Vegetarische zuurkoolschotel met zoete aardappel

by Anouk

Rookworst was altijd een van mijn favoriete stukjes vlees toen ik nog vlees at. Toen ik als kind een keer vegetariër wilde worden vond mijn moeder dat helemaal prima, maar toen we een keer op een woensdagmiddag naar de stad gingen en bij voor de Hema stonden waar iedereen een halve rookworst met mosterd kreeg behalve ik, ging ik al vrij snel overstag. Gelukkig zijn er nu meerdere vegetarische varianten te koop, en zelfs een vegan variant van de Vegetarische slager. Dus, heb jij zin in een ander soort zuurkoolschotel dan normaal, mét nepvlees? Dan is dit recept echt iets voor jou! Je kán natuurlijk ook gewone rookworst en gewone aardappelen gebruiken, maar ik deel vandaag het recept voor vegetarische zuurkoolschotel met zoete aardappel en vegetarisch vlees.

Wat zit er nou precies in?

Voor deze zuurkoolschotel had ik 5 grote zoete aardappels gekocht met een paarse schil. Leuk! Dacht ik, paarse zoete aardappel. Nou bleek de variant die ik kocht wit te zijn, dus de zuurkoolschotel zag er gewoon uit zoals bij gewone aardappelen. Máár je kan ook gewoon de oranje of paarse zoete aardappels kopen. De witte zijn iets neutraler van smaak maar ze smaken alsnog naar zoete aardappel.

Verder heb ik de schotel gemaakt zodat veganisten er ook van kunnen genieten, het enige wat écht niet vegan was aan deze schotel was de kaas (want kaas…) maar je kan dit achterwege laten en de roockworst van de Vegetarische Slager gebruiken.

Recept!

Vegetarische zuurkool met zoete aardappel

Print dit recept
Porties: 3 tot 4 personen Voorbereiding: Tijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.0/5
( 2 voted )

Ingrediënten

  • 5 grote zoete aardappels
  • 1 zakje zuurkook naturel
  • plantaardige melk (haver is denk ik het minst zoet voor deze schotel en dus aan te raden)
  • Vegetarische rookworst van Unox (of een andere variant)
  • olijfolie
  • Kaas (optioneel) of broodkruimels

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden

Schil de zoete aardappelen en snij deze in blokjes. Kook ze in een pan met water ongeveer 20 tot 30 minuten tot je er met een vork makkelijk in kan prikken en ze dus goed gaar zijn.

Prak de aardappelen met een vork of stamper. Voeg een klein beetje (plantaardige) melk toe voor een romige puree.

Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet

Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie.

Deze ovenschotel is opgebouwd in laagjes, begin met een laag aardappelpuree. Voeg dan gesneden plakjes rookworst toe. Doe dan de zuurkool in de ovenschaal en weer aardappelpuree. Als laatste voegde ik nog rookworst toe en daar bovenop geraspte kaas.

Zet ongeveer 30 minuten in de oven. Let op! Elke oven is verschillend en blijf in de buurt om te kijken of de bovenkant of kaas niet aanbrandt.

Laat even afkoelen (maak gerust een mooie foto en tag @groentjegezond) en eet smakelijk!

Gelukkig hebben we de foto’s nog!

De schotel vond ik zelf heel erg lekker en ook mijn proefpersoon die zelf niet vegetarisch is vond de schotel lekker.

Hij vind nog steeds echte rookworst lekkerder maar deze variant vond hij ook goed te pruimen! Ook was de zoete aardappel eens leuk om te proberen in combinatie met zuurkool. Zoet en zuur past heel goed bij elkaar.

De schotel zonder kaas, geschikt voor veganisten als je goed oplet welke rookworsten er veganistisch zijn.

Misschien ook iets voor jou?

2 comments

Jenn 19 december 2018 - 12:43

Dat ziet er goed uit, ga ik zeker een keer proberen!

Reply
Anouk 22 februari 2019 - 12:39

Ben benieuwd wat je er van vond Jenn! 😀

Reply

Geef een reactie