er nog iets dieper op ingaan.

 

 

Ontgiften

Citroenen worden vaak gebruikt om te ontgiften. Denk aan het bekende drankje met Maple Syrup (ahornstroop) en citroen! Ik kan je echt afraden om op die manier te proberen af te vallen, je krijgt namelijk niet genoeg voedingsstoffen en calorieën binnen als je deze limonade drinkt in plaats van gezond te eten. Maargoed, terug naar de citroen. Citroen gebruiken in gerechten of ’s ochtends een halve citroen uitpersen en verdunnen met lauwwarm water doet wonderen voor je spijsvertering. Het heeft een reinigende werking voor je lever en doordat het bloedzuiverend is geeft het een stralende huid.

Bloedsuikerspiegel

Citroen zorgt dat suikers minder snel opgenomen worden zodat je bloedsuikerspiegel minder schommelt na bijvoorbeeld een gezonde fruitsmoothie. Ideaal dus!

Vet verbranden

Citroen is echt geen wondermiddel, maar het helpt vet te verbranden, geeft je een langer vol gevoel en zorgt dat de galproductie in je lever wordt verhoogd (dus betere spijsvertering). Ik heb ook gelezen dat citroen helpt tegen nier- en galstenen, helaas heb ik er geen baat meer bij gehad omdat mijn galblaas in februari verwijderd is, maar wie weet kan het wel verlichting bieden.

Goed tegen griep en ziekte

Vroeger kreeg ik van mijn moeder als ik heel ziek was een drankje met heet water, een uitgeperste citroen, en honing. Dit werkte perfect, door de vitamine C, de ontstekingsremmende kenmerken van de honing én citroen. Oja! Citroen doodt ook nog eens ziekteverwekkers. Volgens mij is dit echt een medicijn uit grootmoeders tijd maar het werkte supergoed. De volgende keer als je ziek bent zeker even proberen ;).

Hoe?

Om de voordelen van citroenen te ervaren hoef je echt niet dagelijks een hele citroen op te eten. Zelfs ik zou daar misselijk van worden en dat is ook niet gezond. Citroen kun je gebruiken als garnering (1 of 2 schijfjes op witte vis bijvoorbeeld) maar vaak gebruik je alleen het sap. Pers bijvoorbeeld ’s ochtends een halve citroen uit en drink deze met lauwwarm water op, hierdoor worden de voedingsstoffen makkelijker opgenomen. Of meng het sap met een versgeperste sinaasappel of in een gezonde smoothie. Vanochtend dronk ik een sapje gemaakt met mijn sapcentrifuge met citroen, bleekselderij, komkommer, druiven en appel. Een perfecte detox smoothie om je dag goed mee te beginnen.

Hou jij echt niet van de zure smaak van citroen? Of vind je het gewoon ’too much’? Dat kan natuurlijk. Probeer dan op te bouwen door elke ochtend een schijfje citroen in je thee te doen. Opbouwen naar 2, en dan 3. Uiteindelijk citroensap in je thee en dan uiteindelijk de thee weglaten. (Of als je het lekker vindt groene thee gebruiken met citroen, dat is heerlijk en ook weer gezond). Opbouwen is denk ik het sleutelwoord, vooral omdat een overdosis citroensap kan zorgen dat je misselijk wordt, en dat wil je niet!

Verder zijn citrusvruchten niet zo best voor je glazuur, daarom is het verstandig om dranken met een hoge zuurgraad te drinken met een rietje.

Nog meer woensdag weetjes

– Citroenen zijn ongeveer tien dagen goed als je ze in de schaduw op een fruitschaal legt, en maar liefst 5 weken in de koelkast!

– Citroenschil is heerlijk in taart of cake

– Groene citroenen zijn super zuur, wacht tot een citroen helemaal geel is dan is hij pas echt rijp. Gerimpeld zijn ze vaak overrijp maar nog prima voor in de sapcentrifuge.

– Vroeger werden citroenen al meegegeven op zeeschepen omdat ze goed werkten tegen scheurbuik.

– Gebruik een beetje citroensap als saladedressing of druppel het over bijvoorbeeld avocado of appel zodat ze niet zo snel meer verkleuren (bruin worden).

 

 

Misschien ook iets voor jou?

1 comment

Mirne 17 september 2014 - 11:37

Ik gebruik echt veel citroen, dus fijn dat dat gezond is!

Reply

Geef een reactie