Verschillen in het brein van man en vrouw

by Anouk

Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus, heb je dat boek ooit gelezen? Het gaat over de verschillen tussen man en vrouw en waarom “wij” totáál niet met elkaar kunnen communiceren. Als een meisje dat haar halve leven vooral met jongens/mannen omging vond ik het vooral grappig, maar ook ik heb het boek ooit geraadpleegd toen ik ooit samenwoonde. Maar zijn we eigenlijk wel zo verschillend? Of is dat een verkoopplaatje voor boeken, workshops, films en trainingen?

Bovenstaande filmpje geeft wel heel goed weer waarom we met elkaar verschillen. Mijn hersenen zijn ook een soort draadjes waarin alles bij elkaar komt. Geen losse doosjes voor mij met aparte inhoud. Al zou ik ook een ‘nothing’ box willen, gewoon even he-le-maal niets! Mijn vrienden kunnen niet altijd schakelen als ik eenmaal een verhaal vertel. Ik begin met: ‘vandaag op mijn werk…’ en daarin zitten drie anekdotes en vijf andere verhaallijnen tot ik bij de clue kom. Herkenbaar?

In alle eerlijkheid ken ik ook mannen die wat dat betreft meer  ‘vrouwelijk zijn’ en vrouwen die denken als ‘man’. Soms reageren we heel anders waardoor er storingen in de communicatie kunnen ontstaan. En probeer dan zo’n misverstand maar eens gewoon uit te praten. Door het filmpje moest ik weer denken aan de verschillen tussen man en vrouw. Veel mannen die over communicatieproblemen praten, en flink veel geld verdienen aan (zelfhulp)boeken en trainingen hebben het vooral over vrouwen die zich aan moeten passen aan de man. Even een voorbeeld uit het boek van John Gray:

Als een man en vrouw zich allebei niet zo goed voelen

Volgens Gray moet de Venusvrouw de Marsman zoveel mogelijk met rust laten. Als zij zich vervelend voelt en hij ook, moet ze maar met een vriendin gaan praten in plaats van hem lastigvallen. Dit zijn mijn woorden, niet de exacte woorden van Gray, maar dit staat mijn inziens vaak in zijn boek. Als een man zich rot voelt moet je hem vooral zich terug laten trekken in zijn man-hole en hij komt vanzelf wel weer terug. Weet je wat? Het werkt! Laat hem lekker zitten en hij komt wel terug. Weet je hoe dat gaat in een relatie? Als vrouw cijfer je je helemaal weg, om die man maar niet lastig te vallen. Omdat we volgens Gray zó anders zijn, moeten vrouwen maar hun hart uitstorten (want zo voelen wij ons beter) bij vriendinnen. Wanneer kan een man er wel voor een vrouw zijn? Als hij zich helemaal top voelt, dan moet hij maar even luisteren en geen oplossingen zoeken maar gewoon echt luisteren. Maar dit laatste is alleen als hij er klaar voor is om haar te steunen.

Genoeg over het boek, wat moeten we dan wel doen als we zo anders zijn?

Communiceren!

Want hoewel we (soms) anders in elkaar steken, op een andere manier gevoelens uitspreken of verwerken, betekent dit toch niet dat we de taal niet meer beheersen? Soms moet je elkaar even met rust laten als de emoties hoog oplopen, maar dat moet ik ook als ik met mijn moeder of met een vriendin een meningsverschil heb. Een andere blik op iets kan juist goed zijn, ongeacht sekse. Dus: vrouwen! Stop met jezelf wegcijferen door het lezen van zo’n boek waardoor je denkt dat je er alleen voor staat. En: mannen! Je mag je best terugtrekken en zeggen dat je later wel terugkomt en het niet persoonlijk is (dat horen we graag) maar zet dat ook eens af en toe opzij als je lady het even moeilijk heeft.

Waarom dit artikel? We zijn op zo veel vlakken verscheurd tussen links en rechts, zij of wij, wel of niet. Ik zag het filmpje uit deze blog en bedacht me: práát met elkaar. Want we moeten het samen met elkaar doen, ongeacht eventuele verschillen. Daar is geen handleiding of boek voor nodig, maar empathie en praten met elkaar.

[bol_product_links block_id=”bol_58cb07a41220c_selected-products” products=”666855618″ name=”mannen komen van mars” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Toch benieuwd naar het boek van John Gray? Hierboven een link van Bol.com voor de mensen die het wel graag eens willen lezen.

Volg Groentje Gezond ook op Facebook, Instagram en Twitter

Misschien ook iets voor jou?

14 comments

Marsha 17 maart 2017 - 15:03

Klinkt toch wel interessant. Ik vind ook dat je voor sommige dingen geen boek nodig heb haha. Gewoon goed met elkaar communiceren.

Reply
Anouk 19 maart 2017 - 14:00

Ja inderdaad, even het gesprek aangaan in plaats van een boek erover te lezen

Reply
Layla 17 maart 2017 - 22:48

Mannen en vrouwen zijn zeker verschillend. Maar ook onder elkaar zijn vrouwen en mannen verschillend. Niemand is het zelfde. Maar als het karakter de zelfde trekjes heeft dan kan het wel enorm botsen. Ik en mij man botsen enorm. Kunnen best heftig reageren op elkaar. De een moet zich dan ook echt terug trekken. Later communiceren we en praten we het uit.

Reply
Anouk 19 maart 2017 - 14:01

Ja klopt helemaal Layla! Ik ben ook een beetje teruggetrokken terwijl een vriend van me meteen wil knuffelen als er ruzie is. Dat botst ook ontzettend. Het heeft niet altijd met sekse te maken maar met de persoon, ben het helemaal met je eens.

Reply
Aileen 18 maart 2017 - 02:12

Leuk dat je hier over schrijft. Ik kende het filmpje al en vind het super grappig. Maar ook herkenbaar. Ik laat na een irritante manlief al jaren even “met rust” want heb ook gemerkt dat dit veel beter werkt.

Reply
Anouk 19 maart 2017 - 14:03

Ja heel goed, iedereen heeft een andere gebruiksaanwijzing. Een vriend van mij wil tijdens een ruzie ineens knuffelen bijvoorbeeld, nou hij weet dat hij dat bij mij écht niet hoeft te proberen (ik ben een prater) terwijl een ander inderdaad even met rust gelaten wil worden. Is ook van elkaar leren.

Reply
Natalie 18 maart 2017 - 08:23

Zo’n artikels lees ik nou graag, heel grappig omde verschillen te achterhalen!

Reply
Anouk 19 maart 2017 - 14:08

Dankjewel, ik vond het ook leuk om te schrijven

Reply
Marieke 18 maart 2017 - 17:03

Leuke blog!

Reply
Miryam 18 maart 2017 - 17:54

Leuk artikel, leuk om de verschillen een beetje uit te diepen. Ik ben nog altijd jaloers op die nothing box😂 En met twee jongens en twee meiden in huis, zie ik duidelijk dat ze in aanleg verschillen.

Reply
Anouk 19 maart 2017 - 14:09

Haha ja ik ook! Lijkt me heerlijk zo’n nothing box. Wel grappig dat je de verschillen al vroeg opmerkt. Ik heb ooit een testje gedaan uit dat boek met huisgenoten. Een jongen was opgevoed door alleen zijn moeder, de andere door beide ouders. De jongen die door zijn moeder opgevoed was kon veel beter met vrouwen omgaan en snapte ze veel beter dan de andere. Dat vond ik wel grappig dan aan dat boek uittesten.

Reply
Serafina 19 maart 2017 - 15:11

Leuk filmpje … Heb ‘m al eens gezien. . Na jaren getrouwd te zij herken ik veel… Soms hem ff met rust laten is voldoende hahaha

Reply
cassandra 20 maart 2017 - 12:40

Leuk stuk! Mannen vrouwen zijn zeker verschillend, ik merk dat man en ik in communicatie vaak nog wel botsen. Hij heel gesloten, ik juist open. Maar moet je een balans in weten te vinden.

Reply
jenn 29 maart 2017 - 00:04

Leuk om te lezen, interessant wel 🙂 Zo’n nothing box lijkt me fantastisch!

Reply

Geef een reactie