Onderstaand stukjeĀ plaatste ik afgelopen week op mijn persoonlijke Facebookpagina… Ik zit al de hele week na te denken of ik het hier kon plaatsen. Aan de ene kant vind ik van niet. Wat doet zo’n stuk nou op een gezondheidswebsite? Aan deĀ andere kant vind ik het heel gezond om hier eens bij stil te staan…Ā Vind ik het een onderwerp dat mij persoonlijk bij de keel grijpt en me al de hele week bezig houdt.. Dus ja, ik deel het gewoon. Morgen staat er gewoon een artikel over mijn eerste les Spinning gepland, maar vandaag even dit:
De afgelopen weken heeft blogger Yasmine iets losgemaakt. Bij mij en vele anderen.. Namelijk met dit artikel. Het gaat om het feit dat vrouwen veel te vaak als object worden gezien. Dat het maar okĆ© is om te roepen dat iemand een lekker wijf is, of gewoon fijn aan iemand zitten zonder toestemming, omdat je daar zin in hebt. Ze kreeg positieve maar ook negatieve reacties. Daarna schreef ze nog een artikel, als tegenreactie. Wij (vrouwen overal) overdrijven niet. Met de hashtagĀ āŖ#āwijoverdrijvennietā¬Ā laten vrouwen maar ook mannen van zich horen(kijk maar eens op Twitter…)Ā
En ik denk ook niet dat we overdrijven. We maken allemaal wel eens wat mee. Groot of klein, ons lichaam is van ons, daar blijf je als buitenstaander gewoon van af!
Een voorbeeld van mij:
Als ik in het donker ergens naartoe fiets, langs een park of een stil stuk weg, dan ben ik altijd BANG. Misschien door mijn opvoeding, misschien door andere dingen, maar misschien word ik wel aangerand of verkracht! Die angst is er ALTIJD als ik ergens alleen fiets. En terwijl ik fiets denk ik: okƩ, stƩl dat me iets overkomt, dan is dat MIJN EIGEN SCHULD. Zo voelt dat. Stel iets gebeurt, dan heb ik dat over mezelf afgeroepen omdat ik blijkbaar het idee heb gegeven aan iemand dat ze aan me mogen zitten zonder toestemming. Nu heb ik het alleen over het fietsen van punt A naar B, gelukkig ga ik niet veel uit maar dan zit ook iedereen ineens aan je kont of je borsten of je heupen. Nu kan ik meteen zeggen (in een kroeg bijvoorbeeld): ik hoor bij hem (Martijn) maar toen ik een jaar of zestien was, was dat een stuk moeilijker. Dan stak iemand wel eens een tong achter in je keel terwijl je dat niet wilde, of werd er aan je achterste geknepen. Ik bleef vaak angstvallig dichtbij mijn wat stoerdere vrienden staan omdat er iemand met zijn dronken hoofd had bedacht dat ik wel leuk was om mee naar huis te nemen. Toestemming vond diegene dan ook vaak niet nodig. Gelukkig is me nooit iets ergs overkomen, maar ik vind het al erg genoeg dat er mensen zijn die in hun hoofd halen dat ze zomaar aan me konden zitten en me de huid kapot scholden als ik zei dat ik geen interesse had.
Waarom hebben wij geen keuze wie er aan ons zit, of wie ons ziet als een lekker lichaam of een stel tieten? EN waarom worden wij arrogant beschouwd als we zeggen dat we geen interesse hebben, dat mensen die schreeuwen of fluiten op straat dit niet hoeven doen, of mensen die willen dansen ‘echt geen andere bedoeling hebben?’ Of nĆ³g erger,Ā de uitspraak ‘dan hadĀ je maar niet alleen moetenĀ fietsen’ of ‘je hebt het uitgelokt’ als het dan een keer Ć©cht verkeerd gaat.Ā Verdorie ik word hier gewoon kwaad en verdrietig om.Ā
Door zoveel verschillende redenen. Ik vind mezelf niet zo bijzonder en mooi dat dit me aantrekt, (ik voel me verplicht dit nog even te melden) maar ik vind wel dat zoveel mogelijk mensen zich moeten uitlaten tegen dit geweld. Want het voelt als onrecht, als geweld, als iets wat niet door de beugel kan… Nogmaals #wijoverdrijvenniet
Nadat ik dit stukje heb getypt kwam ik erachter dat er nu ook een Facebookpagina en een getuigenissenwebsite in het leven is geroepen. Kijk gerust even.
5 comments
Zo goed dat jij hier ook aandacht aan hebt besteed! Hoe meer bloggers deze boodschappen verspreiden, hoe groter de kans is dat er meer bewustzijn komt voor dit probleem.
Dankjewel, ik denk ook dat ik de goede keuze hebt gemaakt om dit toch te delen š
Ik vind het wel echt een erg verhaal, maar ik denk toch dat het helaas de realiteit is en de media maakt het niet bepaald beter.
Naar mijn mening word namelijk bijna iedere vrouw die beroemd word als sekssymbool weggezet, en die mannen die vrouwen dan blijkbaar niet met rust kunnen laten verdienen een trap tussen hun ballen.
Klopt, dankjewel voor je reactie! Ik kreeg al op Facebook een reactie dat ook mannen slachtoffers kunnen zijn (door een man, waar ik het ook mee eens ben) en mijn vriend zei nog: ‘Maar als je dan niet meer naar vrouwen fluit voelen ze zich ook niet prettig..’
Ik denk dat niet elke man de ernst in deze berichten ziet, maar vind het heel tof dat er heel veel mannen zijn die dit ook snappen.
Maar een groot deel ligt absoluut ook aan de media.
[…] 2015 was ook de hashtag #wijoverdrijvenniet trending. Daar deelde ik op dat moment mijn verhaal. Op dat moment ging het vooral om ongewenste acties van mannen die je als vrouw zijnde onveilig […]