“Wanneer stop je nou eens met borstvoeding geven?”

by Anouk

“Misschien zitten er gewoon niet zoveel voedingstoffen meer in” “Zodra je stopt krijg je vanzelf weer meer energie” “Nekpijn en rugpijn komt doordat je lijf nog week blijft van het voeden” “Hoe lang ga je nog door? Straks heb je een peuter aan je borst!” “Ze slaapt vast beter als je geen borstvoeding meer geeft” Even een greep uit de opmerkingen die ik de laatste maanden vaker heb gehoord.

Dit artikel gaat over borstvoeding en borstvoeding op de langere termijn. Dit onderwerp kan om veel redenen pijnlijk zijn omdat het niet lukte of omdat je moest stoppen voordat je er klaar voor was. Of misschien heb je niets met borstvoeding. Weet dan met deze disclaimer dat dit artikel over borstvoeding gaat en hoe ik er in sta. Mocht dit niet prettig voor je zijn, lees dan niet verder. Je bent altijd welkom om andere artikelen op deze site te lezen.

Inmiddels mag ik mijn dochter alweer 15 maanden voeden. Tot één jaar bleef borstvoeding de hoofdvoeding maar langzamerhand ging dat veranderen. Het lijkt soms alsof onze dreumes alleen maar wil eten. Brood, fruit, avondeten, tussendoortjes, het gaat er allemaal goed in. Vandaag wil ik jullie meenemen in het vervolg van ons borstvoedingsavontuur. Want hoe lang ga ik dit nog volhouden?

Waarom borstvoeding geven na een jaar?

Vanaf 6 maanden ongeveer begint je baby met vaste voeding. Tot de leeftijd van 1 jaar is melk de hoofdvoeding en daarna komt vaste voeding. Hier kan je meer over lezen in het artikel over de Rapley en Kleintjes methode. Nadat je kleintje een jaar is geworden en dus een dreumes gaat de volgorde veranderen. Je dreumes gaat steeds meer eten en zal dus ook vaak minder melkvoeding nodig hebben. Dit betekent absoluut niet dat er minder voedingsstoffen in je melk zitten! Juist de antistoffen in je melk zijn nog erg belangrijk en de WHO adviseert zelfs om tot twee jaar te voeden.

La leche league beschrijft mooi de voordelen van lang voeden:

  • Borstvoeding heeft afweerstoffen die waardevol zijn voor je baby/dreumes nu ze de wereld gaan verkennen
  • Borstvoeding als troostmiddel
  • Als mama krijg je ook positieve hormonen van borstvoeding geven

Borstvoeding na 1 jaar, hoe ging dat bij ons?

Praten en schrijven over borstvoeding vind ik ontzettend boeiend en waardevol. Of je er nou voor kiest om lang of kort te voeden, je kindje voeden is gewoon ontzettend gaaf! Ik kreeg de laatste tijd veel vragen hoe het nu ging met voeden dus daarom wilde ik dit graag schrijven.

“Ik wil nog lang niet stoppen” was een gedachte die in me opkwam toen mijn dochtertje een jaar werd. Op dat moment dronk ze tussen de vijf en acht keer per dag nog bij me. Na haar eerste verjaardag ging ze opeens veel meer eten en ook meer water en slappe thee drinken. Inmiddels is onze dreumes al bijna 16 maanden en drinkt ze meestal ’s ochtends en ’s avonds nog bij me. Soms als ik thuis ben drinkt ze ook nog eens na het middageten/voor haar dutje maar het wordt steeds minder. En eerlijk? Ik vind het helemaal prima! Het is op een ontzettend natuurlijke manier gegaan. Als we ooit gaan stoppen, want ja ze blijft niet tot haar achttiende aan de borst drinken natuurlijk, dan verwacht ik ook dat dit op een natuurlijke manier door zal gaan.

En kolven?

Hoewel ik vaker heb geschreven over kolven ben ik daar inmiddels vrijwel geheel mee gestopt. Na iets meer dan een jaar voeden en kolven kwam er gewoonweg bijna niets meer uit. Ook dit ging geleidelijk. Heel lang kolfde ik 90 ml, of ik nu elke twee uur kolfde of er een halve dag tussen liet zitten. Op een gegeven moment merkte ik ook dat het niet meer zo veel nodig was omdat mijn melk nu aangemaakt wordt tijdens het live drinken. Op de opvang kan ons meisje ook gewone melk of iets anders drinken dus in principe was het ook gewoon niet meer nodig. Nu kolf ik alleen als ze een nachtje logeert en staat het mijn productie niet in de weg. Borsten laten zich steeds minder makkelijk foppen en ook dit vind ik helemaal prima. En eerlijk? Het kolven ging me ook een beetje tegenstaan. Het kolven zelf vond ik niet erg maar elke keer alles schoonmaken en opladen was gewoon iets waar ik me steeds meer aan ging ergeren.

Hoe lang nog?

Zolang het goed voor ons voelt blijf ik mijn dochter borstvoeding geven. Het is een fijn momentje voor ons allebei, ze krijgt ontzettend veel afweerstoffen van me binnen waardoor ze vrijwel nooit ziek is en het heeft nog genoeg voordelen. Mijn hoop is dat ik in ieder geval zo door te kunnen gaan tot ze twee jaar is. Daarna zien we wel weer. Ik ben vooral blij en trots dat we al bijna zestien maanden hebben volgehouden.

Heb ik gekke opmerkingen gehad?

Op Instagram vroeg iemand op mijn vraagsticker: Wat is het stomste commentaar dat je hebt gehad? Daar moest ik even over nadenken. Echt hele gekke of nare opmerkingen heb ik nooit gehad. Wel oprecht zorgen. Om me heen denken veel mensen dat het makkelijker is om geen borstvoeding (meer) te geven. Dat er weinig voedingstoffen meer in zouden zitten of dat mijn nek- en rugpijn direct een gevolg is van de borstvoeding. Misschien ben ik koppig maar ik ben ervan overtuigd dat borstvoeding ons meer voordelen geeft dan nadelen. Wellicht dat ik meer energie zou hebben als ik zou stoppen, of een fractie minder (chronische) pijn. Maar voor nu gaat het ontzettend fijn en ben ik blij dat het zo gaat zoals het gaat.

Vond je dit een leuk artikel?

Volg me dan op FacebookPinterest of Instagram voor de laatste updates en om nooit meer iets te missen van Groentje Gezond. Ook kun je hieronder een reactie toevoegen, dit helpt me weer om gevonden te worden op Google.

De uitgelichte foto is gemaakt door @_photosbysanne

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie