Weg met die herfstdip of winterdepressie!

by Anouk

Allemaal heel erg bedankt voor jullie lieve felicitaties! De taart was zó lekker, ik had nog een paar stukjes over en vriendlief heeft ze allemaal zelf opgegeten 😛 Niet tegelijk natuurlijk, maar hij vond ze nog lekkerder dan de gekochte Apfelstrüdel. Nou van zulke kleine dingetjes kan ik zó happy worden!

 

Even iets minders, voor iedereen die niet onder een steen leeft: het begint donker te worden. En koud. En regenachtig.

Misschien is het herkenbaar, misschien helemaal niet, maar zodra de klok een uur vooruit gaat dan ga ik een tijdje achteruit. Zo moe dat ik soms niet op kan staan, een grieperig gevoel, een verdrietig gevoel… Het duurt even voor ik door heb wat er aan de hand is maar dan weet ik het al. Een winterdip!

Daarom ben ik gaan bedenken wat ik kan doen om weer wat vrolijker te worden, en misschien hebben jullie ook iets aan deze tips:

Geef niet te lang toe

Persoonlijk geef ik heel snel toe aan het feit dat ik somber ben. Ik kan dan echt een hele tijd blijven hangen in het idee dat ik zielig ben. Af en toe kan dat best, maar mijn moeder sprak me een tijd geleden streng toe: ‘Kom op Anouk! Je kan het!’

Meer licht!

Ik werk hele dagen van 10 tot 6, soms van 9 tot zes en dan zie ik vrijwel geen daglicht meer. Als ik wegga van huis is het grauw (maar al wel een klein beetje licht) en als ik weer naar huis toe fiets is het alweer donker.

Daarom! Meer licht! Op de dagen dat ik niet werk (wat de laatste tijd 1 of 2 dagen in de week zijn…) ga ik minimaal een halfuur tot een uur wandelen. Ik merk meteen die dag en de dagen erna verschil. Ook steek ik lekker een kaarsje aan als ik een boek lees. Mijn laptop of televisie probeer ik ’s avonds een beetje te vermijden, die geven kil licht waardoor ik niet lekker slaap. Een boek, een kaarsje ’s avonds wil al een heleboel helpen!

lichtje

Beweeg!

Oké, door buiten te wandelen beweeg je ook. Maar ga eens lekker een rondje rennen (liefst als het licht is) of zwemmen, of wat leuke oefeningen doen via YouTube of met de Wii. Door te bewegen maak je endorfine aan, een stofje waardoor jij  je weer wat lekkerder gaat voelen.

Eten voor het seizoen

Eet zoals het seizoen het bedoelt heeft. Stevige kost dus! Zuurkool met worst of andere soorten stamppot, je lichaam kan die vetten en energie in deze koude tijden goed gebruiken! Natuurlijk hebben we nu centrale verwarming en zit je veel binnen, toch kan het geestelijk ook oppeppend werken om GOED te eten. Niet zo zeer veel, niet zo zeer ‘slecht voedsel’, maar gewoon goed voor jezelf te zorgen.

IMG_20140626_192302

Slaap genoeg

Persoonlijk geef ik me de afgelopen dagen al een beetje over aan mijn vermoeidheid. Dan ga ik maar wat vroeger naar bed, een goede kop kamillethee en het lukt me wel om te slapen. Mijn ritme, en misschien dat van jou,  is gewoon een beetje van slag. Wat wil je met zo’n mooie zomer en zelfs een prachtig begin van de herfst? Een echte winterslaap is niet nodig, maar slaap iets meer en je merkt dat het al snel beter gaat.

Probeer te genieten

Ondanks dat ik altijd positief probeer te zijn, moet mijn vriendje echt heel lief tegen me doen en heb ik echt wat vriendinnen nodig als het herfst en winter begint te worden. Het lijkt alsof ik er niets aan kan doen maar soms voel ik me zo somber. Daarom

 

Als niets helpt en je dip belemmerd je leven:

Oké voor sommige mensen klinkt dit misschien dramatisch maar soms kan een winterdip een winterdepressie worden. En als je élk jaar een seizoen lang depressief bent en er iets natuurlijks aan kan doen is dat zeker aan te raden!

Ik zag een tijdje geleden bij de huisarts een flyer liggen over lichttherapie. Vaak helpt dit mensen met een winterdepressie. Dus ben je niet alleen somber maar word je echt depressief van het weer? Raadpleeg dan even je huisarts, vaak willen ze met je meedenken.

De herfst en de winter zullen nooit mijn favoriete seizoenen worden, maar gelukkig heeft elk seizoen haar charme.  Daarom heb ik even wat mooie herfst en winterfoto’s voor jullie opgezocht via Pixabay (rechtenvrije foto’s)

winter-22506_1280 bench-560435_1280 red-maple-leaf-507545_1280

Heb jij al eens een winterdip gehad en wat deed je er tegen? Laat het weten in de comments of via de Facebookpagina.

 

Misschien ook iets voor jou?

8 comments

Anna 18 november 2014 - 11:33

Oh, wat verschrikkelijk hè. Ik wil niet zeggen dat ik last heb van een winterdepressie, maar de dip staat ieder jaar weer voor de deur. Moe, nergens zin in… De tips vind ik handig! Bedankt!

Reply
Anouk Vriezen 19 november 2014 - 14:17

Dankjewel voor je reactie Anna, fijn dat je mijn tips kunt gebruiken.

Reply
Emily 18 november 2014 - 13:38

Yep, hier nog één die last heeft van de winterdip. Maar van kerst word ik weer vrolijk, dat scheelt.

Reply
Anouk Vriezen 19 november 2014 - 14:18

Lichtjes en lekker eten werken inderdaad bij mij ook wel. Alleen lijkt januari dan extra donker. Ik zorg dan dat ik nog steeds extra veel lichtjes heb in mijn omgeving.

Reply
Lisette - Kiwi&zo 18 november 2014 - 17:37

Hè bah, wat vervelend 🙁 Ik mis er nog één:

Vitamine D. Dat halen we met zo’n krachtloos zonnetje niet meer uit de zon, dus zal je op andere manieren aan moeten komen. Ik weet eigenlijk niet of je wel dierlijke producten eet? Dat maakt het makkelijker namelijk… Gefermenteerde levertraan is uitstekend maar ook andere rauwe vis zoals haring of sushi. Op vakantie gaan naar een zonnig oord is mijn lievelingsoptie 😉

Reply
Anouk Vriezen 19 november 2014 - 14:20

Ja op vakantie was mijn plan maar het ligt er even aan of ik dan geld of (en) een stageplek heb. Verder een hele goede tip. Sushi eten is voor mij nooit een straf 😉 Las zelf ook iets over krillolie dat beter werd opgenomen dan levertraan of haal ik nu vanalles door elkaar?

Reply
Lisette - Kiwi&zo 19 november 2014 - 15:28

krillolie weet ik eigenlijk niet, maar het mag niet verhit zijn, dan verdampt de vitamine D. Gefermenteerde levertraan is de beste keuze dacht ik

Reply
Sint Janskruid - Groentje Gezond 7 juni 2016 - 21:41

[…] is. Ik had me namelijk een paar jaar geleden ingelezen over St. Janskruid omdat ik last had van een winterdip. Volgens de verkoopster van de Tuinen kon ik maar beter beginnen met een goed stel […]

Reply

Geef een reactie