Woensdag weetjes: cacao

by Anouk

Vorige week vroeg ik: wat willen jullie graag lezen als woensdag weetje? Cacao! Was het antwoord. Chocola wordt gemaakt van cacao, en wie houdt daar nou niet van? 😉 Dus ben ik eens gaan speuren naar alle (gezondheids)weetjes over Cacao!
cocoa-452911_1280

Plant
ALs je een stukje chocola eet proef je helemaal niet meer dat dit Goddelijke product (daarover meer bij geschiedenis) eigenlijk afkomstig is uit een plant. Cacao begint namelijk als boon in de vrucht van de cacaoplant. De vrucht wordt opengebroken, de bonen worden gescheiden van het vruchtvlees. De kern van de bonen wordt nib genoemd, dit kun je tegenwoordig in winkels kopen als cacao nibs en wordt Superfood genoemd. De bonen moeten hierna nog allemaal processen doorstaan zoals gisten, drogen, branden en malen.

chocolate-183543_1280

Geschiedenisweetjes
Vroeger dronken de Azteken al een drank gemaakt van cacaobonen, deze werd op smaak gemaakt met vanille, chilipeper en piment. Een soort ouderwetse chocomelk dus! Een bioloog noemde de cacaoboom Theobroma Cacao, wat betekent: Godenvoedsel. De maya’s dachten namelijk dat de cacaoplant aan de Goden toebehoorde.  Ook werden door diezelfde Azteken cacaobonen gebruikt als betaalmiddel. Stel je voor, tien cacaobonen voor een krop sla, of dertig voor een kopje koffie met een koekje. Nederland heeft een belangrijke rol gespeeld in de cacaohandel. In Suriname werden cacaobomen geplant.

 

Gezonde weetjes
– Pure chocola bevat nog het meeste cacao, hoe hoger het getal (bijvoorbeeld 66% puur of zelfs 98% puur) betekent hoeveel cacao er nog in de chocolade zit. De rest is vulmiddel, of andere middelen zoals suiker. Stel je hebt een reep van 66% puur, dan is de overige 34% geheel uit andere bestanddelen afkomstig.

– Cacao bevat gigantisch veel anti-oxidanten die het verouderingsproces tegen kunnen gaan.

– Chocola helpt de bloeddruk reguleren

– Chocola helpt de hormoonspiegel te balanceren

– Weet je waarom vrouwen vaak chocola eten tijdens de menstruatie? Cacao bevat magnesium wat helpt tegen menstruatiekramp!

– Wetenschappers verklaren dat cacao een positief effect heeft op je hart en je bloedvaten.

– Cacao bevat het stofje chroom, dat helpt tegen een hongergevoel

-Jesse van der Velde heeft een heel goed stuk geschreven over cacao dat je hier kunt vinden
Onderstaande stukje heb ik uit een van zijn artikelen over waar chocola goed voor is:
*Verbeterde circulatie
* Lagere bloeddruk
* Stimuleert de nieren en verbetert de vertering
* Helpt patiënten met geen eetlust, nierstenen of anemie
* Verbetert de endothele functies
* Beschermt tegen vrije radicalen en andere vernietigende moleculen, die ervoor gekend staan beroertes en hartziekten te veroorzaken
* Minder sterfgevallen met betrekking tot hartziekten

Bron Jesse van der Velde

– Teveel is nooit goed, hoewel cacao absoluut een positieve invloed kan hebben op je gezondheid is het nog steeds vet en is het absoluut van belang dat je met mate chocola eet. Dus geen reep per dag 😉 Maar bijvoorbeeld elke dag een blokje.

– Cacao bevat allemaal stofjes waardoor je je:

blij, gelukkig, ontspannend, en positief gaat voelen.

Hoe minder bewerkt, hoe gezonder de chocolade is. Dit geldt ook voor cacaopoeder trouwens. Door het ver- en bewerken (bijvoorbeeld verhitting) verliest de cacao voedingsstoffen. Rauw en puur is beter.

chocolate-1934_1280

Nog meer weetjes!
-In witte chocola zit geen cacao, maar wel cacaoboter

– Cacao is een natuurlijk antidepressivum, maar teveel kan je juist depri maken!

– Er bestaat rauwe cacao, bijvoorbeeld Lovechock

– Onderstaand filmpje gaat over een cacaoboer die nog nooit chocola heeft geproeft. Zeker de mowite waard om even te kijken.

Omdat dit een chocospecial is heb ik bij de gerelateerde berichten alleen maar berichten die over chocola gaan gelaatst 😉 Yumm!

Wat vonden jullie van dit artikel? Door mijn (na vier jaar toch niet afgemaakte) studie journalistiek én de studie tot docent die ik nu volg, vind ik dit echt super leuk om te schrijven. Even wat meer research, informatief, lekker alles opzoeken én kennis verspreiden. Zoals jullie misschien merken moet ik er nog even inkomen maar over een paar weken hoop ik dat jullie smullen op de woensdag van alle weetjes.

Volgende week is het onderwerp wijn! Dat werd unaniem besloten op de Facebookpagina.
of volg me op Twitter

Meld je aan voor de nieuwsbrief

 

* indicates required

 

 

 

 

 

 

 


Alle gebruikte foto’s komen van Pixabay (rechtenvrije foto’s)

Misschien ook iets voor jou?

3 comments

Mirne 24 september 2014 - 10:32

Stom eigenlijk dat ik er zo weinig van wist! Heb al lang geen chocolade op, maar misschien toch maar weer eens een brokje pure chocolade kopen.

Reply
Rio 24 september 2014 - 13:11

Nu heb ik nog meer excuusjes om weer een blokje chocola te pakken! Nom!

Reply
EHBO (eerste hulp bij ongesteld zijn) - Groentje Gezond 5 april 2017 - 09:20

[…] als je nou heeeel graag chocola eet heb ik goed nieuws voor je. lees dit artikel waarom chocola heel goed voor je […]

Reply

Geef een reactie