Wij hebben eindelijk een robotstofzuiger!

by Anouk

Stofzuigen is niet mijn grootste hobby. Als puber werkte ik een blauwe maandag bij een gigantische schoenenwinkel van meerdere verdiepingen en omdat ik nog niet zoveel mocht op die leeftijd, moest ik dan weet ik hoeveel oppervlakten stofzuigen. Dat moest ook nog eens heel snel allemaal. Ook in mijn vorige woning kon ik het wel eens “vergeten”, ondanks dat ik maar een klein appartementje had. Toen ik ging samenwonen afgelopen december wist ik al snel: ik wil een robotstofzuiger. We hebben een studio, yes I know dat is maar een kwartiertje werk, maar wel een studio in een nieuwbouwhuis waar nog veel wordt gebouwd. Veel zand en stof dus. Omdat mijn vriend snel last heeft van zijn luchtwegen kozen wij dus voor onze Rowena*.

Rowena de stofzuigrobot

Onze Rowena wordt elke dag om 2 uur ’s middags wakker om ons huis te stoffen en te dweilen. Ideaal, we hoefden daàr vrij weinig voor te doen behalve dat één keertje in te stellen. Verder behoeft ze weinig zorg, af en toe een beetje schoon water (voor het dweilen) en je moet haar soms verschonen (het bakje legen). Zoals je al kan merken praat ik bijna over haar alsof ze een huisdier is! Het stomme is dat vriendlief en ik dat ook echt doen.

Als ze een keertje niet in haar huisje staat is het al snel: “Rowena, waar ben je?” Ja, het is van de zotte, om zo’n apparaat als huisdier aan te spreken maar op de een of andere manier geeft ons dit nog meer lol van deze robot. Omdat er elke dag wordt stofgezogen, hebben mijn vriend en ik ook, minder last van onze luchtwegen. Het huis voelt altijd schoon. Soms moet je wel echt zelf nog even stofzuigen maar dit hoeft zeker niet elke week meer en soms voldoet een keertje vegen. Al met al was dit voor mij echt ideaal het neemt me een taak uit handen die ik niet graag deed.

Namen verzinnen voor apparaten

Doen jullie dat ook? Ik deed dat eigenlijk niet voor ik mijn vriend kende. Zelfs mijn knuffel had ik geen naam gegeven (die heet nu ineens Dirk trouwens) en onze annanasplant heet Arie.

*De naam Rowena komt trouwens van Rowena Ravenclaw van de Harry Potter series. Het merk van de stofzuiger is namelijk Rowenta dus ik vond het wel grappig de stofzuiger Rowena te noemen.

Stofzuigrobots

Voordat we Rowena kochten heb ik flink onderzoek gedaan, er was op dat moment een leuke actie via Bol.com dus daar hebben we tijdens onze verhuizing een vaatwasser en stofzuiger gekocht. Leuk weetje: als je via mijn linkjes op Bol.com wat koopt (of dit nu een stofzuigrobot is of een dunschiller) dan krijg ik een kleine commissie waar ik mijn website van kan betalen. Dus als je ooit iets nodig hebt en mij wil steunen als kleine ondernemer, klik dan even via mijn website. (zie mijn disclaimer).

Er is heel veel keuze

Stofzuigrobots zijn er in alle soorten, wil jij er eentje die dweilt? Of gewoon een die alleen stofzuigt. Met of zonder app/afstandbediening? Wil je een super slimme die echt alle hoekjes pakt (die zijn behoorlijk prijzig) of eentje die twee uur gewoon je kamer doorgaat tot hij/zij klaar is met de klus en naar het oplaadpunt moet. Zelf ben ik eerst op een vergelijkingssite gaan kijken en daarna op Bol.com. Toen ik er een paar had uitgekozen op prijs en kwaliteit heb ik nog even de reviews gelezen en voor ons was de Rowenta met dweilfunctie en prima keuze. Uiteraard heeft iedereen een ander budget en andere eisen dus kijk zelf even rond. Hieronder heb ik een paar van de robots in verschillende prijsklassen neergezet (alleen zichtbaar als je geen adblocker aan hebt).

Robotstofzuigers van laag naar hoog (met populaire reviews)

De voor- en nadelen

Wat ik fijn vind aan een robotstofzuiger is dat je bijna nooit meer zelf hoeft te stofzuigen (en soms te dweilen). Alleen heel af en toe een bezem in lastige hoekjes is eigenlijk al voldoende. Je kan hem vaak instellen dat hij aan het werk gaat als jij niet thuis bent en je komt in een schoon huis weer thuis. Ook voor mensen met huisdieren of allergieën is dit ideaal.

Een nadeel is dat je altijd moet zorgen dat er geen kabels, schoenen of andere spullen in huis rondslingeren. Voor mij is dit een voordeel want sinds Rowena is ons huis vaak heel opgeruimd. De vloer is in ieder geval altijd leeg van rondslingerende spullen omdat de robot dan vastloopt. Het komt soms wel eens voor dat Rowena vast zit in ons wasrek of een kastje, hier hebben we dan even iets voor gezet zodat het niet meer gebeurd. Bij luxere stofzuigers kun je een soort nepmuurtjes plaatsen zodat ze geen plant of iets dergelijks omstoot. Verder zie ik zelf eigenlijk niet zoveel nadelen.

Heb jij een robotstofzuiger thuis?

Misschien ook iets voor jou?

1 comment

Simone 16 maart 2020 - 13:17

Ik had er ook een aangeschaft i.v.m. mijn katten (mainecoons), maar ik heb dat ding eigenlijk maar iets van 5 keer aangezet. Het brengt veel gedoe met zich mee! Je moet echt alles eerst aan de kant schuiven zoals je schrijft, en hij was best lang bezig (1 a 1,5 uur voor 55m2 destijds). Toen ik ging verhuizen naar 94m2, heb ik hem verkocht. Hoelang zou hij er dán over doen?! Toch maar weer normaal stofzuigen haha!

Reply

Geef een reactie