Wanneer ben je een meisje en wanneer een vrouw?

by Anouk

In de biologie heb je het over het mannelijke of het vrouwelijke geslacht. Daarnaast kun je je nog heel anders voelen maar vandaag beperk ik me even tot meisje of vrouw omdat ik laatst de vraag gesteld kreeg:

Voel jij jezelf meer vrouw of een meisje?

Nadat ik de vraag gesteld kreeg, of ik meer vrouw of meer een meisje was, ben ik gaan nadenken. Wat ben ik eigenlijk? Uiteraard ben ik een vrouw, want ik ben van het vrouwelijke geslacht en heb de volwassen leeftijd van 26 jaar bereikt. Waarom zit ik dan tijdens een date te denken: ‘wow, wat zitten wij hier volwassen te praten terwijl we een fles wijn bestellen bij onze maaltijd. Hoe ben ik ineens zo volwassen geworden?’ Zoals je al leest, dat is niet echt een volwassen manier van denken. Daarnaast rende ik tijdens mijn vakantie ook enthousiast op de schommel af die uitnodigend leek te wachten op mij, terwijl andere (meer volwassen mensen) gewoon langs die schommel liepen zonder hem een blik waardig te keuren. Toch voelde ik me zeer volwassen (écht) toen ik mijn belastingaangifte deed, of tijdens mijn werk… Daarom zou ik zeggen dat ik me vaak een meisje voel, maar toch ook vrouw.

Maar wanneer ben je nou echt een vrouw? En wanneer een meisje? Toen ik nog journalistiek studeerde was dat heel duidelijk: vanaf je achttiende ben je volwassen en dus een man of vrouw. Toen ik achttien was voelde ik me heel volwassen, ik ging op mezelf wonen en moest ineens voor mijzelf zorgen. Ik voelde me een stuk ouder dan mijn klasgenoten. Maar een vrouw? Dat was ik nog écht niet…. Toen ik samen ging wonen voelde ik me wel echt een vrouw, dat burgerlijke leven, zorg dragen voor een ander (soms dan). Maar toen ik weer alleen kwam te staan ging het steeds weer heen en weer tussen vrouw voelen en een meisje.

Je kunt op verschillende manieren bepalen of je een vrouw bent, of een meisje. Er bestaan bijvoorbeeld artikelen die heten Hoe weet je of je een vrouw of een meisje date?. Dat is verkeerde research want volgens deze artikelen (voor en door mannen) voeren meisjes geen zinvolle gesprekken, eten vrouwen échte maaltijden (wat dat ook betekent) en zijn vrouwen onafhankelijk.
Over het algemeen denkt men bij meisjes aan schattig zijn, bij vrouwen aan onafhankelijkheid en zorg dragen.

meisjevrouw

Hoe voelen jullie je?

Mijn innerlijke researcher kwam naar boven, maar liefst 55 vrouwen/meisjes hebben mijn mini enquête ingevuld en dit zijn de resultaten:

ik voel me

De meerderheid van de invullers van de vragenlijst voelt zich het meest een vrouw, maar soms ook een meisje.
Maar drie personen (in totaal) voelden zich alleen een meisje. Als we naar de algemene uitslag kijken van de enquete dan kun je inderdaad zien dat ongeacht de leeftijd, de meeste ondervraagden zich meer identificeren als vrouw dan als meisje, de rest voelde zich toch minimaal af en toe ook vrouw.
vrouwmeisjeverhouding

Maar wat valt nou op?

Als je kijkt naar de leeftijdscategorie 22-26 jaar dan zie je dat maar liefst 71% zich vrouw voelt. Ook bij de groepen 30-35 en 40-50 voelt men zich zo overwegend vrouw. Bij 35-40 voelt men zich vaker meisje dan vrouw, net zoals 60-70.

Hoe komt dit nou? Het ligt misschien heel erg aan de levensfase waarin je verkeerd. Tussen de 18 en de 26 ga je uit huis, maak je je los van je ouders en veranderd je leven dermate waardoor je een min of meer volwassen leven (moet) leiden. Hierdoor kan het zijn dat je je meer vrouw gaat voelen dan meisje (dit is mijn interpretatie). In de fase 26/30 is er een minder groot verschil tussen meisje/vrouw omdat levensomstandigheden nog erg van elkaar verschillen. Soms woon je samen, werk je fulltime, heb je al een gezin, soms studeer je nog en ga je bijna elk weekend stappen. 30-35 blijkt hier de grootste groep te zijn waarin men zich vrouw voelt (samen met 50-60) dit kan komen doordat er gezinnen zijn ontstaan, een grotere verantwoordelijkheid op iemands schouders rust, waardoor het innerlijke meisje wat minder naar voren komt.

Tussen de 40 en de 60 voelt men zich overwegend vrouw, waarschijnlijk komt dit door leeftijd en omdat anderen je ook daadwerkelijk behandelen als volwassene. Ondanks dat mensen zich nog wel eens een meisje voelen, is dit niet overwegend meer het gevoel bij deze groep.

Het mooiste van dit onderzoekje vond ik de groep 60-70, deze groep zegt zich meer meisje te voelen dan vrouw, wat weer heerlijk is als je ouder bent (lijkt me) misschien komt dit omdat de verantwoordelijkheden bij deze leeftijd wat minder kunnen zijn.

uitslag taart


Voor de geïnteresseerden heb ik alle data verwerkt in deze PowerPoint

Wanneer ben je nou een meisje of een vrouw? Dat ligt er aan hoe jij je voelt! Het kan per levensfase verschillen. Of anderen je een vrouw of meisje vinden zou niet belangrijk hoeven zijn, maar mocht je dit toch interessant vinden ligt het vaak aan (sociale) status, leeftijd van jou en de ander (en het leeftijdsverschil) en/of uiterlijk en gedrag.

Het was de bedoeling om dit artikel te eindigen met een blog, maar ik heb gemerkt dat iedereen voor zichzelf mag en kan bepalen hoe je jezelf ziet. Daar heb je mij niet voor nodig.

Hoe zie jij jezelf? Als vrouw, of als meisje en is dat gevoel altijd hetzelfde gebleven?

 

Volg Groentje Gezond ook op Facebook, Instagram en Twitter

Misschien ook iets voor jou?

12 comments

Martiena 2 mei 2017 - 18:39

Interessant artikel! Leuk om te lezen! Sinds 2 jaar ben ik in eens geen meisje meer… heel raar om daarover bewust te worden!

Reply
Landa 2 mei 2017 - 20:47

Ik vind dit onderwerp vooral interessant sinds de miniserie ‘Geslacht’ met Rianne. Daar gaat het vooral over man/vrouw en dat er eigenlijk 40+ varianten daartussen zijn. Dus meisje/vrouw gaat wat mij betreft meer over ‘volwassen’ of ‘nog niet volwassen’ en dat blijven hokjes. Hokjes zijn handig, maar ook irritant. Ik weet gewoonweg het antwoord niet op deze vraag. Beide staan me tegen, ik ben geen typische vrouw en geen typisch meisje en ik ben nooit helemaal een van die twee. Dus ja, het is grappig om er even over na te denken, maar zoals je zelf al aangaf: het is helemaal niet belangrijk, haha.

Reply
Miriam 2 mei 2017 - 21:01

Bij mij wisselt het gevoel per dag. Alhoewel ik echt vrouw ben, voel ik me soms echt nog een klein meisje

Reply
Fleur 2 mei 2017 - 21:02

Goed artikel om dit nou eens naast elkaar te zetten. Ik raak al bijna de 40 aan en ik voel me zeker meer vrouw dan meisje

Reply
Michelle Dutoit 2 mei 2017 - 21:12

Vrouw of meisje? Hangt bij mij eerder af in welke bui ik ben. De twee gaan hand in hand.

Reply
Mylène 2 mei 2017 - 21:27

Wat vaker gezegd wordt in de comments: allebei eigenlijk wel. Soms voel ik me echt heel volwassen. Een vrouw. Maar soms voel ik me net een onzekere of juist verliefde of gekke puber, haha. Ik denk dat ik me ergens altijd wel een meisje zal voelen 🙂

Reply
Judith 3 mei 2017 - 07:45

Ik ben in mijn hoofd echt nog een meisje, maar merk dat als een meisje mij aanspreekt alsof ik een meisje ben, ik daar best wel sjagrijnig van word en bedenk dat ik echt mevrouw ben en geen 14. Heel apart

Reply
EmilyLotus 3 mei 2017 - 09:48

Wat interessant om te zien!
Ik weet eigenlijk niet hoe ik me nou voel. Ik denk dat ik vaker de voorkeur geef aan meisje, maar niet vanwege afhankelijkheid/zorgeloos/whatever. Het is gewoon een … voorkeur? Ik weet het niet, haha. Soms schrik ik er ook van dat ik al 25 ben, maar als ik meisjes van 18 zie en hoe zij zich gedragen denk ik: godzijdank dat ik daar niet meer bij hoor.

Reply
Amy 3 mei 2017 - 12:22

Bij mij hangt het af van moment tot moment. Als ik meisjes van de middelbare school zie voel ik me best oud maar als ik vrouwen met kinderen zie voel ik me net wel eerder een meisje;

Reply
madelon 3 mei 2017 - 16:21

Leuk artikel zeg! Interessant ook. Zelf nooit zo mee bezig gehouden eigenlijk

Reply
Miryam 4 mei 2017 - 07:55

Allebei!! Al voel ik me meestal een meisje met een vrouwenleven. Leuk artikel!

Reply
Jenn 4 mei 2017 - 09:47

Meisje sowieso niet geloof ik, dat klinkt zo kinderlijk en zo voel ik me absoluut niet meer. Bovendien is meisJE niet echt geloofwaardig als je me ziet volgens mij :’) Ik voel mezelf over het algemeen gewoon vrouw. Maar er zit niks tussenin he? Nou ja, in dat grijze gebied zweef ik ook wel eens hoor. Als vriendlief refereert naar ‘die vrouw’ als hij het over een leeftijdsgenoot van mij heeft dan vind ik dat niet klinken, zo oud, brr. Maar meisje vind ik dan ook weer niet passend.

Reply

Geef een reactie