Waarom op dieet gaan niet werkt

by Anouk

Een mens is gemiddeld 32 jaar van zijn of haar leven op dieet! Dat las ik in dit artikel. 32 jaar! Dat is toch bizar veel? Uit het onderzoek bleek ook dat maar 25 % van de ondervraagden tevreden was met hun huidige gewicht. Dat vind ik ook heel erg weinig. Ook ik ben meerdere jaren op dieet geweest, met pauzes. Onder andere het Sonja Bakkerboek en het boek van Atkins staan in mijn kast.

Toch heb ik gemerkt dat diëten niet werken, maar voor ik uit ga leggen waarom beschrijf ik wat diëten nou precies is.

Even snel Googlen zorgt voor de volgende definities:

[zelfstandig naamwoord]• regels voor wat je wel en niet mag eten
vb:ik wil afvallen, ik ben op dieet
zelfstandig naamwoord: di-eet
het dieet
de diëten
het dieetje

Voorgeschreven voedingswijze

In dit artikel heb ik het niet over diëten als het gaat om: voedingspatronen, zoals gezond eten. Ik ga vooral uitleggen waarom de zogeheten crashdiëten niet werken. Diëten waarbij je maar 1500 of soms zelfs 1200 kilo calorieën tot je mag nemen.

Hoeveel diëten heb jij al gedaan?

Hoeveel diëten heb jij al gedaan?

Regels, regels, regels…

Vaak bestaan (crash)diëten uit regels die je moet volgen om het dieet succesvol te volbrengen. Bij Atkins mag je absoluut geen koolhydraten meer eten, bij Sonja Bakker moet je je aan het weekschema houden, bij Montignac mag je bepaalde voedingsmiddelen niet combineren en zo zijn er nog honderden diëten die wonderen beloven als je je maar aan hun regels houdt. Persoonlijk word ik recalcitrant van regels. Als ik iets niet kan ik niet stoppen met er aan denken. Van zulke diëten krijg ik gigantisch veel trek in foute dingen.

Nooit eens iets mogen

Het probleem is dus dat je vaak niets meer mag. Soms eet je heel eenzijdig alleen maar sla, of alleen maar aardappelen/groenten/vlees. Saai! Vaak heb je handvatten zoals weekmenu’s, die zijn handig want je hoeft zelf niet meer na te denken over wat je eet. Maar je kunt ook niet nadenken of je die avond überhaupt wel zin in dat ene gerecht hebt. Je wordt in een keurslijf gedwongen, en dat maakt diëten zo lastig.

Volhouden

Vaak zijn diëten in het begin goed vol te houden. Dít is hét! Denk je dan. Deze keer gaat het supergoed, ik ben al tien kilo kwijt in een paar weken! Mensen zien het aan me en ik straal! Maar naarmate je langer bezig bent en het afvallen langzaam gaat is een dieet vaak lastig vol te houden. Je motivatie is minder geworden, deels door de eenzijdigheid van het dieet en deels omdat het afvallen minder goed gaat. Soms snack je naar iets lekkers maar dat voelt dan slecht omdat het niet binnen het dieet past!

Klaar met je dieet en dan?

Op een gegeven moment ben je gestopt met het dieet om de volgende redenen:

– Je bent genoeg afgevallen

– Het dieet duurde maar een bepaalde periode

– Je kon het niet meer opbrengen om verschillende redenen.

Maar dan? Sluipen langzaam je oude gewoontes er weer in? Of ben je zo rigoureus gestopt en weer ongezond gaan leven? Vaak had ik na een dieet nog een korte periode dat ik op mijn voeding lette, maar op een bepaald moment had ik mijn oude levensstijl weer opgepakt waarna ik weer kilo’s aankwam inclusief wat extra omdat het zo nou eenmaal gaat met jojoën.


Levensstijl

Vaak zeggen mensen die op dieet zijn: het is geen dieet, het is een levensstijl. Maar bij de meeste diëten klopt dit niet. Een levensstijl is iets dat je vol kan houden voor een hele lange periode. Neem nou Atkins, dat zou een levensstijl zijn hoorde ik op een forum waar ik ooit bij zat toen ik dat dieet deed. Toch begonnen mensen steeds opnieuw met de eerste fase omdat ze fase 4 niet vol konden houden. En als je iets niet vol kan houden kun je het geen levensstijl noemen toch?


Wat werkt wel? 

Dit werkt voor mij, misschien niet voor iedereen want ieder lichaam is anders.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat een gezonde levensstijl genoeg doet om op een gezond gewicht te komen. Ik heb al eerder gezegd dat leef via het 80/20 principe. Dit betekent dat ik voor 80 procent zo gezond mogelijk leef en voor 20 procent mezelf lekkere dingen gun. Dat kan een ongezond patatje zijn of een boterham met pindakaas.

Iedereen is anders, dus wat voor mij goed werkt kan misschien voor jou minder goed werken. Het is gewoon aftasten en naar je lichaam luisteren voordat je af zult vallen.

Ik heb wel wat ‘regels’ waar ik me aan hou, omdat ik naar mijn lichaam heb geluisterd en weet waar ik goed en minder goed tegen kan.

Dit zijn mijn ‘regels’

Zo min mogelijk brood, rijst, pasta en aardappelen.

Ik zwel hier gigantisch van op, niet meteen in gewicht maar mijn lichaam reageert hier heel sterk op. Ook zorgen deze koolhydraten en zetmeelproducten dat mijn bloedsuikerspiegel heel erg schommelt.

Suikerarm

Helemaal suikervrij vind ik lastig, omdat vrijwel in elk product suiker zit. Toch probeer ik zo min mogelijk suiker te nemen zodat weer mijn bloedsuikerspiegel niet zo schommelt. Door die schommelingen krijg ik namelijk heel vaak honger.

Drink genoeg

Heel veel water en kruidenthee. Soms voelt het alsof ik honger heb, dan drink ik water en dan blijkt het een verkapte vorm van dorst te zijn.

Eet genoeg

Ik probeer tussen de 1800 en de 2000 kcal te zitten per dag. Voor een crashdieet is dit veel te veel, maar voor mij is dit prima. Ik heb geen honger en ik val af. Wel langzaam maar hierdoor komen de kilo’s er niet snel aan als ik een moment heb waardoor ik wat minder goede dingen eet.

Beweeg!

Door alleen maar veel te sporten en je voeding niet aan te passen zal je niet afvallen. Maar door krachttraining, gecombineerd met cardio en gezonde voeding zal je je fitter en fijner voelen. Beweging helpt ook tegen negativiteit en stress.

Dat waren mijn tips, vind je deze bruikbaar laat dan een reactie achter.

Volg me ook op Facebook of Bloglovin’.

 

 

Misschien ook iets voor jou?

9 comments

Jaimy en Laura 17 juli 2014 - 10:14

Leuk artikel! Dieten werkt voor mij ook niet, gewoon gezond eten!

Reply
Angela | Great Body & Skin 17 juli 2014 - 11:18

Hey meis, ik zie dat je flink afgevallen bent, wat goed! Hoe gaat het sporten? Leuk artikel trouwens!Diëten werken niet op de lange termijn, korte termijn wel en je kunt er ook altijd wel iets van meenemen. Goed trouwens dat je zorgt dat je calorietekort niet te groot is, zo voorkom je dat je leptineniveau daalt en je motortje langzamer gaat. Duurt iets langer zo, maar het gaat zo wel met minder kans op tekorten aan micronutrienten (daar krijg je zo’n verlepte kop van).

Reply
Anouk Vriezen 17 juli 2014 - 21:33

Ja, wel op een langere periode. In het begin ging het supersnel, nu wat langzamer maar dat is niet erg. Haha een verlepte kop klinkt inderdaad niet best 😛 Probeer ik absoluut te voorkomen. 😉

Reply
Iris 17 juli 2014 - 19:10

Goed gescheven. Duidelijk!
Hoe doe je dat met fruit?
Ik wil ook suikervrij gaan eten, maar twijfel over hoe ik het dan met fruit moet doen. Daar zit ook een hoop suiker in natuurlijk, maar is ook wel weer gezond… Lastig! Krijg gelukkig binnenkort het boek van Rens Kroes binnen, hoop daar wat uit te halen 🙂

Reply
Anouk Vriezen 17 juli 2014 - 21:31

Ik zorg vooral dat ik geen toegevoegde suikers binnenkrijg. Dus ik eet wel gewoon fruit. Maar omdat ik een schommelende bloedsuikerspiegel heb zorg ik dat ik vooral ’s ochtends fruit eet met bijvoorbeeld havermout zodat die schommelingen niet zo erg zijn. Dankjewel voor je berichtje, succes met het boek van Rens Kroes. Heb gelezen dat er een heleboel lekkere en gezonde recepten in staan.

Reply
Weg met netelroos! - Groentje Gezond 7 juni 2016 - 21:05

[…] Anouk gaat op ‘dieet’. Nee niet om  af te vallen, want ik denk dat diëten om af te vallen niet werken maar ik denk wel dat ik door op mijn voeding te letten misschien kan vinden waar ik nou zo […]

Reply
Slank in een paar weken? Het kan! - Groentje Gezond 14 juni 2016 - 09:21

[…] Hier schreef ik al waarom op dieet gaan niet werkt […]

Reply
Review: Altijd trek? - Groentje Gezond 5 oktober 2016 - 16:08

[…] hoe je dat moet doen? Ik geloof niet in diëten. Daar schreef ik al eerder dit artikel over: Waarom op dieet gaan niet werkt Dit dieet daarentegen is wel iets anders dan bijvoorbeeld Sonja Bakker. Je gaat opnieuw leren eten, […]

Reply
Een week FODMAP arm eten - Groentje Gezond 31 augustus 2020 - 07:24

[…] ik in het verleden heb verteld dat diëten niet werkt is er altijd een uitzondering op de regel. Zo is het bij bepaalde […]

Reply

Geef een reactie