Wandeltips

by Anouk

De Nijmeegse vierdaagse is gisteren weer van start gegaan. Vier dagen lang lopen wandelaars dertig, veertig of vijftig kilometer per dag! Na maanden trainen is dit nog steeds niet zonder gevaar, op de radio en televisie hoor je mensen over blaren, pijn, bloed zweet en tranen.

Maandag ben ik naar Haarzuilens gelopen en weer naar huis, ongeveer 24 kilometer. Daar was ik super trots op, maar het is niets in vergelijking met wat de wandelaars van de vierdaagse doen.

Als ik een dag geen verplichtingen heb ga ik graag een eind lopen, in het begin kleine stukjes, nu ga ik steeds verder. Het enige wat je nodig hebt eigenlijk is vrije tijd, want wandelen kost meer tijd dan een uurtje naar de sportschool of een stukje hardlopen

 photo 10544321_658826840875995_6270265573172586518_n_zpsd4aacce0.jpg

Wil je zelf ook een lange(re) afstand lopen? Dan heb ik hier wandeltips verzameld!

Zorg voor goede wandelschoenenwandelen
Wandelen is fijn, het is minder inspannend dan andere sporten, je gedachten gaan op de vrije loop en je kunt lekker meezingen op muziek. Zorg wel dat je goede wandelschoenen aanschaft. Mijn schoenen heb ik ooit bij de ANWB gekocht toen ik op vakantie naar Schotland ging. Ze zijn al een paar jaar oud maar zijn nog steeds van goede kwaliteit. Loop eerst je schoenen in voordat je lange afstanden gaat lopen anders kan het je blaren gaan kosten.

 

Drink genoeg
Zorg dat je altijd water bij je hebt. Meestal hoef ik, ondanks dat ik zo’n 1 of 2 liter water drink, niet naar het toilet terwijl ik loop. Drink tijdens het lopen genoeg, maar ook voor die tijd en erna. Dit zorgt er voor dat je vocht op peil wordt gehouden en dat je minder last van spierpijn krijgt naderhand. De regel die ik zelf hanteer is: ‘Als je dorst krijgt ben je al te laat’. Dus drink af en toe een slokje ook al heb je geen dorst, zo voorkom je uitdroging.

Zorg dat je eten bij de hand hebt
Vooral als je langere afstanden gaat lopen kun je je flauw voelen. Zelf zorg ik altijd dat ik een banaan of een appel bij me heb, en met langere afstanden neem ik soms bananenpannenkoekjes mee.

Begin niet te hard en hou je eigen tempo aan

Begin niet te snel te lopen, dan raak je snel moe. Vooral bij langere afstanden moet je het nog even volhouden en dat red je niet als je meteen denkt een marathon te gaan lopen. Begin met een lekker rustig tempo en voer dit langzaam op. Als je niet vaak wandelt ga dan ook niet meteen twintig kilometer lopen. Dan vraag je waarschijnlijk te veel van jezelf. Bouw alles langzaam op. Gaat vijf kilometer prima? Probeer de volgende keer tien. Was tien teveel? Ga de volgende keer zeven.

Samen of alleen?

Ik ken mensen die het fijn vinden met een ander te lopen. Je hebt wat te kletsen, de tijd gaat sneller. Persoonlijk vind ik het fijner om lange afstanden in mijn eentje af te leggen. Door het lopen kan ik nadenken over vanalles en nog wat, na een tijdje lopen is mijn hoofd helemaal leeg en dan kan ik gewoon genieten van mijn muziek. Met anderen lopen betekent ook dat je je aan moet passen aan het tempo van de ander. Heb je hetzelfde tempo? Dat is fijn, maar vaak merk ik dat ik sneller loop op de lange termijn in mijn eentje.

Wat moet je allemaal meenemen?

In mijn rugzak zit altijd het volgende:

– Twee halve liters water

– Een telefoon met muziek, GPS (Google Maps en Runtastic) het is fijn dat je altijd iemand kan bellen als je te ver bent gelopen of een blessure hebt.

– Een portemonnee. Wat als je ineens niet meer kan en met de bus terug moet? Of je wil in een café even een kopje koffie drinken als je pauze hebt.

– Een regenjas of paraplu.

– Een appel, banaan of iets anders te eten. Als je flauw wordt of je niet lekker voelt heb je soms iets te eten nodig.

Stel een doel voor jezelf

Toen ik net begon met wandelen liep ik altijd langs het water. Het wandelen op zichzelf was een doel. Nu loop ik naar plaatsen in de buurt. Ik kijk op Google Maps hoe ver een plaats is, wat er eventueel te doen is en daar ga ik! Mijn grote doel is 50 kilometer lopen. Maar daar ben ik nog niet. Oefening baart kunst (en geen blaren).

Geniet!
Wandelen is niet alleen maar een goede manier om te bewegen en vet te verbranden, wandelen maakt je gedachten schoon en zorgt voor een lekker gevoel. Toen ik een paar jaar geleden in een depressie raakte ging ik heel veel wandelen. Hierdoor voelde ik me steeds beter, uiteraard was dit niet alleen de reden dat ik de depressie overwon maar het hielp heel erg. Mijn gedachten kon ik aan de kant zetten door met te focussen op mijn omgeving, op de schoonheid ervan. Lopen kan weglopen zijn, maar door even uit je gedachten te zijn kun je fris weer tegen alles aan. Zoek mooie routes waardoor je (weer) kan zien hoe mooi alles is. Ook als je lekker in je vel zit kan het leuk zijn om je omgeving op een andere manier te zien. Persoonlijk vind ik wandelen leuk omdat ik Utrecht en omgeving beter kan leren kennen. Na tweeënhalf jaar zie ik nu pas hoe verschillend de wijken zijn, binnen een half uur flink stappen zie je allemaal weilanden en natuur. Heerlijk! Zelfs wandelen met slecht weer kan fijn zijn, elk jaargetijde heeft zijn eigen charme en dit wordt versterkt door er lekker doorheen te lopen.

Tip: Runtastic

Er zijn een heleboel wandelapps, maar mijn favoriete app is Runtastic. Vaak wordt deze app gebruikt door hardlopers maar het is ook prima om mee te wandelen. Deze app registreert je doelen, je gelopen afstand, je snelheid en geeft je achteraf een een plaatje van de route die je hebt gelopen.

 photo 10479151_658826810875998_418156159459248858_n_zps5a177dc7.jpg

 

Luister altijd naar je lichaam! 

Wist je dat…

Je met wandelen evenveel caloriën verbruikt als met hardlopen per kilometer? Het grote verschil is dat hardlopen sneller gaat, en je met hardlopen vooral je conditie traint in plaats van vet verbrandt.

Misschien ook iets voor jou?

3 comments

Emma 17 juli 2014 - 09:46

Is dat echt waar wat je zegt over evenveel verbranden bij lopen als rennen? Daar wil ik wel meer over weten, wat is je bron?

Reply
Anouk Vriezen 17 juli 2014 - 21:29

Ik ben het op meerdere websites tegengekomen tijdens het schrijven van dit stuk:
http://www.echtgezondafvallen.nl/afvallen-wandelen/

http://sport.infonu.nl/overige-sport/125427-afvallen-door-wandelen-of-hardlopen-wat-is-beter.html

Let wel, het gaat om de calorieën per kilometer en niet per uur…

Reply
Pokémon Go, goed voor de lijn - Groentje Gezond 3 augustus 2016 - 17:47

[…] of vijf. Ik hou van wandelen, zo wandelde ik al eens naar Breukelen en schreef ik een artikel over wandelen. Vandaag heb ik heerlijk door Utrecht rondgelopen, Pokémon gevangen en flink aan mijn stappen […]

Reply

Geef een reactie