Waarom moeten we altijd maar gelukkig zijn?

by Anouk

Negen op de tien Nederlanders geven aan dat ze gelukkig zijn, volgens het CBS. Dat is een geweldige score natuurlijk! Wij staan als land zelfs op de zesde plaats als het gaat om gelukkig zijn, Als je écht in een land wil wonen waar iedereen gelukkig zou zijn volgens het World Happiness onderzoek van de Verenigde Naties dan zal je naar Denemarken, Noorwegen of Finland moeten verhuizen. Hoewel het daar in de winter stukken donkerder en kouder is dan hier, vind je daar de meest gelukkige mensen ter wereld. Althans, volgens dat onderzoek dan…

Moeten we altijd maar gelukkig zijn?

Op Instagram delen we onze mooiste geluksmomentjes (al dan niet in scene gezet), zwangere vrouwen moeten op die roze wolk zitten en als iemand vraagt hoe het gaat dan zeg je natuurlijk: “goed”. Maar moeten we altijd maar gelukkig zijn? En wat als je nou even, of een langere tijd, niet dat geluksgevoel hebt. Wat als jij 1 op de 9 Nederlanders bent die niet uit zijn of haar bed kan komen omdat je je geestelijk niet goed voelt. Hoor je er dan nog wel bij?

Door ons alleen maar op het geluk te focussen, werk je juist de negatieve emoties in de hand, daar ben ik van overtuigd. Je krijgt het gevoel dat je faalt, dat je iets verkeerd doet omdat jij je niet zo voelt zoals je je zal moeten voelen.

De druk van geluk

De druk om gelukkig te zijn kan hoog zijn, sla maar eens een tijdschrift open. Het is al lang niet meer zo dat je slank of mooi moet zijn, nee gelukkig zijn, dat is ook nog iets wat erbij komt. Honderden tips komen voorbij voor het geluk dat we allemaal zoeken, want waag het eens om je ongelukkig te voelen! Dat zou toch eens zomaar je eigen schuld zijn.

  • Ga sporten!
  • Zorg voor een goede opleiding, baan, gezin, auto, huis etc.
  • Lees talloze zelfhulpboeken over geluk
  • Val af, krijg dikke billen zoals de Kardashians, contour je gezicht zonder eruit te zien als een clown
  • Eet gezond, geniet van lekker eten, beweeg maar rust uit
  • Heb een stuk of honderd vrienden en geef elke avond een etentje anders kan het zomaar lijken dat niemand je aardig vindt

Ook al ga je ALLE tips opvolgen die in tijdschriften of online staan, als je je al niet zo gelukkig voelt gaat het je misschien niet eens helpen. Toch voel je die druk om gelukkig te zijn en hoe meer je probeert en hoe meer je faalt, hoe ongelukkiger je wordt…

Vroeger…

Als ik mijn oma vroeger wel eens vroeg of ze gelukkig was haalde ze haar schouders op. “Och, wat is geluk…” zou ze zeggen. Ze kampte met gezondheidsproblemen, jarenlang, maar dat geluk najagen zoals we nu allemaal krampachtig doen was niet aan haar besteedt. Waarschijnlijk was ze daar te nuchter voor en ik denk dat veel ouderen dat hebben. Hoe ouder je wordt (denk ik, ik ben pas 27) hoe minder je misschien voelt dat je iets moet. Je hebt geluk gekend, je hebt verdriet gekend, de dagen gaan zoals ze gaan. Mijn ouders zijn ook precies zo. Ze wonen in een klein dorp, ze maken hele mooie dingen mee en ook verdrietige en moeilijke momenten. Die wisselen elkaar af en ze accepteren dat (soms met wat moeite). Geluk is mooi maar dat komt en gaat, is meer de instelling die ze hebben. En als je alleen maar geluk wil dan kan een kleine tegenslag lijken voelen alsof je onder de trein bent gekomen…

Accepteren dat je niet altijd gelukkig bent

Iets wat ik de laatste tijd steeds meer leer is dat ik moet accepteren dat ik niet altijd gelukkig kan zijn. Soms zit het leven gewoon vies hard tegen. Ineens zit je in een burn-out met een zware depressie bijvoorbeeld. Dat zijn momenten dat het vooral moeilijk is dat je je verplicht voelt om gelukkig te zijn. Want we hebben hier geen oorlog, het is hier veilig en ook al zou ik werkloos worden dan nóg hoef ik niet dakloos te zijn of me zorgen te maken dat ik morgen niets meer te eten heb.
Toen ik zwaar overspannen begon te raken, genoot ik nergens meer van. Ik ging als een kip zonder kop de hele tijd maar door zonder stil te staan. Daardoor kreeg ik een burn-out waardoor ik naast niet meer genieten, ook gefrustreerd en heel verdrietig werd. Ik faalde voor mijn gevoel niet alleen omdat ik niets meer kon, maar ook omdat ik een jonge vrouw van 27 ben die niet eens meer kan genieten! Om me heen zag ik alleen maar vrolijke mensen die leuke dingen deden. Natuurlijk hoorde je ook wel eens dat het met een ander wat minder ging, maar over het algemeen zie je alleen de stralende buitenkant van anderen. Terwijl ik alleen nog maar in mijn dekens verscholen lag te huilen.

Hey, het is oké

Bijna twintig procent van de Nederlanders krijgt in hun leven te maken met een depressie zeggen de cijfers van het Trimbos-instituut. In een wereld die geluk najaagt krijg je een steeds grotere groep die voelt dat ze niet meer meedoen.  Daarom raakte het me heel erg dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de campagne: “Hey, het is oké” opzette. Het is belangrijk om depressie bespreekbaar te maken, hetzelfde geldt voor burn-out en andere psychischw problemen. Dat is ook een reden dat ik hier openhartig zoveel mogelijk mijn verhaal wil delen. Daar krijg ik ook mooie reacties op, dat mensen zich minder alleen voelen en gehoord.

Wil je graag met iemand over depressie praten? Klik dan hier: maak depressie bespreekbaar

Of wil je met mij praten dan mag dat ook via Anouk@groentjegezond.nl, maar ik reageer sneller op de Facebookpagina

Uiteraard kun je ervan uitgaan dat ik alle berichtjes met zorg lees, geen informatie aan derden zal verstrekken en mails of berichten verwijder wanneer je dit van mij vraagt (staat ook in mijn privacystatement)

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie