Weg met netelroos!

by Anouk

Vanaf mijn pubertijd heb ik met vlagen last van netelroos, althans zo noemde mijn huisarts de rode plekken en jeuk die daarbij hoorde. In eerste instantie dacht ik dat ik allergisch was voor water, want vooral als ik gedoucht had werd ik zo rood als een kreeft, insmeren met body lotion deed ik drie keer per dag anders was de jeuk soms niet te houden! (Wel kreeg ik daar een heel zacht huidje van 😉 )

Wat is netelroos?
– Netelroos is een overgevoeligheidsreactie die vaak resulteert in rode/roze vlekken (soms met witte bultjes) oftewel uitslag die vaak gepaard gaat met jeuk.
– Netelroos komt vaak voor, in verschillende vormen en maten.
– Netelroos kan verschillende oorzaken hebben maar heeft altijd met overgevoeligheid te maken. Dit kan voor warmte of kou zijn, bepaalde etenswaren of toevoegingen zoals kleurstoffen of smaakversterkers, medicijnen, druk of zonlicht op de huid, contact met plantaardig en/of chemische middelen. (Denk aan wasverzachter)

Soms weg
In mijn medicijnmandje ligt altijd een strip tabletten die ik in kan nemen als de jeuk weer eens te erg wordt, over het algemeen is er prima mee te leven en testen voor netelroos zijn volgens mijn huisarts niet de moeite waard (of mijn jeuk moet te erge vormen aannemen). Toen ik een tijdje geleden op het doosje keek stond er het woordje histamine op en ben ik aan het Googlen geslagen. Let op, door die pillen heb ik geen jeuk meer! Wel soms rode vlekken maar het gaat vooral om de jeuk die vervelend is!

Histamine
Een veelvoorkomend stofje dat netelroos (jeuk) veroorzaakt is Histamine! Opeens ging er bij mij een belletje rinkelen want had ik daar niet een keer iets over gelezen? Jahoor, Kiwi&zo schreef er eerder dit artikel over.
Het leek me een ware uitdaging om te kijken welke voedingsmiddelen bij mij de jeuk veroorzaken, ik vermoed echt dat dit voedselgerelateerd is.
Voedingsmiddelen met veel histamine zijn:
Alcohol
Eieren
Azijn
Chocola
Noten (vooral walnoten en cashew)
Koffie en thee
Citrusvruchten
Bepaalde soorten groenten (spinazie, tomaten, bietjes, champignons, paprika)
Bonen en peulvruchten
Varkens- en lamsvlees
Heel veel kruiden (o.a. kaneel, gember, vanille, komijn)
Avocado
Fruit (o.a. aardbeien, maar ook kiwi, appel, banaan, druiven)
Geconserveerde groenten (uit blik)
Veel soorten vis
Voedingsmiddelen met kleur- en smaakstoffen

Het lijstje gaat maar door en door! Zelf ga ik deze lijst met wel/niet producten aanhouden. Het is een Google site, gemaakt door ervaringsdeskundigen daar ben ik me van bewust. Maar er taan zoveel lijsten met producten online (die elkaar vaak tegenspreken), vaak door mensen met een intolerantie voor histamine gemaakt omdat er op wetenschappelijk gebied niet veel onderzoeken zijn. Althans niet voor de leek die geen toegang heeft tot alle wetenschappelijke materialen. Verder heb ik me aangemeld bij wat Facebookgroepen, want twee (of tweeduizend) weten meer dan één!

Soms heel heftig
Een paar maanden geleden zat ik bij de eerste hulp, ik was bij mijn ouders en had geen medicijnen tegen de jeuk bij me. Ik kreeg een allergische reactie (waarschijnlijk op de eieren van de kippen van mijn ouders) en binnen een uur zaten we bij de huisartenspost. Ik was namelijk helemaal lichtroze geworden, mijn hoofd leek in de fik te staan van de jeuk en ik werd gewoon helemaal gek. Het was al jaren geleden dat ik er zo erg last van had, maar het leek steeds erger te worden! Als puber ben ik tijdens de gymles ook een keer naar huis gefietst omdat ik geen body lotion bij me had en zoveel jeuk had dat het pijn deed…

Hisamine arm dieet

Jup, Anouk gaat op ‘dieet’. Nee niet om  af te vallen, want ik denk dat diëten om af te vallen niet werken maar ik denk wel dat ik door op mijn voeding te letten misschien kan vinden waar ik nou zo gevoelig voor ben zodat ik geen jeuk meer krijg en daardoor geen medicijnen meer hoef te slikken! Er gaat dus een lijst op mijn keukenkastje met producten die ik beter kan vermijden en producten die ik wel ‘mag’.

Ik verwacht dat mijn jeuk zal afnemen/stoppen zodra ik zo min mogelijk histamine binnenkrijg. Hierna moet ik weer voedingsmiddelen gaan introduceren, want het kan best dat ik bijvoorbeeld wel tegen dat rode wijntje kan en niet tegen koffie. En als ik weet waar ik wel en niet goed tegen kan zal ik ook bewuster de keuze kunnen maken om een voedingsmiddel niet of minder te nemen zodat ik geen rode vlekken en jeuk meer heb.

Na deze maand ga ik langzaam weer voedingsmiddelen introduceren. Ook ga ik een voedseldagboek bijhouden om te kijken wat ik eet en of dit van invloed is op de jeuk.

Moeilijk?

Ja! Het lijkt me echt even moeilijk om bepaalde voedingsstoffen te laten staan. Wat ik nu al heel erg vind: koffie! Ik hou van koffie, maar ik merk dat als ik op mijn werk veel koffie drink ik al heel snel jeuk krijg. Misschien moet ik op zoek naar een alternatief. Verder vind ik alcohol ook altijd lastig op te geven, en tomaten en spinazie… Maar ik heb mezelf een maand gegeven en dan ga ik weer voedingsmiddelen introduceren, dus misschien valt het mee?

Weetje: brandnetels veroorzaken ook een soortgelijke reactie als netelroos. Daarmee kun je een ‘aanval’ vergelijken.

Misschien ook iets voor jou?

20 comments

Tessa 1 juni 2015 - 11:07

Jeetje, wat heftig zeg! Ik ben zelf ook bekend met netelroos, ik heb periodes gehad waarin ik er last van had bij bijvoorbeeld een simpele aanraking of kou, maar nog nooit zo erg als jij nu beschrijft. Heb je de docu Fat, Sick & Nearly Dead wel eens gezien? Die man had ook zo erg last van netelroos en heeft toen drastisch zijn eetpatroon en leefstijl omgegooid om vervolgens nagenoeg van zijn netelroos af te zijn. Voeding schijnt inderdaad wonderen te kunnen doen dus ik hoop dat het je gaat helpen. Heel veel succes!

Reply
Yasmine 2 juni 2015 - 09:53

Oh god, ik heb nadat ik een bepaalde soort medicatie al een jaar genomen had er enkele maanden geleden plots een afschuwelijke allergische reactie op gehad. Netelroos over heel mijn buik, rug, armen en benen, opgezwollen lippen en ogen, en zóveel jeuk. Gelukkig weet ik nu welke medicatie en producten (rode kleurstof in mijn geval) dit bij mij veroorzaakt en kan ik het dus vermijden. Maar het enige wat bij mij helpt is om echt zware histamine te slikken, anders gaat het niet weg.

Reply
Gerda v. Roekel 10 juli 2023 - 16:04

Begon met 10 weken dag en nacht erg jeuk, histaminetabletten van huisarts hielpen matig, toen hij zag dat ikme tot bloedens toe openkrabte mij naar dermatoloog verwezen, andere histaminetabletten en adviesbij opleving klachten 1 prednisolon van 20mg.zij is er absoluut zeker van dat het niet aan eten ligt, zelf was ik er al achtergekomen na het eten van 1 ei meer jeuk te krijgen, per direct
Gestopt met op google genoemde lijst,nooit helemaal over, maar stuk minder tot afgelopen dagen klachten toenemen, rillen van kou ook as het buiten 30graden is, dikke lippen en ogen en veel meer jeuk, om telefonisch spreekuur bij dermatoloog gevraagd, in afwachting,ga nu koffie laten staan kijken of dat helpt…

Reply
Angela | Great Body & Skin 3 juni 2015 - 06:46

Och arme! Benieuwd of het dieet je verlichting gaat brengen. Misschien ten overvloede, maar wees je ervan bewust dat je juist door het elimineren van stoffen er juist allergisch voor kunt worden.

Reply
Angela | Great Body & Skin 18 juni 2015 - 17:28

Hey meis hoe gaat het nu?

Reply
Anouk Vriezen 30 juni 2015 - 00:23

Ik ga binnenkort een update schrijven! Liefs

Reply
Makkelijke zuurkool uit de pan met geitenkaas - Groentje Gezond 29 november 2016 - 15:47

[…] bevat trouwens wel veel histamine, waar je (net als ik) gevoelig voor kan […]

Reply
Sudocrem voor een onzuivere huid - Groentje Gezond 8 september 2017 - 07:02

[…] omdat ik ook nog wel eens last heb van droge/schrale plekken en het ook helpt tegen mijn jeuk bij netelroos. var […]

Reply
Martine Vanvolsem 18 januari 2021 - 18:28

Ik lees dit met wat angst,bij mij duurt het nu al zes maand en het zit letterlijk overal en niets helpt…de dokters eigenlijk ook niet.
Het is zo erg dat ik zelfs mijn nachtkleren,mijn lakens,mijn zetel niet kan verdragen.
Mijn handen ,bovenarmen en voeten zijn het ergst of liever nauwelijks te verdragen.
De wanhoop houdt zich vast aan mij.
Ik kan helemaal niets meer vastpakken zonder die jeuk,die nu pijn is geworden.
Antihistaminica worden opgedreven,maar er is geen vooruitgang.
In eetgewoonten ben ik zo ascetisch geworden,allemaal op mijn eentje.
Echte begeleiding krijg ik niet en mijn dagelijkse wasbeurt is afgrijzen…eerst katoenen handschoen,dan plastic handschoen,dan washandje van lakentje gemaakt en dan met kleffe olie zachtjes wrijven,nadien met zuiver washandjes voorzichtig spielen en afdippen met ander lakentje en tenslotte volledig insmeren met een zalf die niet indringt en dan hop naar de zetel tot het avond wordt en de slaappil rust geeft.

Reply
Carla Van Geel 28 augustus 2021 - 22:40

Martine Vanvolsem, ik zou je sterk aanraden :
– ga bij een arts-homeopaat die het juiste middel voor je zal uitzoeken na gesprek
– laat een grondige allergietest uitvoeren (dat is duur, maar loont de moeite om je veel miserie te besparen)
– een Jin Yutsu Stromer kan je ook helpen !! Zie ” I KAGURA ” in Houthalen.
– neem van de BachbloesemRemedie “Impatiens” min. 4 x per dag een slok uit een glas plat water waarin je 4 druppels van het flesje hebt gedaan. Laat eventueel bij een BachbloemenRemedieConsulent bepalen welke mix je kan gebruiken om je algemeen te ondersteunen. Alles is beter dan onnodig lang te blijven lijden. Courage !

Reply
Iris 6 september 2021 - 11:37

Zelf heb ik al 8 jaar last van netelroos en dokters weten inderdaad niet waardoor het komt. De laatste keer vertelde de arts dat mestcellen te heftig op bepaalde stoffen uit voeding kunnen reageren en dat uit zich dan in netelroos.
Testen op allergieën is hierbij niet nodig omdat het lichaam uit balans is reageerd het lichaam simpelweg heftig op van alles en nog wat. Met deze informatie ben ik gaan Googlen. Na 8 jaar slik ik geen Medicijnen meer. Deze heb ik vervangen voor brandnetelthee. Ongeveer 3 koppen sterke thee per dag.
Zo ben ik ook verder gaan zoeken naar bepaalde soorten kruiden die de mestcellen kalmeert en de histamine in het lichaam verminderd. Ik heb nu elke dag verschillende soorten kruiden die ik drink als thee of door een smoothie doe. Ik doe dit nu ongeveer 2 maanden en heb nagenoeg geen klachten meer.

Ik weet hoe k*t netelroos is en ik zou hierbij graag meer mensen willen informeren en zal dit dan ook op verschillende forums zetten.

Reply
Caro 7 juli 2022 - 07:17

Hi Iris, welke kruiden gebruik je? Heel benieuwd. Heb voor het eerst netelroos, over mijn hele lijf en de jeuk is vreselijk, ‘s nachts nog erger.
Dankjewel!!

Reply
Roos Westerbos 9 november 2021 - 13:00

Waar kan ik je tips lezen? Alvast dank!

Reply
Maite 15 juni 2022 - 10:51

Zowel van jou, Anouk als van Iris zou ik graag het vervolg weten. En de tips natuurlijk!
Ik heb alweer een jaar lang last van netelroos en anti-histamine lijkt niet veel te helpen. Wel ben ik dol op veel voedingsmiddelen uit de rode lijst. We hebben eigen walnoten en ik maak zelf kaas, yoghurt, fruit-Kéfir en soda bread. Daar moet azijn in of yoghurt. Is azijn na het reageren met de baking soda nog een histaminetrigger???
Iedereen die netelroos heeft wens ik een oplossing toe en ik lees hier graag tips en leefregels!

Reply
Millie 1 april 2023 - 21:17

Drink elke dag een mok brandnetel thee en houdt je huid vet met cetamogrol crème.
Brandnetelthee en stress verminderen helpt mij enorm.

Reply
Jeanne Verburg 14 april 2023 - 11:51

Hallo, ik heb netelroos door insecten beten, erge jeuk, en let op mijn voeding, maar wat ik echt heel erg mis, is YOGHURT, ben ik stapel gek op, mijn hele leven al..Wel biologische altijd. Maar daar krijg ik erge jeuk van en bulten. Nu is mijn vraag : Hoe maak jij zelf yoghurt , waar je geen last mee krijgt ??? Graag hoor ik het …Alvast dank

Reply
Anouk 14 april 2023 - 12:18

Wat balen Jeanne dat je zo’n jeuk krijgt van Yoghurt! Het enige wat ik kan bedenken zijn plantaardige alternatieven. Reageer je daar ook sterk op? Eventueel zou je, als je echt yoghurt niet kan missen, een anti-histamine nemen (hooikoortstablet). Is niet altijd de oplossing natuurlijk maar het helpt wel tegen de jeuk.
Hopelijk heb je hier iets aan, groetjes Anouk

Reply
Jeanne Verburg 14 april 2023 - 14:35

Wat is bijv. een plantaardig alternatief hier voor in de plaats ? Ik slik nu 2x per dag Quercitin tabletjes tegen netelroos, maar ben pas 2 dagen daarmee bezig. Als je antihistamine tabletten slikt, kun je dan meer “”verkeerde “” dingen eten ? Niet dat ik zo’n eter ben, maar de bio yoghurt 10 % is zo zalig ! Dank voor je reactie

Reply
Anouk 9 juni 2023 - 13:51

Ja, in principe als je die tabletten neemt zou je wat meer “verkeerde” of histamine rijke producten kunnen nemen. Maar het ligt er net aan hoe je reageert en of je dat het waard vindt.

Reply
Jeanne 9 juni 2023 - 19:48

Ik ben er zo goed als vanaf, door Quercitin , en daarmee afbouwen, Wel brandnetelthee, rooibosthee. en NIET jeuken, dan is het bij mij in een uur verdwenen .Ik denk dat ik het gekregen heb door een Covid besmetting eind maart, dat las ik van dermatologen verhalen.. En yoghurt eet ik ook weer, Zalig !!

Reply

Geef een reactie