Waarom kan iedereen niet gewoon happy zijn? (The green happiness)

by Anouk

Zit het in ons Nederlanders om de ander, die misschien iets anders denkt dan de meute, zo hard mogelijk af te branden? Het liefst zo diep mogelijk in de grond te trappen, een mestwagen er overheen kieperen en daarna op de restanten een vreugdedansje doen omdat jij blijkbaar hebt gewonnen? De dames van The Green Happiness hebben gereageerd op alle commotie maar eerst voor de mensen die het allemaal niet mee hebben gekregen: Wat is er nou precies allemaal aan de hand?

TGH (The Green Happiness) is de blog van Merel en Tessa, ondertussen hebben ze een tijdschrift, boeken, en pasgeleden een krantenartikel waardoor de boel op het internet ineens leek te exploderen. Ze waren te gast bij RTL Late Night en krijgen een shitload (sorry voor mijn taalgebruik) aan kritiek over zich heen. En die kritiek is niet mals.

prtscrn-green-happiness
Bron van de foto

First things first

Ik kende The Green Happiness eigenlijk niet echt. Er zijn een heleboel health bloggers maar deze twee zijn blijkbaar super bekend en populair. Een vriendin van me deelt foto’s van hun recepten op Instagram, en dan ben ik stiekem jaloers dat het niet een receptje van mij is. (maargoed ik heb ook geen duizenden volgers natuurlijk) Ze hebben een tijdschrift en boeken geschreven en komen dus in televisieprogramma’s.  Veel BN’ers hebben al gereageerd op deze twee vrouwen. “Slaan we niet een beetje door met zijn allen?” werd er gezegd.

Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg

De mentaliteit die ik vaak terug zie komen als ik alle reacties lees is dat we met zijn allen maar eens normaal moeten doen. Maar wat is normaal? Een paar jaar geleden waren superfoods een gigantische hype. Veel mensen hadden chiazaad en poeders in hun kastje staan en zelfs grote winkels deden mee. Voor sommigen is dit genormaliseerd en voor anderen is dit weer weggeëbt. Maar is dat nou normaal zo’n potje Goij bessen in je keukenkastje? Ik denk niet dat er heel veel mensen nog raar opkijken van potjes superfood, terwijl er ontzettend veel kritiek kwam van bijvoorbeeld het Voedingscentrum.

TGH heeft het over Oil pulling, je doet (hoogwaardige) olie in je mond en net als mondwater laat je dit een tijdlang door je mond gaan. Dit is voor mij niets nieuws, ik ken een heleboel mensen die dit wel eens geprobeerd hebben en ik heb het zelf ook wel eens gedaan. Nou krijg ik mega kokhalsneigingen als ik iets te lang in mijn mond laat, maar ik heb er vaker over gelezen en voor sommige mensen is dit normaal geworden.

En wat dacht je van groene smoothies? Glutenvrije producten, rijst of pasta gemaakt van groenten. Dit was allemaal een keer raar en nieuw en is nu steeds populairder aan het worden. En hoewel de superfoods wat meer uit het oog zijn verdwenen en de nieuw hype vooral is: zo natuurlijk en puur mogelijk eten, denk ik niet dat we twee vrouwen die wat “andere” (ik vind het meeste nog niet eens zo gek) ideeën opgooien of het in ieder geval wat meer mainstream maken, zo moeten afblaffen.

Roepen op Social Media

Misschien maak ik me te druk om de mensen die op Social Media hun gal spuwen. Misschien komt dat door artikelen van bijvoorbeeld de Linda die de grootste schreeuwers uitlichten met grote koppen als:

‘Rot op met je ongestelde kip’

Een van de vrouwen had bij RTL Late Night gezegd dat een kippenei de ongesteldheid is van een kip… Goh! Dat zei mijn ex-vriend ook een keer tegen zijn zus om haar op de kast te jagen. Wat je met die informatie doet moet je toch helemaal zelf weten? De reacties zijn gewoon niet mals, niemand neemt meer een blad voor zijn mond of denkt drie seconden na voordat ze wat schrijven. Persoonlijk denk ik dat het voor de gezondheid zeer goed is om af en toe even na te denken voordat je wat zegt, ook al is het maar tien seconden. Daarnaast ben ik misschien gevoelig maar heb ik echt een allergie tegen nay-sayers. Dus mensen die meteen keihard met de hakken in het zand gaan staan en nee roepen als ze iets niet kennen. Misschien komt dat doordat ik juist mogelijkheden wil ontdekken en een open vizier wil houden. Het is wel apart dat een aantal BN’ers zich er zo erg mee bemoeien en deze vrouwen (voor mijn gevoel) totaal niet in hun waarde laten. Iedereen weet het beter, maar deze BN’ers hebben er verder ook geen onderzoek of studie naar gedaan. Dus wie zijn zij om deze vrouwen zo af te kraken? Dat doen ze (voor mijn gevoel) dan toch alleen maar om er zelf beter van te worden?

Gevaar van niet kritisch zijn

Nou wil ik niet The Green Happiness helemaal ophemelen, zeggen dat hun waarheid mijn waarheid is. Ze hebben niet de Bijbel uitgevonden, ze zijn nu groot maar wat ik in een paar jaar bloggen heb gemerkt is dat gezondheid bijna iets relatiefs is. Elke keer komen er nieuwe adviezen, sommige verdwijnen en sommige worden een nieuwe waarheid. Waar je als lezer van blogs (of gewoon als mens in het algemeen) op moet letten is dat je kritisch blijft. Verwar meningen niet met onderzoeksrapporten en zet niet iemand op een gigantisch voetstuk omdat hij of zij een (paar) boeken heeft geschreven. Ik blog ook maar ik verwacht niet dat jullie van mij alles klakkeloos aannemen. In mijn disclaimer schrijf ik ook dat ik geen dokter ben, dat ik de wijsheid niet in pacht heb maar alleen deel wat ik graag wil delen of wat mij is opgevallen. Veel van wat ik schrijf is mijn mening. Daarnaast doe ik ook wel eens kleine onderzoekjes omdat ik journalistiek heb gestudeerd en heel erg van onderzoek doen hou. Daar zet ik ook altijd bronnen bij, ik check drie keer of er geen andere onderzoeken zijn die wat tegenspreekt en dan na lang nadenken publiceer ik pas. Ik ga niet klakkeloos gillen als er een nieuwe hype is, en vaak ondervind ik ook dingen pas door ze te doen.
Dus deze blog is een ervaringsblog met informatieve artikelen. Maar over het algemeen is het mijn persoonlijke blog over mijn zoektocht naar ultieme gezondheid. Daar wil ik best als test een keer voor “oil-pullen”, leven van alleen maar soep, of gekke uitdagingen doen om te kijken wat het voor mij persoonlijk doet.

En als je dat allemaal niet leuk vindt kan je ALIJD nog genieten van de gezonde recepten die ik voor jullie maak.

 

Wist je dat je Groentje Gezond ook kan volgen op Facebook, Instagram en Twitter?

Misschien ook iets voor jou?

2 comments

Jenn 21 september 2016 - 23:05

Tja, ik heb het allemaal niet zo meegekregen eigenlijk. Wel dat er wat aan de hand was natuurlijk, maar wat er allemaal gezegd is zou ik niet weten. Ik denk dat je vooral gewoon je gezonde verstand moet gebruiken en luisteren naar je lichaam. Iedereen heeft wat anders te zeggen over eten…

Reply
Arjen Lubach neemt healthbloggers op de hak - Groentje Gezond 27 september 2016 - 11:44

[…] hoe hij dit bespreekt is wel erg raak en grappig. Wat ik vond van The Green Happiness schreef kun je hier […]

Reply

Geef een reactie