Tips voor iedereen met een herfstdip

by Anouk

Zodra de eerste bladeren van de bomen vallen begin ik me al een beetje somber te voelen. Het ene jaar valt het mee, het andere jaar zit ik het najaar gewoon met een dikke herfst/winter depressie waardoor ik soms alleen maar mijn bed in wilde kruipen. Maar dit jaar is het anders! Vorig jaar en het jaar ervoor heb ik al wat geprobeerd om mijn dipdagen te voorkomen en nu kan ik de tips delen met wat ik heb geleerd.

1. Hygge

Volgens Denen is het begrip Hygge niet te vertalen in een andere taal, toch komt gezelligheid er een beetje in de buurt. Vorig jaar kreeg ik het boek Hygge van mijn moeder. Een boek vol met tips om het fijn voor jezelf te maken (in donkere dagen, zo interpreteer ik het). Het is een dik boek dus alles wat erin staat kan ik zo niet vertellen (misschien in een review?) maar ik wikkel me tegenwoordig op donkere dagen in een lekkere fleece deken, doe kaarsjes aan, zet een kopje thee en probeer het fijn voor mezelf te maken. Vooral door de kaarsjes, vaak geurkaarsjes, merk ik dat ik me een stuk vrolijker voel en dat de buitenwereld lekker buiten blijft in plaats van dat het seizoen en al het negatieve in mijn hoofd zit.

2. Bewegen

Lekkere lange wandelingen maken zijn niet alleen goed in het voorjaar of in de zomer. Een heel eind wandelen door het bos of op het strand (letterlijk uitwaaien) maken ook dat je energie krijgt waar je eerst dacht dat je geen energie meer had. In de herfst heb je natuurlijk prachtige kleuren in het bos daar word ik toch vaak weer een beetje vrolijk van. Wandelen geeft mentale rust en helpt tegen depressie. Wandel vooral met onbedekt hoofd en draag geen handschoenen, zodat je ook nog een beetje profiteert van het licht (en vitamine D!)

3. Vitamine D (en andere vitamines!)

Vorig jaar had ik een vitamine D tekort waardoor ik moe, lusteloos en somber was. Heel veel mensen krijgen last van een vitamine D tekort doordat je minder zonlicht op je huid hebt (je lichaam maakt zélf vitamine D aan door zonlicht, ook kun je vitamine D uit je voeding halen). Naast zonlicht kun je vitamine D uit dierlijke producten halen zoals vette vis. Ben je vegetarisch, veganistisch of heb je snel een tekort aan vitamine D? Dan zijn er ook voedingssuplementen die je kunnen ondersteunen.
Heb je echt het gevoel dat je je bed niet meer uit kán en ben je heel erg lusteloos? Dan kunnen supplementen misschien onvoldoende zijn. Ga dan even bloedprikken bij de huisarts, deze kan een kuur voorstellen van een paar weken met een hoge dosering vitamine D, deze zijn wat krachtiger dan de kauwtabletten of olie die je in de winkel kan krijgen.

4. Vrolijk jezelf op


Je kunt jezelf op heel veel manieren opvrolijken, zelf kijk ik graag naar vrolijke dierenplaatjes. Op mijn werk hebben we vaak een doorlopende PowerPoint waar ik hele dagen naar kijk, dus deze heb ik opgevrolijkt door wat schattige dieren te Googlen in de herfst. Collega’s komen af en toe gewoon even een kijkje nemen en worden er ook blij van! Misschien kan je dit thuis ook doen met een laptop, het is in ieder geval een aanrader van mij én collega’s om hier af en toe even een blik op te werpen.

5. Kijk naar wat er wél leuk is aan het seizoen waar je niet zo veel van houdt

Als ik denk aan herfst denk ik aan vergankelijkheid, (half)dode planten, kou, regen, guur weer en roodborstjes die tegen ramen aanbeuken en roepen dat ze naar binnen willen. Maar zoals jullie misschien weten ben ik ook kampioen negatieve gedachtes ombuigen. Dat is niet zo makkelijk als het klinkt, maar tóch doen we even een poging voor mensen die net als ik de herfst geen fijn seizoen vinden. Want wat zijn de leuke dingen van de herfst?

mooie kleuren – bos – pompoenseizoen! – Halloween – Sinterklaas – lange wandelingen – nog even warm weer – warme dekentjes – mooie natuur – nieuwe series die (weer) beginnen – lekker eten – comfortabele kleding zoals dikke warme truien en vesten – kaarsjes – theedrinken – je hoeft niet altijd naar buiten – kastanjes, beukennootjes en eikels rapen

6. Crea bea

Ik dácht nog niet eens aan de herfst toen mijn collega ons ‘kantoor’ pimpte. Ik werk op een school en ze heeft ons bureau vol gezet met neppe pompoenen, spinnenwebben met nep spinnen (Halloween!) én ze heeft wat eucalytusplanten neergezet die niet alleen lekker ruiken maar ook verkoudheid een beetje tegengaan of verzachten. Collega’s en leerlingen zijn altijd enthousiast over haar creaties, elk seizoen zet ze weer iets anders neer en ik word er net als iedereen heel blij van. Zoiets kan je natuurlijk ook makkelijk thuis doen.
Dit weekend ga ik waarschijnlijk pompoenen uithollen om er waxinelichtjes in te zetten.

Voor meer creatieve ideeën heb ik een herfst inpiratiebord gemaakt op Pinterest.

Mijn collega is heel erg creatief zoals ik al zei, ze maakt elk seizoen een feestje door ons bureau te pimpen.

7. Seizoensrecepten

Seizoensgerechten zijn er niet voor niets. Vroeger wisten mensen namelijk precies wat ze nodig hadden en gebruikten producten uit het seizoen. In de herfst en winter eten we vaak hartige wat zwaardere gerechten, omdat je lichaam meer verbruikt door de kou. Natuurlijk hoeven veel mensen niet meer zo hard te werken als vroeger, toch hou ik zelf wel van de winterse kost. Ook liggen de schappen weer vol met lekkere (foute) dingen. Daarom vind ik het leuk om daar een gezondere variant op te bedenken, zoals gezonde pepernoten! Klik op onderstaande foto’s om naar het recept te gaan.

Hoe overleef jij de herfst?

Misschien ook iets voor jou?

8 comments

Marjolein Goedhardt 29 september 2017 - 12:48

Met al deze tips moet het haast wel lukken om vrolijk de herfst door te komen. Ik deel het met je dat deze dagen wat somberheid opwekt, maar probeer te voorkomen door lekker te gaan sporten. en buiten te zijn inderdaad

Reply
nicole orriens 29 september 2017 - 12:49

Met deze tips moet iedereen toch wel uit de dip kunnen komen! Goede tips heb je gegeven!

Reply
Ester 29 september 2017 - 16:48

Ik hou wel van de herfst, of seizoenswissels in’t algemeen :).
Vooral de kleuren die de natuur aanneemt, en de heerlijke pompoensoepen. Mmm!
Niet fijn dat je somber wordt van de herfst. Gelukkig heb je indd een leuke collega die dmv leuke accessoires de seizoenswissel wat aangenamer voor je maakt.

Reply
Karlien - Polished Cats 29 september 2017 - 21:39

aah super leuke tips!
ja met dit grauwe weer zou je wel voo rmidner een dipje krijgen

Reply
mirteblogt 30 september 2017 - 11:26

super leuke tips zeg! Ik denk dat ze wel zullen helpen!

Reply
Joandi Loes Tholen 30 september 2017 - 20:08

Leuke tips! Ik heb zelf niet echt een herfstdip maar wel altijd een stevige winterdepressie. Ik houd echt niet van slecht weer.

Reply
Eva 1 oktober 2017 - 12:56

Dat lijstje met leuke dingen aan de herfst (bij nummer 5) is uiteindelijk wel heel lang! Precies daarom vind ik het ook een heel leuk seizoen, maar het mag wel wat minder koud zijn, haha!

Reply
Jolien 2 oktober 2017 - 09:06

Je hebt me benieuwd gemaakt naar het boek! Misschien eens bestellen, ik hou van gezelligheid!

Reply

Geef een reactie