Verslaafd aan mijn smartphone

by Anouk

In 2010 kreeg ik mijn eerste smartphone, zo lang mogelijk had ik het uitgesteld maar uiteindelijk moest ik er ook aan geloven. Natuurlijk was ik meteen verslaafd want ik lijd aan infobesitas. Om het gewoon maar hard te zeggen: ik ben informatiegeil.

Dat betekent dat ik alles meteen opzoek en wil weten. Mijn studie journalistiek droeg daar aan bij en vanaf die tijd doe ik alles met mijn telefoon. Op momenten heb ik het gevoel dat ik ermee in slaap val en ermee wakker word. Even rustig naar het toilet zit er niet bij want ik kijk op Facebook en like en reageer er wat af. De sociale media van mij draait 24/7 en daarnaast kijk ik naar nieuwssites, lees ik blogs en zit ik op chat apps om me maar niet te hoeven “vervelen”.

Maar een week geleden zat ik op de fiets, waar naartoe weet ik niet eens, volgens mij naar een belangrijk gesprek op stage. Ik had al een week vrijwel niet geslapen door het vele schoolwerk dat ik af moest krijgen en mijn telefoonverslaving hielp me totaal niet. Ik verstopte mijn telefoon al voor mezelf (wat natuurlijk niet werkt want ik wist gewoon waar die lag) en ik zette hem vaak uit. Om hem daarna weer aan te zetten dus dit werkte ook niet. Toen ik dus aan het fietsen was bedacht ik me hoe heerlijk het zou zijn om een week niet afgeleid zou worden door mijn telefoon. Geen whatsappgroepen meer, geen Facebookupdates, geen appgroepen geen Tumblr, gewoon even helemaal niets!

Natuurlijk is deze blog best groot geworden door de uitdagingen die ik in het verleden deed. Denk aan een maand vegetarisch eten, een maand lang elke dag sporten, een maand lang voor vijf euro per dag leven enzovoort. Opeens bedacht ik me: ‘Dit is een goed idee voor een uitdaging!’

Dus dat ga ik doen, en wel op deze manier:
Een week lang geen internet op mijn telefoon
Voor sommigen is dit waarschijnlijk heel erg makkelijk. Anderen verklaren me totaal voor gek!
“Moeten we je dan een week lang missen?”
Nou nee… Ik zet een hele week de Wi-Fi én mijn mobiele internet uit. Dus mobiel op die manier ben ik niet bereikbaar. Aan de andere kant mogen familieleden of vrienden me wel gewoon ‘ouderwets’ sms-en of bellen. Ik wil niet een week lang alleen in mijn appartement zijn. Verder gebruik ik gewoon mijn laptop nog voor school- en privézaken. Dus ik zal heus een keer op Facebook mijn berichten bekijken zoals ik dat ook met mijn mail doe. Maar verder hoop ik door deze uitdaging wat meer andere dingen te doen.
-School
-Een goede serie of film kijken zonder afleiding
-Een boek uitlezen
-Mijn sjaal afbreien… (Dit kan in combinatie met film kijken)
Lekker saai maar na twee weken vrijwel zonder slaap door het leven te gaan omdat er grote deadlines waren, en een week maar kort is, prima verwachtingen toch?

De meeste schoolzaken zijn deze periode afgerond dus misschien heb ik weer tijd om wat blogjes te schrijven, te sporten, dat soort zaken. Stiekem denk ik namelijk dat ik dagelijks heel erg veel tijd kwijt ben aan nutteloos op mijn telefoon kijken, waardoor ik verminderd concentratievermogen heb én mega veel prikkels binnen krijg. Ook speel ik wel eens een spelletje op mijn telefoon (minstens zo verslavend) en dat mag ik ook niet meer. Als ik ze niet mis kunnen ze er na deze week allemaal van mijn telefoon af!

Ik publiceer dit bericht op zondag, terwijl maandag deze challenge ingaat. Zodat ik dit nog even in alle whatsappgroepen kan zetten… 😉 Zo verslaafd ben ik namelijk wel.

Over een week horen jullie mijn update, misschien bevalt het heel erg goed, misschien totaal niet. We zullen zien en hopelijk heb ik weer wat tijd voor wat meer gezondheidsartikelen te publiceren 😉

Hoe verslaafd zijn jullie aan je telefoon?

Misschien ook iets voor jou?

7 comments

Naomi 1 februari 2016 - 05:53

Ik herken het helemaal. Pas sinds een jaar heb ik een smartphone. De enige reden dat ik er een kocht, was omdat ik omdat ik voor tien maanden naar het buitenland zou gaan. Mijn vrienden hebben me min of meer verplicht er een te kopen, in het kade van “sms’en wordt dan wel écht te duur!” en er what’s app voor in de plaats moest komen. Inmiddels ben ik een halfjaar verder en realiseer me dat van alles doe met de telefoon. Hoewel ik het heerlijk vond om tijdens mijn drie week durende reis door het land, amper internet te hebben..
Soms mis ik m’n Nokia wel hoor. Succes met je uitdaging!

Reply
Anouk Vriezen 1 februari 2016 - 18:47

Het stomme is dat ik er op vakanties ook totáál geen moeite mee heb om geen Wi-Fi te hebben. Maar nu, tja ik weet het nog niet 😉 Ik zal volgende week een update plaatsen. Heb het er denk ik wel moeilijker mee dan ik hoopte…
Snap best dat je af en toe je Nokia mist, maar misschien is het op reis inderdaad ook wel fijn voor contact.

Reply
Sabine 1 februari 2016 - 17:31

Zo herkenbaar! Ik heb die smartphone echt zo lang mogelijk uitgesteld. Een echt goed waar ik wat mee kon kocht ik pas in 2014… kun je nagaan. Inmiddels kan ik ook echt niet meer zonder. Letterlijk, want zonder zou contact houden met familie niet te doen zijn. Een beetje minderen kan wel… heel veel succes met deze challenge!

Reply
Anouk Vriezen 1 februari 2016 - 18:48

Ja bizar hoe snel die gewenning gaat hé? Dankjewel ik zal het succes ben ik bang best een beetje nodig hebben 🙁

Reply
Jenn 8 februari 2016 - 16:03

Leuke uitdaging! Ik vind mezelf ‘half’ verslaafd, haha. Als het beschikbaar is maak ik er goed gebruik van, maar als het er niet is dan kan ik ook heel goed zonder.

Reply
Dagboek van een smartphone junkie - Groentje Gezond 7 juni 2016 - 21:29

[…] al online gezet. De meeste whatsapp contacten heb ik ondertussen een berichtje gestuurd met: Hoi, hier is een link met wat ik ga doen deze week. Je mag me wel bellen, ‘s avonds ben ik wel op mijn laptop op Skype waarschijnlijk… En […]

Reply
Dagboek van een smartphone junkie - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:29

[…] al online gezet. De meeste whatsapp contacten heb ik ondertussen een berichtje gestuurd met: Hoi, hier is een link met wat ik ga doen deze week. Je mag me wel bellen, ’s avonds ben ik wel op mijn laptop op Skype waarschijnlijk… En […]

Reply

Geef een reactie