Groentje Gezond
  • Blogs
  • Persoonlijk
  • Mindset en lifestyle
  • Informatief
  • Gezond algemeen
  • Recepten
    • Vegetarisch/Veganistisch
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Toetjes
    • Bijgerechten
    • Koolhydraatarm
    • Lekker gezond
    • Salades
    • Sapjes, smoothies & shakes
  • Recensies
    • Boeken
    • Restaurants
    • Overige recensies
  • Over mij
  • Contact & samenwerken
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring

Groentje Gezond

  • Blogs
  • Persoonlijk
  • Mindset en lifestyle
  • Informatief
  • Gezond algemeen
  • Recepten
    • Vegetarisch/Veganistisch
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Toetjes
    • Bijgerechten
    • Koolhydraatarm
    • Lekker gezond
    • Salades
    • Sapjes, smoothies & shakes
  • Recensies
    • Boeken
    • Restaurants
    • Overige recensies
Gezond algemeenInformatief

Waarom moet je zuurkool koken? En andere weetjes

written by Anouk 24 februari 2017

“Eet je nou rauwe zuurkool?” Mijn collega vond het wel een beetje gek. “Op het pakje staat altijd dat ik het twintig minuten moet koken! Scheelt toch wel een heleboel tijd als dat niet hoeft” zei ze nadat ze een hapje rauwe zuurkool probeerde. “En ik vind het zo eigenlijk ook wel erg lekker, waarom moeten we het nou koken?” Ik haalde mijn schouders op, geen idee eigenlijk! Ik ben ook slecht met het goed lezen van verpakkingen maar ik had nog nooit zuurkool zo gekookt. Toen ik in mijn studentenhuis vroeger wel eens zuurkoolschotel maakte met veel vlees en aardappels, gooide ik het gewoon bij de aardappels als die gaar waren. Zo werd het ook al warm voor het de oven in ging. Dan goot ik het sap samen met het kookvocht weg en dan had ik prima zuurkool…

Maar moeten we zuurkool nou echt koken?

Simpelweg Google gebruiken voor een antwoord op deze vraag was er deze keer niet bij. De recepten van rauwe zuurkool maar ook gewone ouderwetse zuurkoolstamppot vliegen je om de oren, maar niemand zegt nou wáárom je zuurkool zou moeten koken. Daarom besloot ik Gerrie Groot van GKZ (Kramer’s Zuurkool) een mailtje te sturen. Mijn vraag was duidelijk:

“Waarom moeten we zuurkool koken?”

Dat ik na het stellen van mijn vraag zo’n uitgebreid antwoord kreeg had ik niet verwacht, dus graag deel ik wat Gerrie antwoordde:

Zuurkool kan je natuurlijk ook rauw eten. Dat wordt ook gedaan op een broodje kaas bijvoorbeeld of op en hotdog (maar dan is warme zuurkool natuurlijk lekkerder (zou ik vinden).
Zuurkool kan je ook prima zonder te koken door de aardappelen stampen. Maar ja, de een wil het zo zacht als boter hebben en dan moet je koken en ook hier weer voor een warme maaltijd wil je natuurlijk wel dat de zuurkool ook warm is.

Dus het meest logische antwoord op de vraag op: waarom kook je zuurkool? is dat het dan zacht en makkelijk te eten is. Ook wordt zuurkool minder zuur als je het kookt.

Dat dilemma is dus opgelost, maar ik heb meer weetjes beloofd, lees verder voor een lesje geschiedenis én waarom zuurkool zo goed/gezond voor je is en zelfs beter dan… prozac, als je lijdt aan depressieve klachten!

De geschiedenis van zuurkool

Zuurkool is hoogstwaarschijnlijk via China en Mongolië naar Europa gebracht. Het was lastig om witte kool mee te slepen voor nomaden, waardoor de kool fijngesneden werd en in zadeltassen werd bewaard. Na een paar weken bleek dat de kool zuur van smaak was geworden, er ontstond een natuurlijke fermentatie. Waarschijnlijk kwam dit door het paardenzweet wat zout was, waarna ze er achter kwamen dat gewoon zout hetzelfde effect had. (Moet je nagaan dat zuurkool nu nog steeds met paardenzweet gemaakt zou worden!)
Via deze nomaden kwam uiteindelijk zuurkool naar Europa, waar het vooral in Oost-Europa traditioneel veel gegeten wordt. Dit alles gebeurde eind achttiende eeuw.

Zuurkool werd ook meegenomen op de ontdekkingsreizen in de Gouden Eeuw doordat het veel vitamine C bevat (daarover later meer). Vitamine C helpt namelijk scheurbuik voorkomen/genezen. Bekende zeevaarders zoals James Cook en Columbus namen standaard zuurkool mee op hun reizen.

Het waren vooral Duitse immigranten die zuurkool meenamen naar de V.S. waar het ook nog steeds sauerkraut (zure kool) genoemd wordt. Duitsers worden ook wel eens ‘Kraut’ genoemd.

Hoe wordt zuurkool gemaakt?

De witte kolen worden vers gesneden van het land aangeleverd aan de fabriek.
In de Fabriek wordt het middenstuk en de buitenbladeren verwijderd en daarna worden de bladeren gesneden tot de fijne slierten die wij (her)kennen. De kool wordt opgeslagen in diepe putten waarna natuurlijke fermentatie plaatsvindt. Om te kunnen fermenteren wordt er zout toegevoegd (1,5%). Hoe langer de zuurkool blijft liggen hoe zuurder deze wordt. Het proces begint in augustus en eindigt in december.

Het vitamine C gehalte wordt gemeten waarna de houdbaarheid kan worden vastgesteld.

Zuurkool uit vat of zakje: Eigenlijk is het beiden verse zuurkool. Het grote verschil bij een zakje zuurkool is dat er na-vergisting plaats vindt waardoor de restsuikers geen koolzuur meer kunnen maken (zodat het zakje niet ontploft eigenlijk).

Gepasteuriseerde (een verhittingsproces) zuurkool komt in Nederland vrij weinig voor. Door zuurkool te verhitten gaan de enzymen kapot (zie hieronder bij gezondheid) waardoor het iets minder gezond is. Soms kun je gepasteuriseerde zuurkool vinden in winkels als de Aldi omdat het in andere landen wel gebruikelijk is voor het productieproces om de zuurkool te verhitten en zo langer houdbaar te maken.

Waarom is zuurkool zo gezond?

Volgens de voedingswaardetabel bevat zuurkool per 100 g:

kcal eiwit koolhydraten vet vezels natrium (zout) kalium fosfor magnesium
17 2,0 g 1,0 g 0,0 g 2,7 600 mg 210 mg 30 mg 10,0 mg
Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B11 Vitamine C
0,04 mg 0,10 mg 9 µg 25 mg

Vitamine C

Zoals je kan zien zit er 25 mg vitamine C per 100 gram in zuurkool! In zuurkool zit 25 mg vitamine C per 100 gram. Volgens het Voedingscentrum heb je als volwassene 75 mg vitamine C per dag nodig. Dus als je 100 gram zuurkool eet heb je al een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen. Vitamine C helpt bij een goede weerstand. Het is een anti-oxidant die helpt bij het vormen van bindweefesel, beschermt de cellen in je lichaam tegen vrije radicalen én helpt je botten en huid sterk te houden.

Goed voor de darmwerking

Een enzym is een eiwit dat zelf niet veranderd of wordt verteerd maar rauwe zuurkool zit er vol van. Deze eiwitten zorgen voor een goede vertering, een gezond spijsverteringsstelsel en helpt voor een goede afbraak van voeding in je lichaam. En zuurkool bevat veel goede enzymen!

Daarnaast bevat zuurkool levende melkzuurbacteriën, ook wel lactobacteriën genoemd. Hierdoor werken je darmen beter en zorgen ze dat slechte bacteriën in je darmen worden verminderd en goede bacteriën worden aangevuld.

Enzymen en melkzuurbacteriën overleven verhitting niet! Daarom is het beter voor de gezondheidseffecten die enzymen en bacteriën meebrengen dat je zuurkool niet verhit maar verse zuurkool koopt. Verhitte (gepasteuriseerde) zuurkool van Nederlandse bodem komt niet voor, maar met buitenlandse merken is het goed om dit even na te kijken.

Lekkere recepten met zuurkool

Onderstaande recepten zijn een aanrader om eens te proberen met zuurkool:

Zuurkool met geitenkaas
img_20161122_095250

Zuurkool met kidneybonen (vegan)
wpid-20141013_185132.jpg

Zuurkoolsoep (kan vegetarisch)
IMG_20140626_192505

Dit artikel is niet gesponsord, ik heb Kramer’s zuurkool genoemd omdat ik het zo tof vond dat Gerrie Groot zoveel waardevolle informatie over zuurkool heeft aangeleverd dat ik een uitgebreider artikel kon schrijven dan ik oorspronkelijk voor ogen had. Op de website van GKZ staat nog een heleboel informatie.

Bronnen:

Gerrie Groot

Voedingswaardetabel

Voedingscentrum

Zuurkool, medicinale groente en heerlijke winterkost

‘Dag Prozac, Hallo bacterie. Artikel uit Psychologie Magazine 2015

David Wolfe over enzymen

Wist je dat je Groentje Gezond ook kan volgen op Facebook, Instagram en Twitter?

Waarom moet je zuurkool koken? En andere weetjes was last modified: maart 11th, 2020 by Anouk
enzymenfeitenGezondgezondemelkzuurbacteriënmoet je zuurkool kokenrauwrauwewaarom gezondwaarom kokenweetjeszuurkoolzuurkool rauw
10 comments
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
Anouk
Anouk

Kauwen op een blaadje sla de enige manier van gezond leven? Nee, daar geloof ik niet zo in. Je kan op zo veel manieren met gezondheid bezig zijn en op Groentje Gezond probeer ik zoveel mogelijk informatie, ervaring en verhalen te delen.

previous post
Van moeilijke eter tot alleseter
next post
Groentje geluk?

Misschien ook iets voor jou?

Bloemkoolpizza

25 oktober 2016

GE(E)N-nummers

31 oktober 2016

Zo verdienen ze aan onze onzekerheid

7 oktober 2020

De bietburger

2 mei 2016

Wat je moet weten als je wandelschoenen...

18 september 2017

Sudocrem voor een onzuivere huid

8 september 2017

“Bedenk eens hoeveel calorieën je kan besparen!”

21 september 2016

Vegan vrijdag: Veganisme is voor iedereen (Emily)

1 december 2017

Verhuizen met Marie Kondo

29 januari 2020

Goedgevulde maaltijdsoep boordevol lekkere groenten

7 maart 2017

10 comments

Avatar
Jenn 24 februari 2017 at 13:33

Interessant! Ik weet eigenlijk niet beter dan dat je zuurkool gewoon kookt.

Reply
Avatar
Anouk 14 maart 2017 at 14:38

Dankjewel, er zijn dus meer manieren om zuurkool te eten 😀

Reply
Avatar
Karin 3 oktober 2018 at 15:14

Wauw, wat een uitgebreide info heb je gekregen. Ik ga mijn zuurkool nu lekker rauw opeten, met nog meer zin dan eerst 🙂

Reply
Avatar
Arie 23 januari 2019 at 13:09

Rauwe zuurkool , heerlijk en mits niet verhit tijdens de productie super gezond en boordevol vitaminen

Reply
Avatar
Mike Testor 12 augustus 2019 at 12:07

Verhitting tijdens de productie doodt de goede bacteriën. Maar als je de zuurkool thuis kookt ben je toch ook aan het verhitten en gaan ze dood en is het fermentatieproces teniet gedaan. Of begrijp ik iets niet goed?

Reply
Avatar
Pete 1 februari 2020 at 09:27

Goed als meer mensen dit weten/delen. Goede tip is ook boek van Emeran Mayer – Mind Gut Connection etc. Gaat over probiotica ivm aanmaak neurotransmitters/ metabolisme oa. Ik begon met (veel)zurkool eten na het lezen en ben bijna gelijk mijn opgezette buik kwijt, plus 5 kilo – die ook afgebleven is. Ik zeg niet dat het voor iedereen werkt maar ik ben vrij zeker dat het goed voor mij is. Bewijs genoeg (voor mijnzelf dan)- net terug van een maand Thailand – na een week zonder zuurkool buik opgezwollen en 3 kg aangekomen. Tijdens de reis geen alcohol, minder gegeten en veel meer gedaan – maar toch 3 kg aangekomen. Want geen zuurkool. Eerst ochtend terug…halve pakje al op!

Reply
Anouk
Anouk 11 februari 2020 at 10:35

Bedankt voor de tip! Ik ben ook weer zuurkool gaan eten (moest het even mijden i.v.m. PDS) en ik voel me er altijd heel goed bij 🙂 Binnenkort komt er ook een lekker recept online dus hou zeker de site in de gaten.
Bijzonder trouwens dat je last van je buik kreeg zonder zuurkool, zo zien we maar dat probiotica super belangrijk voor ons zijn.

Reply
Avatar
Paul Warlop 14 september 2020 at 16:18

Halo,

interessert me wat je schrijft… (buikprobleem)…
Hoe eet je dan je zuurkool ? en wanneer ? en hoeveel ?

Thanks for reply

Paul Warlop
paulwarlop@telenet.be

Reply
Anouk
Anouk 30 september 2020 at 11:09

Ik eet het liefst zuurkool zonder het te koken in bijvoorbeeld een salade (recept: https://groentjegezond.nl/zuurkoolsalade-een-lekker-en-makkelijk-recept/) maar ik gooi het ook gewoon bij de aardappelpuree zodat het wel opwarmt maar niet kookt.
Wanneer? Vooral als ik er veel zin in heb maar vooral in de herfst en winter het liefst een keer per week.
In mijn eentje eet ik zo een halve zak zuurkool op, maar meestal maak ik grotere porties en eet ik wat ik over heb als lunch of de volgende dag nog een keertje.

Reply
Avatar
Spanky 25 oktober 2020 at 12:51

@Pete: Drie kilo aangekomen in 1 week? Ik zou maar eens langs de dokter gaan als ik jou was, want dat is echt niet normaal. Ook niet als jij jezelf in Thailand het buikje rond hebt gegeten. Of je overdrijft natuurlijk, wat op blogs zoals deze wel vaker voorkomt (want alles is zooo fantaaaaaastisch!!!).

Reply

Leave a Comment Cancel Reply

Over mij

Over mij

Hi, ik ben Anouk en ik schrijf graag, over van alles en nog wat eigenlijk. Groentje Gezond startte als informatieve website, maar al snel begon ik ook persoonlijke artikelen te schrijven. Thema's die je hier vaak tegen zult komen zijn: - gezondheid - (lekker) eten - beweging - informatie - persoonlijke artikelen - positive mindset - lifestyle - recensies - Maar misschien ook nog wel meer. Kijk gerust eens rond, en als je vragen of suggesties hebt dan hoor ik dat heel graag!

Social Media

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Zoeken op de webiste

Partnerprogramma Bol.com

Instagram

groentjegezond

🇳🇱
🍏 Gezondheidsblogger sinds 2004
🥗 Recepten
💃Love yourself
😍 Hoepelen
❤️ Groentje Geluk
👇 blog

Anouk  | Groentje Gezond
Dankbaar voor de liefde van mijn leven. Nooit verw Dankbaar voor de liefde van mijn leven. Nooit verwacht dat ik jou zou vinden. Naast partner nu ook de vader van ons kindje en ik wist niet dat ik nog steeds elke dag een beetje meer van je hou 💛
Zo fijn dat we dit nog konden doen voordat ik beva Zo fijn dat we dit nog konden doen voordat ik bevallen was. Twee weken na de zwangerschapsshoot waren we ineens ouders! Gelukkig gaat het goed met Hiromi en mij maar er hebben veel (kraam)tranen gevloeid omdat ze eerder was dan verwacht. Ik had nog vijf weken voorbereiding, een bevalcursus in de planning en nog even genieten van elkaar. Eigenlijk was ik nog niet klaar met zwanger zijn, ik kom er eindelijk van genieten. Gelukkig is de emotie al wat gezakt en ben ik vooral dolgelukkig dat ik al bijna twee weken moeder ben van ons bijzondere meisje. Maar wil toch wat zwangere foto's delen ter verwerking. 💛
Wij gaan het wasbare avontuur aan. Toen ik las dat Wij gaan het wasbare avontuur aan. Toen ik las dat je per maand zo'n 22 kilo aan afval hebt aan alleen luiers en de positieve verhalen hoorde van mensen, zijn we ons gaan verdiepen in het alternatief. We deden een consult bij @wasbare_luiers_billenboetiek en waren super enthousiast. Reacties zijn gemengd. Mijn moeder zei meteen: "wat goed! Jullie hadden ook nog gewone luiers" tot "dapper hoor" of "ja vind ik jullie wel het type voor. Of het bevalt moeten we afwachten maar ik zwijmel nu even over de schattige printjes en het idee van ons kindje straks in deze mooie luiers. #Nospon #wasbareluiers #popolini #totsbots #clothdiapers
Er staat voor het eerst in meer dan een halfjaar e Er staat voor het eerst in meer dan een halfjaar een artikel op Groentje Gezond! Een tijdje geleden sprak ik met Josine van @thebiggerblog over zwangerschap en zij raadde me aan om weer te schrijven, ook al was het maar voor mezelf. Schrijven is iets wat ik doe en waar ik passie uit haal maar ook een stukje verwerking. Wat was ik bang dat mensen me een aansteller zouden vinden, of dat ik mensen kwets omdat zwangerschap een heftig onderwerp kan zijn. Daarnaast waren er nog talloze andere zaken die speelden en durfde ik vrijwel niets (meer) te delen. Dat resulteerde in meer dan een halfjaar geen artikelen schrijven. Mijn passie, mijn hobby, en ook mijn werkzaamheden als blogger, helemaal lamgelegd doordat ik zo in mijn eigen hoofd zat.
Dus super fijn dat ik even met Josine had gekletst, waardoor ik vandaag eindelijk weer wat met jullie durf te delen.

Willen jullie een reactie onder het artikel, hier of op Facebook plaatsen? Na zo'n lange afwezigheid zien veel mensen mijn update misschien helemaal niet. Liefs!
Rijkdom deze lieve vrouwen om me heen 💛 Rijkdom deze lieve vrouwen om me heen 💛
En we groeien gestaag weer door. Blijkbaar ben ik En we groeien gestaag weer door. Blijkbaar ben ik niet zo goed in elke week een foto maken, laat staan elke twee weken. Toch zie je zo wel dat mijn buik steeds ronder wordt en ons kleine draakje steeds een beetje groter wordt. Al weken probeer ik er ook eens een blog over te schrijven maar dat wil niet lukken. Eerlijk en rauw, zoals ik normaal schrijf, wil niet lukken omdat ik momenteel niet goed tegen sterke meningen kan. Hoewel zwanger zijn soms voelt alsof je hele dagen zwanger bent (mensen doen zo leuk tegen je!) kom je ook ineens veel kritiek tegen. Mijn hormonen trekken al die gedachtes van anderen nu slecht waardoor ik gewoon niets op durf te schrijven. Jammer want ik denk ook dat veel waar ik nu doorheen ga anderen ook wat herkenning zou kunnen geven. Omdat ik vaak geen zin heb in eten (behalve rare cravings soms) komen er ook even geen nieuwe recepten bij. Jullie moetje dus even geduld hebben met Groentje Gezond. 💛
Meer laden… Volgen op Instagram

Pinterest

@Groentjegezond
Topblogs
Follow on Bloglovin
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze website, ga je akkoord met het gebruik hiervan.
Voor meer informatie, onder andere over cookiebeheer, bekijk je: Cookiebeleid
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin
  • Over mij
  • Contact & samenwerken
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring

@2020 Groentje Gezond Alle content van deze website behoort toe aan Groentje Gezond


Back To Top