Wasbare luiers

by Anouk

Tijdens mijn zwangerschap vroeg een vriendin of wij ook geïnteresseerd waren in wasbare luiers. Ze had gehoord dat je een gratis consult kon krijgen bij de Billenboetiek in Nieuwegein (bij Utrecht) en het leek ons interessant om vanwege duurzaamheid en andere voordelen van wasbare luiers een kijkje te nemen. Na het consult waren zowel ik als mijn man helemaal om en hadden we een pakket besteld. Vandaag schrijf ik hoe het bevalt en wat ik in de afgelopen zes maanden heb geleerd. Tot nu toe heb ik nog nooit met mijn handen in de babypoep hoeven zitten en geen spuitluiers gehad zoals ik wel eens heb gehoord en gezien bij anderen dus verwacht een positief artikel.

Dit artikel is niet gesponsord en geschreven vanuit mijn eigen ervaring. Wel heb ik linkjes gebruikt van Bol.com omdat ik daar partner van ben en dus een kleine commissie krijg mocht iemand iets via mijn linkje kopen. Dit hoeft niet het product te zijn die ik link maar kan ook een plant of koelkast zijn als je zelf op Bol.com rondneust Op deze manier haal ik de kosten uit mijn website en blijft de content geheel vanuit mijzelf. Ik sta zeker open voor sponsoring maar dit artikel is dus niet gesponsord door een andere partij. Ik noem wel gewoon merken en bedrijven waar onze luiers vandaan komen zonder dat ik daar iets voor heb gekregen.

Waarom wasbare luiers?

Voordat ik uitgebreid vertel wat wasbare luiers zijn, welke soorten en hoe het ons bevalt, wil ik beginnen met: waarom zou je wasbaar luieren?

  • Beter voor het milieu
  • Goedkoper dan wegwerp
  • Bespaart afval
  • Geen tot bijna geen spuitluiers
  • Sneller zindelijk
  • Ook te gebruiken bij een tweede kindje en goed door te verkopen
  • Ze zijn meestal ontzettend schattig!

Volgens mij hebben wij met een halfjaar wasbare luiers minder afval dan de eerste twee weken toen onze baby er was en nog geen wasbare luiers paste (ze was prematuur, kom ik later op terug) Wat een afval! Volgens de consumentenbond gebruikt een gemiddeld huishouden zo’n 5300 wegwerpluiers tot zindelijkheid. En dan denken mensen vaak, ja Anouk… Duurzaam. Maar je moet toch al die luiers steeds wassen? Dat klopt! Maar zelfs met wassen verbruik je totaal minder water dan wat er aan wat wordt gebruik om wegwerpluiers te maken. Verder vond ik dit een fijne bron om overzichtelijk te zien wat je nou kan besparen en hoeveel de kosten zijn. Gemiddeld kosten wegwerpluiers 1375 euro en wasbare luiers 820. En dan koop je die wasbare luiers nieuw, vaak staan ze voor een mooie prijs op Vinted of Marktplaats én kan je ze weer gebruiken voor een eventueel tweede kindje. Sneller zindelijk is wat ik veel hoor en lees. Wegwerpluiers zijn zó goed eigenlijk dat een kindje niet voelt wanneer het heeft geplast of gepoept, dit is wel cruciaal als ze zindelijk willen worden. Bij wasbaar voelen ze letterlijk de nattigheid en beginnen veel ouders al sneller met zindelijkheidstraining omdat hun kindje dit aangeeft. Zelf heb ik hier nog geen ervaring mee maar het is wel wat ik vaak lees op de wasbare Facebookgroepen (aanrader om daar eens te kijken!). Maar dit hoeft niet hoor, er zijn ook kindjes die later zindelijk zijn dus het was voor ons niet de ultieme reden om met wasbaar te beginnen.

Wat zijn wasbare luiers?

Het ligt er misschien een beetje aan hoe oud je bent maar vroeger hadden alle baby’s wasbare luiers aan. Zelf kom ik uit 1990 en gebruikte mijn moeder katoenen luiers om mijn babybillen. Mijn broertje ook, alleen kwamen toen al veel meer de wegwerpluiers op en werden die voor het gemak op vakantie gebruikt. Misschien heb jij ook wel een wasbare luier gedragen vroeger, of wellicht werd er voor wegwerp gekozen. Je hebt een heleboel soorten wasbare luiers en ik zal kort wat systemen toelichten en vertellen wat ik er fijn en wat ik er minder fijn aan vind. Mocht je het veel tekst vinden dan kun je ook iets naar beneden scrollen voor een filmpje.

Tweedelig systeem

Dit systeem hebben wij meteen aangeschaft na het luierconsult. Je hebt een katoenen binnenluier en een soort plastic overbroekje (PUL). Het ligt er een beetje aan hoeveel je baby plast maar je kan er met de tijd ook boosters/inleggers in plaatsen zodat de urine zoveel mogelijk wordt opgenomen. Hier overheen plaats je een inlegvel om poep op te vangen die je meteen bij het verschonen weggooit. Je zit dus niet een luier uit te schrapen maar je gooit poep gewoon weg. Je vervangt alleen de binnenluier met het verschonen, het overbroekje kan nog een keertje mee als er geen ontlasting in zit. Een voordeel van dit systeem is dat de kans op lekken zo min mogelijk is. Ook heb ik andere ouders, met kindjes die veel spuitluiers hadden, aangeraden om een overluier/luierbroekje over de wegwerpluier te doen. Ik snap dat niet iedereen wasbaar wil gebruiken maar een overbroekje houdt echt alle poep binnenboord en is een oplossing als je hier veel last van hebt. Heel fijn aan dit systeem is het grote absorptievermogen, je hoeft iets minder te verschonen dan de andere varianten. Ook houdt het overbroekje dus alle poep binnen (nog nooit poep op de rug of nek van mijn baby gehad!).

Pocketluiers

Pocketluiers zijn eigenlijk een soort lege luiers met een opening waar je boosters/inleggers in kan leggen. Dit is het absorptievermogen van de luiers dus die moet je niet vergeten. Het voordeel van deze luiers ten opzichte van het tweedelig systeem is dat je minder werk hebt om de luier aan te krijgen en het meer op een wegwerpluier lijkt. Een nadeel is dat je goed moet kijken hoeveel inleggers je moet gebruiken, elk kindje is anders, en dat je iets vaker moet verschonen omdat het absorptievermogen wat lager ligt. Wat wel heel fijn is aan dit systeem is dat de kinderopvang en opa’s en oma’s dit wat makkelijker vinden en het kan een iets kleiner pakketje om de billen van je kleintje zijn. De hele luier moet wel in de was na een verschoning

Snap in one (SIO) ook inleggersysteem genoemd

Dit is een lege luier met boosters die je in de luier klikt. Zelf heb ik dit systeem niet omdat ik hoorde dat dit toch wat lekgevoeliger is maar wellicht is dit niet waar. In de lege luier zitten drukknoopjes waar je inleggers in kan klikken. Bij het verschonen is het voordeel dat je alleen de inleggers in de was hoeft te doen en het overbroekje, mits er geen poep op is gekomen, gewoon nog een keer kan gebruiken.

All in one (AIO)

Deze luiers zijn het meest geschikt voor oppasdagen of kinderopvang. De luiers lijken het meest op wegwerpluiers en hebben al boosters in de luier zitten. De hele luier moet in de was na het verschonen. Van alle systemen hier is dit de meest lekgevoeliger maar wel het makkelijkst in gebruik.

Hieronder een kort filmpje van de consumentenbond met toelichting op de pockets en het tweedelig systeem:

Wat heb je nodig?

De essentials zijn een beetje als volgt:

  • Wasbare luiers! Er zijn verschillende soorten dus het verschilt een beetje welke en hoeveel je er nodig hebt. Meestal worden rond de 20 luiers aangeraden maar ik zou zelf een paar meer kiezen.
  • Een luieremmer met wasnet. Zo kan je luierwas zó hoppa in de wasmachine en hoef je niet in de luiers te graaien. Easy. Ze rollen gewoon uit het net tijdens het wassen.
  • Inlegvellen. Deze vangen de poep op en kan je weggooien. Als je baby alleen heeft geplast kun je ze wassen en opnieuw gebruiken. Gooi deze nooit in de wc! Ook niet als het op de verpakking staat. Als ze meerdere keren wasmachine overleven, en dat doen ze, dan breken ze niet goed af in onze riolering.
  • Een prullenbakje voor als je baby vaste ontlasting krijgt. Je kan zo de randjes van het inlegvel pakken en het poepvelletje in de prullenbak deponeren.
  • Een wetbag. Als je een even weg bent, opvang hebt of gewoon niet thuis bent met je baby dan is een wetbag noodzakelijk. Hier kun je de vieze luiers in doen en thuis rits je de zak open en doe je ze gewoon in de luierwas. Net als bij het wasnet rollen je luiers gewoon de wasmachine in en hoef je dus niet met je handen in vieze luiers te graaien.
  • (wasbare) billendoekjes. Sommige mensen gebruiken ook wasbare billendoekjes, anderen gebruiken wel wegwerpdoekjes. Dit ligt echt helemaal aan je eigen voorkeur.

Onze ervaring

Onze mini in haar eerste wasbare luier

Hierboven zie je onze dochter in het tweedelig systeem dat we hadden aangeschaft. Ze was toen net 10 dagen oud. Omdat ze 5 weken te vroeg geboren was hebben we eerst een paar dagen in het ziekenhuis gelegen en daarna even een opstart thuis gehad. We wilden graag beginnen met wasbaar en de kraamzorg was helemaal enthousiast dus we deden haar de binnenluier met overbroekje aan. Daarna kregen we (de kraamzorg, mijn man en ik) de slappe lach. Dit was toch niet helemaal de bedoeling. Onze baby lag zo hoog met haar kontje dat we het babynestje en bedje aan het hoofdeinde moesten verhogen om haar recht te laten liggen.

Dit leek er al meer op. Uit mijn hoofd was dit tien dagen later maar ik weet het niet meer helemaal zeker wanneer we precies begonnen met wasbare luiers. In ieder geval binnen de eerste maand had ze alleen nog maar wasbare luiers aan en het was letterlijk een verademing! Persoonlijk vond ik de wegwerpluiers ontzettend stinken. Het heeft zo’n chemische vieze geur wat je met wasbaar helemaal niet hebt. Daarnaast geef ik borstvoeding en dat is wateroplosbaar, dat betekent dat je de luiers tot je stopt met borstvoeding of je baby na zes maanden echt gaat eten, je de luiers gewoon in de wasmachine kan stoppen. Poep en al! Het wordt gewoon makkelijk schoon en lost dus op in water. Heel makkelijk dus.

Hierboven zie je het verschil met een paar weken. Eerst lag ze helemaal naar boven met haar beetjes en al snel was ze zo goed gegroeid dat de luiers goed pasten en we dus bij het hoofdje geen handdoek meer hoefden te leggen zodat ze recht lag. Op de rechterfoto had ze een echt baby gewicht, dat wil zeggen tussen de 3 en 3,5e kilo denk ik zo. Haar geboortegewicht was 2240 dus dat was gewoon echt nog een beetje te klein voor de luiers toen. Je hebt ook newborn luiers maar die hadden we niet en voor die paar weken vonden we het ook een beetje een onzin investering. Je weet nooit hoe klein of groot je baby bij geboorte is dus ik snap dat mensen ze wel aanschaffen, wij hebben de eerste twee of drie weken met wegwerp overbrugt en dat werkte voor even wel oké.

Maar al die was dan?

Bij een baby komt meer kijken dan alleen voeden, slapen en poepen. Je hebt was, veel was. Vooral in het begin waren de hydrofielen en spuugdoekjes niet aan te slepen. Alle kleertjes ruiken naar (zure) melk wat niet minder werd door de vreselijke hittegolf. Ook ik lekte aan alle kanten dus mijn kleding moest ook veel in de was en haar kleertjes en beddengoed en ga zo maar door. Dus ja, een pasgeboren baby heeft veel was en dan heb je óók nog die luiers erbij…

Ik zal eerlijk zijn, ik haat wassen. Ik vind er echt niets aan en vind kleren opvouwen en helemaal stom werk. En toch vind ik de luier en babywas helemaal niet erg om te doen. Het is echt gek maar die leuke patroontjes en kleuren zorgen voor vrolijkheid. Het ophangen (doe dit zoals hierboven op de foto dan blijven je luiers het langs mooi en de elastieken goed) kost niet zo veel werk en we leggen ze zo op het verkleedkussen, vouwen ze in elkaar en hoppa in de commode. De droogtijd is wel lang en afhankelijk van welke luier je hebt maar dat kan in de winter zo twee drie dagen zijn. In de zomer buiten waren ze zo droog maar in de winter duurt het iets langer. Ik vind het dus persoonlijk echt niet erg om te doen en mijn man ook niet. We doen dit soort dingen wel echt samen dat scheelt een heleboel. Maar het weegt voor mij op dat ik wasbare luiers erg belangrijk vind om meerdere redenen en het voelt gewoon goed dat we dit voor ons kindje doen. We wassen ongeveer elke twee á drie dagen een luierwas. Langer wordt niet echt aangeraden omdat urine echt sterk spul is en je luiers aan kan tasten. Het wordt tegenwoordig niet meer aangeraden om je wasbare luiers in een bak water te bewaren, bewaar ze dus gewoon droog in een luieremmer.

Mijn ervaring met wasbare luiers

Zoals je al kon lezen ben ik vooral ontzettend enthousiast. In het begin is het nog even uitzoeken wat de beste wasroutine is (1x koude voorwas met Biotex blauw en daarna een hoofdwas met eventueel handdoeken op 60 graden met Neutral color wasmiddel werkt voor ons het best). Ook moet je gewoon meerdere systemen leren kennen. Wij schaften een pakket aan met tweedelige luiers met klittenband omdat dit ons het makkelijkst leek. Daarna kregen we van mijn schoonzus een pakket pockets met knoopjes en die vonden we ook wel fijn (helaas wel lekkages dus tweedehands altijd vragen of ze ze kunnen testen voor je ze koopt). Mijn ouders passen eens in de maand drie dagen achter elkaar op en gebruiken dan ook wasbaar dus voor hun had ik ook een goedkoop pakketje op de kop getikt via een wasbare luier Facebookgroep. Omdat ik toch nieuwsgierig was naar Pockets heb ik laatst op de 9 Maandenbeurs twee pocketluiers van Happy Bear gekocht en een lief overbroekje.

Deze schattige pocketluier is naast mooi ook erg fijn omdat er dubbele lekgootjes in zitten.

Dubbele lekgootjes!

Mijn grootste tip als je lekkages wil voorkomen is dat je luiers dubbele lekgootjes hebben. Dit betekent eigenlijk dat er een soort extra ribbeltje of sluiting bij de beentjes zit zodat er zo min mogelijk kans is op lekkage. Zelf heb ik goede ervaring inmiddels met de Popolini Popo Wrap en het overbroekje van Happy Bear. Er zijn trouwens zoveel soorten en maten verkrijgbaar en vaak ligt het ook erg aan de bouw van je kindje wat fijn en mooi zit! Zelf vind ik de Popolini overbroekjes zoals hierboven genoemd heel fijn, maar de binnenluiers vind ik snel erg hard aanvoelen. De Totsbots daarentegen zijn een beetje breed maar wel zacht en die gebruiken wij het meest.

Hoe lang kun je wasbare luiers gebruiken?

Wij hebben in eerste instantie een maat 1 pakket aangeschaft bij de Billenboetiek. Dat is ongeveer tot je kindje (afhankelijk van de bouw) 9 kilo weegt. Het kan dus zijn dat je een halfjaar met deze luiers doet als je net als een vriendin van me een flinke baby hebt, of dat je er een jaar mee doet. Daarna kun je kiezen voor een pakket t/m zindelijkheid. Zelf kiezen wij er waarschijnlijk voor om meer systemen en merken te proberen. Onze nieuwste aanwinst in dus Happy Bear die verschillende systemen heeft waar we nu al tevreden over zijn. Een voordeel daarvan is dat je door de knoopjes de luiers van geboorte tot zindelijkheid (of 15 kilo) kan gebruiken. Toen ik zwanger was wilde ik niet denken aan tweedehands wasbare luiers, het leek me zo ontzettend smerig. Nu ik zelf al een tijdje wasbaar luier ben ik daar totaal van teruggekomen. Het is wel soms even goed kijken wat je aanschaft en of het inderdaad helemaal lekvrij is (overbroekjes en pockets zijn goed te testen met een vochtige theedoek en een vel keukenpapier, vraag hiernaar!). Hoewel ik niet weet of we nog een tweede kindje willen in de toekomst is het wel een fijne gedachte dat je de luiers bij meerdere kindjes kan gebruiken, of ze nu van jezelf of van een ander zijn.

Zwemluiers

Op de 9 Maandenbeurs heb ik mijn beste vriendin geïnfluenced om in ieder geval wasbare zwemluiers te kopen. Ze werken eigenlijk precies hetzelfde als een wegwerpzwemluier, het enige verschil is dat je ze niet weg hoeft te gooien. Baby’s poepen niet heel vaak als ze zwemmen als dit wel gebeurd kun je het heel snel en makkelijk wegspoelen. Als je baby borstvoeding heeft dan kun je ze met poep en al in een wetbag gooien en als je baby wel vaste ontlasting heeft kan je het makkelijk wegspoelen of met een wc papiertje wegvegen en dan alsnog wassen. Je bespaard hiermee al zoveel afval! Daarnaast zijn ze ontzettend schattig. Wij hebben deze twee:

Een zwemluier kost tussen de 10 en 15 Euro ongeveer terwijl een pak zwemluiers hetzelfde kost. Het verschil is dat je zo’n twee wasbare zwemluiers nodig hebt, wat minder productie is en minder afval dus ontzettend duurzaam! Dus zelfs als je niet dagelijks wasbare luiers wil gebruiken zijn zwemluiers een geweldig alternatief.

Bijna vergeten, nachtluiers!

Zelf gebruiken we geen binnenluiers die speciaal zijn voor de nacht. Onze dochter blijft met een binnenluier en twee boosters inmiddels nog heel goed droog en hoeft niet meer midden in de nacht verschoont te worden. Maar er zijn ook speciale nachtluiers op de markt, die zijn dikker met extra boosters/inleggers waardoor ze nog beter absorberen. Misschien iets voor ons in de toekomst maar nu met zes maanden is het nog niet nodig.

Wat we wel heel fijn vinden voor de nacht zijn wolbroekjes. Deze optrekbroekjes zijn van wol en moet je lanoliseren. Dat is eigenlijk het vet wat normaal in wol zit weer terug in de wol stoppen zodat het waterdicht wordt. Het is dus een natuurlijk materiaal, wat nog steeds ademt en niet zo hard zit om de beentjes van je baby. Super zacht en waterdicht. Hieronder een kort filmpje wat een wolbroekje is. Wij vinden het heel fijn in ieder geval.

Dit is toch te schattig?

Dit was mijn werkstuk zijn er nog vragen?

Haha, het voelt echt als een heel werkstuk dat ik weer heb geschreven. Door mijn enthousiasme zijn mijn artikelen de laatste tijd wellicht iets aan de lange kant. Om het mensen makkelijker te maken die minder zin hebben om veel te lezen voeg ik wel filmpjes toe. Wellicht dat dit wat kan helpen. Ik vond het heel leuk om ons wasbare luier avontuur met jullie te delen. Ik kan me voorstellen dat jullie misschien nog vragen hebben. Stel ze hieronder in de comments en ik probeer zo snel mogelijk te reageren. Via Instagram en Facebook is het ook altijd een optie om vragen te stellen. Ik ben benieuwd hoe je na het lezen van dit artikel denkt over wasbaar luieren. Ben je enthousiast (geworden)? Of is het niets voor jou? Laat het me weten!

Misschien ook iets voor jou?

2 comments

Bambinex wasbare luiers (review) - Groentje Gezond 26 mei 2023 - 11:41

[…] je eerst meer weten over wasbare luiers en onze ervaring? Hier heb ik eerder een artikel over geschreven, over ons wasbare luier avontuur maar ook de […]

Reply
Menstruatie ondergoed getest: Wibra en Kruidvat - Groentje Gezond 13 augustus 2023 - 13:12

[…] erg goed absorbeert en daardoor menstruatie bloed opvangt. Eigenlijk lijkt het in essentie op een wasbare luier want het bestaat bij het kruis uit verschillende absorberende […]

Reply

Geef een reactie