Waarom schommelt mijn gewicht?

by Anouk

Frustrerend soms… Die weegschaal. Ik probeer zo min mogelijk op de weegschaal te staan, juist om die frustratie, maar het ging me een stuk gemakkelijker af om op die stomme schaal te staan nadat ik me bedacht dat soms je gewicht nou eenmaal schommelt. Wat de meest voorkomende redenen zijn (sommige zijn écht heel logisch) schrijf ik vandaag voor je op. Kun je misschien met een geruster hart op de schaal staan.scale-403585_1920
Bron foto

Tijdstip

Weeg jezelf altijd op hetzelfde moment. Mijn advies is ook om je ’s ochtends te wegen voordat je gegeten of gedronken hebt (en nadat je naar het toilet bent geweest). Zo kun je deze variabelen uitsluiten. De ene dag ben je ook wat zwaarder dan de andere dag, dit kan onder andere door vocht komen, of iets wat je gedronken of gegeten hebt de dag ervoor. Weeg je daarom niet te vaak. Één keer per week is echt meer dan voldoende. Natuurlijk wil je als je net begint met gezond eten of je leefstijl aanpast meteen resultaat zien. Probeer toch geduld te hebben want resultaat op de lange termijn is veel belangrijker dan op de korte termijn.

Plek

Waar je je weegt kan ook verschil maken. Zorg voor een harde ondergrond, en gebruik dezelfde plek en dezelfde weegschaal. Bij mij in huis heb ik voor de grap mijn weegschaal eens op andere plekken neergezet en soms zat er een kilo of twee verschil in de metingen. Terwijl er nog geen vijf minuten verschil zat in tijd! Kies daarom een plek uit, het liefst zonder vloerbedekking (want dit wil de boel ook wel eens beïnvloeden) en weeg je altijd op diezelfde plek. Hetzelfde geldt trouwens voor de weegschaal, neem altijd dezelfde.

Menstruatie

Zelf merk ik dat ik tijdens mijn menstruatie soms wel twee  kilo zwaarder ben! En ik heb dan geen grote eetkicks of een reep chocola naast me liggen. Na mijn menstruatie zijn die kilo’s er ook weer af. Dit kan komen door hormonen en/of vocht vasthouden. Daarom probeer ik me ook nooit te wegen net voor/tijdens of na mijn menstruatie. Het is geen representatief getal van mijn “normale” gewicht.

Vocht

Ik schreef al eerder een artikel over vocht vasthouden en wat je er aan kunt doen. Toch kun je door te weinig drinken of warm weer wat meer vocht vasthouden dan anders waardoor je op de weegschaal ineens een paar kilo zwaarder kunt zijn. Soms is hier even niets aan te doen, maar schrik niet als je even aan bent gekomen, dit vocht plas je uiteindelijk wel weer uit. Blijf voldoende drinken, minder met zout, en beweeg. Eventueel kun je ook wat groenten eten die vocht afdrijven zoals bleekselderij of tomaat.

Een grote boodschap

Ga elke keer voor je je gaat wegen even naar het toilet, soms scheelt dit ook. Obstipatie kan zorgen voor gewichtsschommelingen dus daarom is het ook aan te raden maar 1 keer in de week te wegen. Eet voor een gezonde stoelgang genoeg vezels en zorg dat je ook genoeg water drinkt.

“Spieren wegen meer dan vet”

Vooral als je net begint met intensief sporten kan het zijn dat je meer spiermassa hebt gekregen en dat je in omvang bent afgenomen maar in gewicht bent toegenomen. Om echt te meten of je vetpercentage lager is geworden en je spiermassa groter heb je een professionelere weegschaal nodig dan een huis-, tuin-, en keukenweegschaal.

Onderstaande weegschalen zijn weegschalen die naast je gewicht ook je vetpercentage, spiermassa en BMI meten.

[bol_product_links block_id=”bol_57dfcb0b18604_selected-products” products=”9200000021976209,9200000010989455,9200000059276206″ name=”weegschaal” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Groentje Gezond werkt met affiliate links. Dit betekent dat als je iets bij Bol.com koopt via deze site, ik een klein bedrag krijg. Dit geld gebruik ik voor deze website dus vandaar dat ik af en toe linkjes van Bol.com heb. De kosten die ik met deze hobby maak worden zo weer rechtgetrokken en ik spaar voor vernieuwingen voor de website en zorg af en toe voor iets extra’s voor jullie als lezers. Meer weten over dit? Lees dan mijn disclaimer

Bedenk wat belangrijk is

Is gewicht nou echt het belangrijkste als het gaat om gezond leven? Persoonlijk hou ik af en toe bij hoeveel ik weeg om te checken of ik niet heel veel ben aangekomen of afgevallen in een korte tijd. Maar goed in je vel zitten, broeken die bijvoorbeeld losser zitten is belangrijker dan de cijfers op de schaal. Soms kan een getalletje helpen om je goed te voelen, maar vraag dan bij jezelf af of dit je echt gelukkig maakt of dat dit bijdraagt aan een proces waar je in zit.

Wist je dat je Groentje Gezond ook kan volgen op Facebook, Instagram en Twitter?

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie