Vraag en antwoord

by Anouk

PhotoGrid_1399989679355

Super leuk! Blijkbaar doen de formuliertjes op Wordpress het, want ik heb via het formulier meerdere vragen binnen gekregen. Heel erg bedankt voor jullie input, want daardoor is deze eerste Vraag & Antwoord een feit. Leuk dat ik voor jullie op zoek kan naar antwoorden. Dat probeer ik in mijn blogs ook zo vaak mogelijk te doen. En ook leuk dat jullie wat persoonlijke vragen stellen. Ik heb mijn best gedaan zo goed mogelijk een antwoord te vinden op jullie vragen. Mochten jullie nog iets willen weten ben ik altijd bereikbaar via de Facebookpagina  of via het contactformulier. 

Diana:  

Hoe denk je over normaal brood, en het steeds hippere spelt brood of zuurdesem. Er komen steeds meer mensen die gewoon graanbrood gaan verbannen en alleen nog maar op deze vervangers gaan leven.

Persoonlijk ben ik fan van de Voedselzandloper. In dat boek wordt afgeraden om broodproducten, pasta en aardappels te eten. Onder andere omdat het je bloedsuikerspiegel heel snel doet stijgen en daarna weer doet dalen waardoor je heel snel trek krijgt. Persoonlijk heb ik de laatste paar dagen brood en aardappels gegeven, het resultaat? Een dikke opgeblazen buik en een vervelend gevoel. Ook word ik er tegenwoordig moe van.

Met spelt- en zuurdesembrood heb ik niet zoveel ervaring.  Voor zover ik het kon vinden hebben deze broden een lagere Glycemische Index dan ‘gewoon’ brood, waardoor je bloedsuikerspiegel minder schommelt. Ineens zie je inderdaad deze ‘gezonde’ broden overal opduiken. Maar vaak wordt er ingespeeld op zoals je al zegt een hype. Dat er spelt- of zuurdesembrood op de verpakking staat betekent niet altijd dat het een puurder of eerlijker product is. Kijk daarom altijd even op het etiket.

Conclusie: Spelt- en zuurdesembrood kan heel lekker zijn, persoonlijk gebruik ik zo min mogelijk van zulke koolhydraten in mijn voeding aangezien ik last krijg van bloedsuikerspiegelschommelingen (goed woord voor galgje!). Maar als je het lekker vindt moet je het gewoon nemen, al denk ik dat supermarkten e.d. gewoon inspelen op de hype en niet altijd de producten in hun goede vorm verkopen. Bij een bakker kan je altijd navragen wat er in hun brood zit, ook in verband met toegevoegde suikers.

Wil je meer weten over brood en koolhydraten? Ik heb een tijdje geleden een ‘lesje koolhydraten’ online gezet. Verder lees ik op dit moment het boek Broodbuik, daar komt binnenkort een recensie over online.

Simone:

 Ik heb niet altijd de kans om je blog 100% te volgen maar af en toe zie ik wel eens iets leuks voorbij komen. Mijn vraagje is of jij nu (Want ik zie dat je sporten met “groen” voer combineert  ) wel of geen vlees eet? Zie het in elk geval nergens voorbij komen…

Ik eet wel vlees, ondanks dat ik een maand voor een van mijn uitdagingen als vegetariër door het leven ben gegaan. De reden dat ik geen echte vegetariër ben is omdat ik vlees erg lekker vind, en er goede stoffen in zitten die ik liever niet mis (zoals vetten, eiwitten, ijzer en zink). Maar ik moet erbij zeggen dat ik niet dagelijks een dikke biefstuk eet. Ik eet ook niet elke dag vlees, door mijn maand vegetarisch leven heb ik een boel vervangers gevonden. Dan bedoel ik niet die kant en klaar nepvleesjes uit de supermarkt, maar wortelgehaktbal bijvoorbeeld. Vaak voeg ik linzen of bonen toe aan gerechten voor de goede eiwitten. Als ik vlees of vis eet zorg ik voor wit vlees of vette vis. Rood vlees eet ik zelden, maar ik kan er wel af en toe van genieten.

 

Wit vlees zoals kip is rijk aan eiwit, goede vetten, vitamine B6, B12, B1 en koper.

Een foto van mijn wortelgehaktbal die omdat ik ongeduldig was geworden een wortelburger werd. Een lekkere vegetarische vervanger voor vlees.

Lisanne:

 Heb je nog speciale tips wat je kunt eten voor en na het sporten? Vind het altijd maar moeilijk om wat te kiezen, want je wilt natuurlijk niet alles er weer aan eten. 🙂

Deze vraag heb ik al eerder gehoord. Het ligt er heel erg aan hoe actief je sport, en op welk tijdstip van de dag. Let op: dit is mijn persoonlijke mening met research. Misschien werkt dit niet voor iedereen, maar zelf hou ik me aan de volgende richtlijnen:

1. Eet ongeveer een uur voor het sporten een licht verteerbare maaltijd.

Ik sport meestal ’s ochtends of ’s avonds na het avondeten. Dan wacht ik het liefst 1,5 of langeruur voor ik ga sporten. Anders kun je misselijk of draaierig worden. Of maagklachten krijgen omdat je darmen en maag druk bezig is met het verwerken van je maaltijd en tegelijkertijd je lichaam hard moet werken in de sportschool. ’s Ochtends voor ik ga sporten eet ik een bakje havermout met rood fruit en water in plaats van melk, ’s avonds mijn gewone avondmaaltijd.

2. Sport niet op een nuchtere maag!

Je lijf heeft iets nodig om te verbranden, als je niets eet voor je gaat sporten kun je flauwvallen of misselijk worden. Ook is de kans groot dat je spieren verbrand en dat is iets wat je nou net niet wil.

3. Na het sporten.

Na het sporten eet ik vaak een banaan, het liefst doe ik deze in een bakje met een of twee kleine blokjes hele pure chocolade in de magnetron. Het smaakt naar een toetje! Maar waarom banaan? Banaan bevat 125 kilocalorieën, dat is best veel voor een stukje fruit maar je hebt natuurlijk ook gesport! Maar belangrijker is dat een banaan veel mineralen bevat die handig zijn bij het sporten.

Kalium

Zorgt voor een goede bloeddruk, hartslag en spierwerking. Ook zorgt het ervoor dat je lichaam een goede vochtbalans heeft. Wat natuurlijk heel erg belangrijk is bij het sporten. (Drink altijd genoeg water!)

Magnesium

Ken je dat? Je hebt hardgelopen of bent naar de sportschool geweest en je ligt in bed die avond. Opeens heb je gigantische kramp in je kuiten, je spier zwelt op en je kan je been bijna niet meer strekken. Grote kans dat je te weinig magnesium binnenkrijgt. Ook helpt voldoende magnesium tegen spierpijn. Het is goed voor botten, spieren en zenuwen en heeft een gunstig effect op de stofwisseling. Dankjewel banaan!

IJzer en koper

Deze mineralen zorgen o.a. voor een goede toevoer van zuurstof in je bloed. Koper maakt rode bloedcellen aan en ijzer is een bestanddeel van hemoglobine dat zuurstof aan je rode bloedcellen bindt. Jaja heel wetenschappelijk, maar ook heel belangrijk.

(Dit laatste heb ik even opgezocht want ik wist het nog van de biologieles op school, blijkbaar heb ik het goed onthouden!)

Roekiye:

Hoi, ik wil mijn waardering uiten voor het feit dat je je zo kwetsbaar opstelt in je blog. Mijn vraag is; hoe positief is je wereldbeeld? Hoe positief sta je in het leven en waardoor komt dat? Bedankt 🙂

Dankjewel! Ik vind het heel belangrijk om me van mijn eerlijkste kant te laten zien op deze blog. Er zijn een heleboel gezondheidsblogs die vooral recepten en tips over sporten plaatsen. Vaak laten deze bloggers niet zoveel van zichzelf zien, omdat A) het niet het doel van de blog is, B) er meerdere bloggers zijn of C) ze geen behoefte hebben om alles met hun lezers te delen. Omdat ik geen studie of werk heb in de voedingsbranche, en vooral schrijf vanuit mijn eigen ervaringen vind ik het belangrijk om vanalles met jullie te delen. De ene keer wat ingrijpender dan de andere keer. Dit doe ik niet voor sensatie of om te choqueren, maar vooral omdat het op dat moment een goed idee leek. Misschien om mensen te helpen. De meest heftige post vond ik toch wel deze. Over dat ik opgegroeid ben met het idee dat ik later dik zou worden. Of mijn blog over een korte broek.  Voor mijn gevoel ben ik niet alleen met deze beelden en hoop ik door herkenning te geven andere mensen te kunnen helpen. Daarom zeg ik ook vaak: Als je ergens mee zit doordat je bijvoorbeeld iets herkent mag je altijd een berichtje achterlaten op de blog, het contactformulier of de Facebookpagina.

Oké nu een antwoord op je vraag, hoe positief is mijn wereldbeeld? Allereerst ben ik nogal wisselvallig van aard. Als ik aan mezelf denk ben ik soms trots over wat ik bereikt heb, maar de afgelopen dagen had ik een dipje waardoor ik mezelf afschuwelijk en dik vond doordat de weegschaal een getal aangaf waar ik niet zo blij van werd. Af en toe heb je zo’n dag. Over het algemeen ben ik eigenlijk vooral blij met alles en met mezelf, iedereen heeft ups en downs en de kleine dingen kunnen een heleboel doen. Hier heb ik trouwens al eens geschreven over positiviteit.

Mijn wereldbeeld is een moeilijker uit te leggen want dit bevat natuurlijk alles en iedereen. Als het over gezondheid gaat bijvoorbeeld ben ik vaak ten einde raad en boos. Ik wil alles goed doen, gezond eten, en het lijkt soms alsof het onmogelijk wordt gemaakt door de voedselindustrie. Kijk maar eens op een etiket hoeveel rotzooi in de meeste producten zit! Veel mensen denken door de verpakking dat ze gezond bezig zijn en worden alsmaar dikker zonder dat ze er iets aan kunnen doen omdat ze gewoon al denken dat ze het super goed doen. Frustrerend! Ik kan niet goed tegen onrecht.

Toch sta ik positief in het leven, nadat ik twee depressies overwonnen heb (en bang ben dat het altijd terug kan komen) ging ik nadenken over het leven. Alles is eigenlijk heel mooi, maar je moet de tijd nemen om van zoveel mogelijke kleine dingen te genieten. Een voorbeeld: het is vorig jaar een strenge winter geweest. Niet mijn favoriete seizoen, want het is koud en grauw. Opeens zie ik door de sneeuw een grassprietje, en de volgende dag hoor ik een vogel zingen. Daar kan ik dan heel blij van worden, ondanks dat sommige mensen daar gewoon voorbij lopen. Of het feit dat mijn vriendje vraagt of ik ook een kopje thee wil ’s ochtends. Het stelt eigenlijk niets voor, maar je voelt je er wel goed door.

Mijn vriendje toen ik vertelde dat ik deze Q&A ging doen:

Ik heb ook wel een vraag! Wat wil je graag met je blog doen? Wat wil je bereiken enzo, want het gaat best goed toch?

Mijn blog gaat zeker goed! 188 mensen op Facebook vinden het blijkbaar erg leuk om te lezen wat ik hier neerzet. En ook de blog zelf wordt goed gevolgd. Som meer dan 100 bezoekers per dag! (En soms een stuk of 10…) Omdat ik op dit moment niet veel te besteden heb wacht ik er nog even mee, maar het lijkt me handig om een .nl adres te hebben. (Iemand tips?) Ook lijkt het me leuk om met andere bloggers een samenwerking te doen zo nu en dan. Bijvoorbeeld een recept uitwisselen. Omdat ik journalistiek gestudeerd heb kan ik ook voor bedrijven af en toe iets schrijven, of meer win acties doen als dat gesponsord wordt. Ik hoef geen grof geld met mijn blog te verdienen, daarom doe ik dit helemaal niet. Het mooiste compliment wat ik van jullie heb gekregen is dat jullie vonden dat ik mensen help. Door mijn eerlijkheid en onderzoek. Het liefst blijf ik mensen helpen en informeren over gezondheid. En ik hoop dat mensen dat waarderen.

Vraag aan jullie:
Wat vonden jullie van deze eerste Q&A? Is het voor herhaling vatbaar?

 

Misschien ook iets voor jou?

3 comments

Diana 19 mei 2014 - 19:20

Leuk dat je m beantwoord hebt 😀
Wat je zegt is waar!
Je moet niet alles vertrouwen wat er in de supermarkten wordt aangebonden.
Sommige broden waar dan spelt opstaat bevatten nog steeds ook een ander soort meel.
Ik geloof dat die van de AH wel redelijk goed is..
Zuurdesem brood kun je niet echt in de supermarkten kopen geloof ik..
Ik heb er wel eens een aflevering over gezien bij keuringsdienst van waarde.. en daar lieten ze ook zien dat er idd vaak nog met dat soort broden een ander meeltje doorheen gaat.. zuurdesem brood moet bv echt een bepaalde zurige geur en smaak hebben.. ik heb het van mn schoonzus wel eens geproefd die haar brood zelf bakt omdat ze niet tegen normaal brood kan.
Ik vind het best lekker! Beide!

Nu ben ik niet dat ik gelijk alle andere meelbrood vermijd, maar zoals ik met alles eigenlijk doe.. met mate. Niet gelijk van het ene naar het andere extreme.
Ik heb tenslotte ook helemaal geen last van normaal brood zoals jij dat beschrijft..
Dus af en toe heb ik gewoon trek in normaal brood.. of beschuit dan bv.. je hebt dat ook wel weer in spelt.. maar kost ook weer een hoop meer (geloof dat ik laatst zag. 2,50 voor beschuit.. ja sorry maar een pak beschuit van 0,50 cent past dan een stuk beter in mn budget ;p)
Ik wacht nog steeds op het moment dat ik mijn eigen broodbak machine heb, want dan zal ik het denk ik ook graag zelf gaan maken!
(sowieso lekkerder! met al het brood.. en je kunt er lekker je eigen mix van maken.. en noten of honing aan toe voegen om het zoet te maken :D)

Reply
Meedoen aan een misverkiezing | Groentje Gezond 22 mei 2014 - 09:07

[…] vraag ik jullie om iets te doen, bijvoorbeeld stemmen op een poll, of vragen verzinnen voor mijn eerste Q&A. Het gaat altijd om mijn blog en die dingen horen er nu eenmaal […]

Reply
appliance repair orange county 9 juni 2014 - 19:55

Thanks for writing this. I really feel as though I know so much more about this than I did before. Your blog really brought some things to light that I never would have thought about before reading it. You should continue this, Im sure most people would agree youve got a gift.

Reply

Geef een reactie