Groentje Gezond
  • Blogs
  • Persoonlijk
  • Mindset en lifestyle
  • Informatief
  • Gezond algemeen
  • Recepten
    • Vegetarisch/Veganistisch
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Toetjes
    • Bijgerechten
    • Koolhydraatarm
    • Lekker gezond
    • Salades
    • Sapjes, smoothies & shakes
  • Recensies
    • Boeken
    • Restaurants
    • Overige recensies
  • Over mij
  • Contact & samenwerken
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring

Groentje Gezond

  • Blogs
  • Persoonlijk
  • Mindset en lifestyle
  • Informatief
  • Gezond algemeen
  • Recepten
    • Vegetarisch/Veganistisch
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Toetjes
    • Bijgerechten
    • Koolhydraatarm
    • Lekker gezond
    • Salades
    • Sapjes, smoothies & shakes
  • Recensies
    • Boeken
    • Restaurants
    • Overige recensies
Blogsgastblog

Waarom je beter een halve kip kan redden dan zeven maanden niet douchen

written by Klaske 1 februari 2019

Door Klaske Tiemstra

In dit artikel beschouw ik de verschillende aspecten en gevolgen van de eetgewoontes veganisme en vegetarisme, uitgebreid met mijn eigen ervaring.

 Die is deur  ’n uule uutgebroeid

Dit is wat mijn opa – Zeeuwse boer in hart en nieren – tegen me zei toen ik 6 jaar geleden tijdens kerst vertelde dat ik geen vlees meer wilde eten. Voor alle niet-Zeeuwen; mijn opa was het duidelijk niet eens met mijn beslissing.  Jaren later probeert hij nog steeds wel eens stiekem een stukje kip op mijn bord te leggen als ik even niet kijk. Zo’n soortgelijke reactie kreeg ik ook van mijn baas toen ik op mijn vijftiende in een shoarmatent ging werken; veel mensen vinden het nog steeds ondenkbaar om geen vlees te eten, met name tijdens de feestdagen.

Toch zie ik hier de laatste tijd ontwikkeling in: waar ik vijf jaar geleden nog de enige vegetariër tijdens het gourmetten was (een rol die niemand graag vervult), zie ik tegenwoordig steeds meer vegaburgers en nepworsten verschijnen. Maar wat houdt het eigenlijk in om vegetarisch of veganistisch te zijn en is het wel een goed idee?

Voor ieder wat wils

Laat ik beginnen met uitleggen wat vegetarisme en veganisme precies inhoudt, voor diegenen die onder een steen of in een shoarmatent geleefd hebt. Als je vegetarisch eet, betekent dat dat je geen vlees of dierlijk stremsel, zoals gelatine eet. Hier zijn ook nog een hoop varianten op, zoals pescotariërs, die wel vis en schaaldieren eten, en flexitariërs, die meerdere dagen per week geen vlees eten. De bekendste variant is het veganisme; als veganist eet je behalve vlees ook geen andere dierlijke producten, zoals melk en honing.

Zeven maanden niet douchen of een weekje vegetarisch?

Om positief van start te gaan zal ik eerst de voordelen noemen van vegetarisch en/of veganistisch eten. De eerste en voor de hand liggende reden is dat het beter is voor de dieren. Per jaar eet de gemiddelde Nederlander 38 kilo vlees, wat gelijk staat aan meer dan dertig kippen per jaar. Bereken zelf maar hoeveel kippenlevens je dus kunt redden door permanent te stoppen met vlees eten.
Onderschat wordt vaak de enorme invloed die de vleesindustrie heeft op het milieu: één koe produceert net zoveel CO2 als 4,5 auto’s en moet daarnaast ook heel veel eten en drinken; één week vlees eten kost evenveel water als zeven maanden douchen.
Tenslotte verkleint een vegetarisch of veganistisch dieet de kans op bepaalde ziektes. Vegetariërs hebben gemiddeld 32% minder kans op hartaanvallen, omdat ze minder cholesterol binnenkrijgen.

Als veganist in een vleesetende wereld

Dit klinkt natuurlijk wel heel positief, maar ook het leven van een vegetariër/veganist gaat niet alleen maar over bomen knuffelen en zeehondjes redden. Ten eerste is de keuze in restaurants en cafés een stuk beperkter. Veel restaurants hebben wel vegetarische opties, maar zeker als veganist moet je soms gegeneerd een terrasje verlaten na het zien van het menu. Ook kan vegetarisch of veganistisch eten prijziger zijn dan regulier voedsel.

Een vega-dieet hoeft ook niet direct een gezond dieet te betekenen. Wanneer je je broodje hamburger vervangt door een broodje met een veganistische hamburger ben je natuurlijk niet veel opgeschoten. Daarnaast moet je zeker als veganist  oppassen geen voedingsstoffen tekort te komen. Met name eiwitten en vitamine B-12 neem je voornamelijk op uit dierlijke producten, deze moeten dan ook vaak aangevuld worden door middel van voedingssupplementen.

Mijn onmenselijke verlangen naar een eitje

Na al deze informatie te hebben verzameld wilde ik zelf eens meemaken hoe het nou echt is om veganistisch te eten en of alle beweringen erover waar zijn. Hiervoor heb ik onder begeleiding van een diëtiste één maand lang veganistisch geleefd en bijgehouden hoe dat mij mentaal en fysiek afging.

Al gauw merkte ik dat het behoorlijk zwaar is om de niet-veganistische verleidingen te weerstaan, vooral de eerste dagen. Om aan dezelfde voedingsstoffen te komen, moet je veel grotere hoeveelheden voedsel innemen; mijn schooltas was elke dag voor 75 procent gevuld met eten,helaas had ik als 16-jarige scholiere de tijd en het geld niet om elke dag zo’n grote hoeveelheid gezond voedsel klaar te maken. De gezonde maar tijdrovende couscoussalades en rodekool smoothies werden al gauw ingeruild voor speculooskoekjes en Oreo’s (beiden veganistisch!).

Niemand zal er dan ook van schrikken dat mijn vetpercentage na deze maand een paar procent was gestegen. Hiermee probeer ik te laten zien dat veganistisch eten niet per se gezond eten is. Gelukkig had ik vanaf de negende dag steeds minder last van mijn onmenselijke honger en verlangen naar een gebakken eitje: mijn lichaam begon te wennen aan mijn nieuwe voedingspatroon en gelukkig kwamen de havermout-banaanpannenkoeken en andere veganistische maaltijden steeds meer in mijn routine. Ik heb nieuwe dingen leren eten en veel van deze gerechten eet ik nog steeds regelmatig.

Te veel toewijding

Natuurlijk is dit maar één verhaal en zal het veganistische leventje iedereen anders afgaan. De resultaten van de diëtisten wezen, naast de toename van mijn vetpercentage, niet op een duidelijke voor- of achteruitgang van mijn gezondheid, waarschijnlijk omdat de proefperiode te kort duurde. Het belangrijkste wat ik ervan geleerd heb is dat veganisme toewijding kost, misschien wat te veel toewijding voor iemand die moet leven van een horecabaantje en elke dag achter de schoolbanken zit.

Sta open voor iets nieuws

Mijn kleine onderzoekje heeft misschien geen grandioos wetenschappelijk resultaat opgeleverd, maar toch heb ik er zelf veel van geleerd, wat eetgewoontes aangepast en wat nieuwe, veganistische vrienden. Ik kan iedereen dan ook aanraden om een keertje vegetarisch of zelfs veganistisch te eten. Al doe je het maar een weekje om indruk te maken op die ene “flexitarische” collega, je bespaart er nog steeds 10332 liter water, 12180 gram CO2 en een dikke halve kip mee.
Tenslotte wil ik wel benadrukken dat iedereen voor zichzelf moet beslissen hoe en wat hij wil eten; als je een biefstukje wil eten omdat je er gewoon héél véél zin in hebt, is er niet één radicaal-veganist die jou zou mogen stoppen. Het enige dat ik je kan meegeven is om open te staan voor andere eetgewoontes en soms eens iets nieuws te proberen, uiteindelijk heeft zelfs mijn opa toegegeven dat de vegetarische hamburger misschien wel bijna net zo lekker was als een echte.

(Met speciale dank aan Monique Kuipers, Frederieke Schouten, dr. M.J.J. van den Hurk en Rosanne Kropman)

Bronnen:

  • https://www.vegetariers.nl/bewust/waarom-vegetarisch/aantal-gegeten-dieren
  • https://www.optimalegezondheid.com/de-gezondheidsvoordelen-van-een-vegetari
  • https://www.trouw.nl/home/bio-industrie-de-doorgedraaide-zucht-naar-vlees~aabad8f0/ sch-dieet/
  • https://npofocus.nl/artikel/7535/wat-is-bio-industrie
  • https://www.wakkerdier.nl/vee-industrie/wat-is-vee-en-bio-industrie/
  • Vier-Voeters
  • World Animal Protection
  • Diëtisten van Monique Kuipers
  • Rosanne Kropman (journaliste en eindredactrice)
  • Frederieke Kuipers van Varkens in Nood
Waarom je beter een halve kip kan redden dan zeven maanden niet douchen was last modified: februari 1st, 2019 by Klaske
gastblogklaskeklaske tiemstraveganisme
2 comments
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
Klaske

Hallo! Ik ben Klaske Tiemstra en scholiere (en parttime journaliste ;)) op het Stedelijk Gymnasium ’s-Hertogenbosch. In mijn vrije tijd houd ik mij graag bezig met muziek, feestjes en dieren. Zo ben ik gerold in het wereldje van de veganisten en ben ik ook begonnen aan het schrijven van dit artikel. Veel leesplezier! Groetjes, Klaske

previous post
Avocado op toast met kastanjechampignons van Anouk’s kookboek
next post
Damn, Honey. Een feministisch pamflet van deze tijd (review)

Misschien ook iets voor jou?

Broccolifestival 6 juni (Winnaar is bekend!)

26 mei 2015

Wanneer je lichaam aangeeft dat er iets...

13 maart 2018

Voedingsdagboekje van een chaoot

25 september 2014

9 producten die volgens jullie helpen tegen...

10 mei 2018

Een maand zonder social media

1 juli 2017

100 dagen rookvrij

18 december 2014

De body positivity tag

19 juni 2018

Corona: geen angst, wel spannend

12 maart 2020

Hoe is mijn vakantie?

13 augustus 2020

Op naar de zomer van 2014

11 februari 2014

2 comments

Brigitte 7 februari 2019 at 19:30

Wat een prachtig artikel, Klaske! Chapeau!

Reply
Daisy De Vos Burchart 25 februari 2019 at 16:45

Mooi geschreven! Hier probeer ik af en toe geen vlees te eten.

Helemaal overgaan lukt me nog niet, maar probeer wel mijn steentje bij te dragen 🙂

Reply

Geef een reactie Reactie annuleren

Over mij

Over mij

Hi, ik ben Anouk en ik schrijf graag, over van alles en nog wat eigenlijk. Groentje Gezond startte als informatieve website, maar al snel begon ik ook persoonlijke artikelen te schrijven. Thema's die je hier vaak tegen zult komen zijn: - gezondheid - (lekker) eten - beweging - informatie - persoonlijke artikelen - positive mindset - lifestyle - recensies - Maar misschien ook nog wel meer. Kijk gerust eens rond, en als je vragen of suggesties hebt dan hoor ik dat heel graag!

Social Media

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Zoeken op de webiste

Partnerprogramma Bol.com

Instagram

groentjegezond

🍏Blogger sinds 2014
👶Mama van H. (2022)
👩‍🏫 Juf op het mbo
💕 Schrijft over geluk, gezin, gevoel. Persoonlijk maar ook lekkere recepten.
👇 blog

Anouk  | Groentje Gezond
Crunchy Granola Weer een lekker recept uit get ar Crunchy Granola

Weer een lekker recept uit get archief. Wat deed ik graag mee aan de #swiepswoepswap van @mandyandmore 💛 Instagrammers en bloggers maakten een recept van elkaar (vaak met een twist). Dit recept was geïnspireerd door @crunchygranolanl.

Wat eet jij meestal als ontbijt?

#granola #breakfast #healthy #healthyfood #foodphotography #foodporn #nomnom
Making the 🍼 Ben jij een werkende moeder die Making the 🍼 

Ben jij een werkende moeder die borstvoeding geeft? 🤱 Dan is kolven op het werk vast geen onbekend terrein voor jou. Vandaag op groentjegezond.nl: Wat zijn je rechten, praktische tips en hoe je een stressvrije kolfsessie kunt hebben! 💪👶 Link staat in mijn bio! 💙💼 #KolvenOpHetWerk #WerkendeMoeder #Borstvoeding #Rechten #PraktischeTips #Blogpost #linkinbio
Deze dadelbonbons bewaar je in de koelkast dus zij Deze dadelbonbons bewaar je in de koelkast dus zijn ook met warm weer super lekker! Wel snel opeten want: smeltgevaar.
Je kan ze ook op een stokje maken zodat je geen choco vingers krijgt. 
Zonder toegevoegde suikers, dadels zijn al zoet genoeg dus guilt free 💛

#vegan #dates #snack #healthy #yumm #nomnom #foodporn #foodphotography

Uit het archief, link in bio en in de highlights
𝕎𝕒𝕥𝕖𝕣𝕞𝕖𝕝𝕠𝕖𝕟 Makk 𝕎𝕒𝕥𝕖𝕣𝕞𝕖𝕝𝕠𝕖𝕟

Makkelijk te eten aan de schil vanaf zes maanden. Of hapklare stukjes vanaf 9 maanden als ze zelf de stukjes goed kunnen pakken. Lekker koel in de zomer en naast veel vitamine bestaat een watermeloen voor 96% uit water. Vooral als je baby tandjes krijgt ga je me bedanken 😜 Het kauwen op de koude schil helpt met het leren kauwen en ook bij tandjespijn. En vergeet zelf ook niet gezellig mee te eten 💛

#babyledweaning #blw #watermelon #watermeloen #baby #zomer
ℤ𝕠𝕞𝕖𝕣𝕤𝕖 𝕥𝕣𝕒𝕜𝕥𝕒𝕥𝕚𝕖

Deze bakjes en het meloenmandje had ik jaren geleden eens gemaakt en ik vond deze foto terug. Nooit met jullie gedeeld dus het was tijd haha! Zomerse inspiratie 💛 Sinds kort ben ik helemaal gek op watermeloen. Het is ontzettend dorstlessend en gezond 😍
Wat is jouw favoriete zomerfruit?

#summer #fruit #fruitbasket #fruitmand #zomer #foodinspo #healthy
𝕂𝕚𝕨𝕚 Vanaf 6 maanden kan je kleintje 𝕂𝕚𝕨𝕚

Vanaf 6 maanden kan je kleintje al kiwi eten. Je kan een stuk schil eraf halen zodat de kiwi makkelijk te eten is. Zodra ze de pincetgreep goed onder de knie hebben kun je kiwi ook in stukjes aanbieden. Ik vind met schil wel handig want dat scheelt vieze handjes 🙈 Overigens doe ik dit ook bij banaan. Een stuk schil eraf en dan aanbieden. Als dat stuk op is kan je een volgend stuk schil eraf halen. Rapley is top maar ook soms een rommeltje 😅 Dus waar het iets schoner kan blijven heb ik dat graag.

#rapley #babyledweaning #blw #solidstarts #kiwi #baby #babyfood #10months
Meer laden… Volgen op Instagram

Pinterest

@Groentjegezond
Follow on Bloglovin
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze site, ga je akkoord met het gebruik hiervan.
Voor meer informatie, onder andere over cookiebeheer, bekijk je: Cookiebeleid
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin
  • Over mij
  • Contact & samenwerken
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring

@2020 Groentje Gezond Alle content van deze website behoort toe aan Groentje Gezond


Back To Top