Voedingsdagboekje Sharetember week 1

by Anouk

Sharetember betekent deze maand voor mij dat ik álle grote maaltijden die ik eet ga vastleggen op Instagram. Daarnaast wilde ik gaan proberen om daadwerkelijk alles wat ik eet en drink vast ga leggen op een app die jullie in kunnen zien. Dit alles in het kader van “bewust eten”. Wil je meer weten over deze challenge? Lees dan deze post nog eens terug.

Vandaag mijn reflectie op de allereerste week, wat ging goed en waar liep ik tegenaan.

Caloriënteller

Ik wilde heel graag mijn eetdagboek met jullie delen door middel van een app. Op deze manier kunnen de mensen die alles precies willen weten het via de app bekijken, en mensen die vooral de foto’s leuk vinden hoeven dan niet vanalles te lezen dat ze niet willen. Helaas heb ik tot op heden geen app gevonden die voldoet aan de voorwaarden die ik stelde. Ik wilde namelijk heel graag dat jullie mee konden kijken. De app Fitnesspal werkt wel, als het gaat om gegevens invoeren én je kan vrienden met me worden zodat je alles precies kan zien, maar ik heb besloten om toch maar hier mijn dagboekjes neer te zetten. Ik eet namelijk heel vaak dingen (zoals vanochtend een stuk zelfgebakken gezonde appeltaart (recept volgt later deze week) en dan moet ik alles in gaan voeren en porties gaan berekenen. Sorry, met kant en klaar maaltijden is het misschien makkelijk maar niet als je alles zelf maakt.

PhotoGrid_1473019547978

Maaltijden week 1

Deze uitdaging begon op donderdag 1 september.

Donderdag

Ochtend:
Ontbijt schoot er helemaal bij in, geen tijd voor gehad. Op mijn werk at ik daarom een paar happen van mijn lunch. Gelukkig had ik veel lunch meegenomen.
Middag:
Restjes van de dag ervoor. Ik maakte een groenteschotel uit de oven en gehaktballetjes. Deze was koud ook nog eens heel erg lekker en mijn collega’s vonden hem heel lekker ruiken. Eventueel had ik de restjes ook op kunnen warmen in de magnetron maar dat vond ik niet nodig. Daarnaast gebruik ik het liefst zo min mogelijk (eigenlijk nooit) een magnetron
Avond:
Ik moest toen ik thuis kwam opschieten, mijn spullen pakken, want een vriend die in Utrecht werkt kon me meenemen naar mijn ouders (in de Achterhoek). Daarom at ik als kliekje de couscous met het laatste beetje groenteschotel en komkommersalade. Deze recepten komen allemaal deze week online.

Dinner

Een foto die is geplaatst door Anouk Vriezen (@groentjegezond) op

Vrijdag

Ochtend: Mijn favoriete ontbijt zo ongeveer! Yoghurt met noten en honing.

Middag: Een guilty pleasure als ik bij mijn ouders logeer, een tosti! Met ham en kaas. Ik eet vrijwel geen brood maar mijn moeder bakt het lekkerste brood van de hele wereld. Met pitten en zaden, bruin brood. In haar eigen broodbakmachine met meel dat ze haalt bij een molen. Super lekker!

Avond: Ik had een bruiloft en daar hadden ze een soort foodtruck/barbeque staan met allemaal lekkere dingen die ook nog eens gezond waren. Er waren eerst kleine gerechtjes, en daarna kon je kiezen tussen salades, vis, vlees, (venkel)soep, en brood met dip. Veel heb ik niet gegeten maar het was wel lekker. Het taartje aan het eind van de middag had ik trouwens even overgeslagen. Het leek me echt te zoet en ik had er geen zin in.

Extra: Een paar glazen bier en een cocktail. Het was nou eenmaal een feestje en ik heb de hele avond verder gedanst.

Zaterdag
Ochtend:
Hiep hiep hoera! Mijn vader is 53 jaar! En dat werd gevierd met een moorkop als ontbijt. Super slecht natuurlijk, maar aan de andere kant denk ik dat het gewoon heel reëel is dat ik dit ook met jullie deel en niet net alsof doe dat ik dit niet heb gegeten. Een moorkop was van vroeger uit mijn favoriete gebakje.
Middag:
Nog een tosti, de laatste dag voor een lange tijd dat ik weer bij mijn ouders zou zijn en dat lekkere brood mocht eten dus ik nam er een met kaas, tomaat en ham.
Avond:
Yuri, een goede vriend kwam eten voordat we naar een feestje gingen. Daarom maakte ik voor hem kip uit de oven, op een bierblikje laten garen. Het bierblikje was half leeg en gevuld met kruiden en knoflook. Deze zette ik 90 minuten in de oven. De kip heb ik gekruid met een zakje kipkruiden. Achteraf gezien had ik dit ook zelf kunnen doen door peper,zout,paprikapoeder en rozemarijn of thijm te mengen en dit op de kip te smeren. Het laatste halfuurtje deed ik krieltjes en wat olijfolie in de ovenschaal.
Als salade deed ik tomaten, ijsbergsla, rucola, witte kool (uit een bakje in het zuur) en een beetje mozzarella.
Extra: weer een feestje dus weer een paar biertjes. Geen chips of andere rommel, had ik ook echt geen zin in.

Zondag

Ochtend/middag:

We bleven slapen op het feestje met een grote groep mensen en iemand was zo lief om voor iedereen eireren te bakken. Ik zette koffie en we dronken dus allemaal koffie en er gingen broodjes rond met ei en bacon. Ik at een bruin bolletje.

Avond: Ik nodigde Yuri uit om weer de kip op te komen eten. Er was nog meer dan genoeg salade en krieltjes om op te eten. De rest van de salade en krieltjes gaan in mijn broodtrommel voor de volgende dag. Verder bakte ik een gezonde appeltaart en deze moest natuurlijk even geproefd worden 😉

Eerste gedachten:

Het leuke van deze uitdaging vind ik dat ik merk dat ik zo dicht mogelijk bij mezelf blijf. Jullie mogen best weten dat ik een biertje drink op een bruiloft of een feestje en dat ik de ene keer wel een taartje eet en de andere keer niet. Ik maak soms voor de foto een bord mooi op, maar deel ook de échte maaltijden, inclusief broodtrommels die er niet zo lekker uit zien (maar de inhoud is wel gezond én lekker). Verder daag ik mezelf wel uit om het eten zo af en toe ook aantrekkelijker voor mezelf te maken, door het bijvoorbeeld op een blaadje sla te presenteren.
Deze paar dagen waren alleen absoluut niet representatief voor wat ik normaal gesproken eet en drink. Twee feestjes in een weekend én bij mijn ouders slapen betekent voor mij vaak anders eten dan wat ik normaal doe. Brood eten bijvoorbeeld. Maar we hebben nog een paar weken en ik kan niet wachten om mijn nieuwe recepten en foto’s met jullie te delen.
Vinden jullie ook niet dat mijn foto’s door de jaren steeds beter worden?

Courgette, ui, tomaat, wortel en broccoli op 1 bordje.

IMG_20160830_121611

Dit is bijvoorbeeld een foto uit 2014 (pastasaus en courgettespaghetti) en ernaast een foto van vorige week van couscous

Wat vinden jullie tot nu toe van Sharetember? En wat zouden jullie nog graag willen zien? Kijk deze week ook nog eens op Groentje Gezond voor het recept van bijvoorbeeld een gezonde suikervrije (alleen honing) appeltaart, het recept van een groenteschotel uit de oven en een makkelijke komkommersalade die ik wel een paar keer per week eet.

Wist je dat je Groentje Gezond ook kan volgen op Facebook, Instagram en Twitter?

Misschien ook iets voor jou?

1 comment

Hoe ging sharetember? (Instagrammen zoals een echte foodie) - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:18

[…] je nog even teruglezen? Klik voor week 1, 2 of […]

Reply

Geef een reactie