Vegetarische quiche fungi met havermoutbodem

by Anouk

Vandaag staan er maar liefst 2 recepten op Groentje Gezond! De quiche met cherrytomaatjes en kaas, én deze quiche met paprika en champignons. De basis is hetzelfde, toch zijn het twee verschillende recepten. Vandaar dat ik ze niet in één blog kon plaatsen.

Wil je liever de Italiaanse quiche bekijken? Klik dan hier.

Welke is jouw favoriet?

Mini quiche

Het recept hieronder is voor 1 persoon, daarvoor heb ik een kleine springvorm gebruikt van 10 cm. Volgens mij had ik de mijne van de Ikea of de Action, maar ze zijn ook via Bol.com te koop.

Weer die havermout

Zoals jullie misschien weten maak ik vaak recepten met havermout. Zo maakte ik een keer een heerlijke appeltaart, cheesecake en koekjes met havermout. Waarom? Omdat het makkelijk is! Even in de keukenmachine met een klein snufje zout, een beetje gesmolten boter en je hebt een lekkere bodem. Op een dag had ik super veel zin om wat recepten te maken die lekker waren, makkelijk én er (hopelijk) mooi uitzagen. Daarom besloot ik spontaan twee quiches te bakken. Iets wat ik eigenlijk nog nooit gedaan had, maar hoe moeilijk kan het zijn? Wat bleek? Het is super simpel! Ik moet wel even toegeven dat ik totaal niet naar andere recepten heb gekeken, dat ik niet weet of een quiche aan speciale voorwaarden moet voldoen, maar omdat in mijn hoofd een quiche bestaat uit een bodem, vulling van room en eieren, denk ik dat dit wel voldoet. En anders denk gerust: hartige taart. Zo had ik hem ook kunnen noemen.

Fungi

Fungi is een andere naam voor paddenstoelen, waaronder dus champignons. Je kan ook andere soorten paddenstoelen gebruiken maar ik gebruikte voor deze quiche een paar kastanje champignons, die vind ik altijd goed bij de herfst passen.

Vegetarische quiche fungi paprika met havermoutbodem

Print dit recept
Porties: 1 persoon Voorbereiding: Tijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

  • 50 gram havermout
  • 3 eieren
  • scheutje kookroom
  • 10 gram boter
  • een kwart paprika
  • 4 (kastanje)champignons
  • peper/zout

Bereiding

Verwarm de oven op 180 graden.

Zorg dat je ovenschaal is ingevet met een beetje boter of olie.

Laat een halve eetlepel boter smelten en meng deze door 50 gram havermout samen met 1 ei. Voeg ook een snufje zout toe. Als je van een grove structuur houdt kun je hem zó in de vorm doen en aandrukken met vingers of een lepel tot je een soort bakje hebt. Als je van een fijnere structuur houdt kun je de havermout ook eerst wat fijner malen in een keukenmachine. (zelf heb ik gewoon fijne havermout gebruikt en geen gebruik gemaakt van de keukenmachine, maar het kan wel)

Zet de taartbodem vijf minuutjes in de hete oven.

Ondertussen klop je twee eieren met een scheutje room.

Bak in een beetje olie een paar gesneden champignons. (zelf had ik gewoon een heel bakje gesneden champignons voor mijn avondeten gebruikt de avond erna, dus deze gebakken en al in een bakje bewaard, zo verspil je niet zoveel) Roer de gebakken champignons en gesneden paprika (had ik in blokjes gesneden) door het mengsel met eieren en room. Voeg nog wat peper en zout naar smaak toe en plaats de hartige taart/quiche in de oven.

Haal de taartbodem uit de oven en giet het mengsel in het bakje. Bij mij paste het precies maar misschien moet je nog iets room toevoegen.

Zet de hartige taart nog ongeveer 15 minuten in de oven en klaar is je quiche!

Extra

Let op! Dit is een recept voor één persoon. Wil je een grote quiche maken in een springvorm van 25 cm? Doe dan dit recept x 3 dan heb je zeker genoeg voor een hele quiche.

Nog vele andere varianten

Natuurlijk kan je de basis van deze quiche maken en er alles doorheen doen wat je zelf wil. Voor carnivoren is dat misschien wel vlees zoals ham of spek, misschien willen anderen juist een heuse groentequiche op tafel zetten met bijvoorbeeld broccoli of spinazie. Ook kun je met kinderen leuk producten op tafel zetten om, als de bodem klaar is, zelf je quiche te maken. Mijn fungi en Italiaanse quiches zijn vooral voorbeelden maar laat gerust in de comments weten welke je het lekkerst lijkt óf wat jouw ideale quiche zou zijn.

In dit artikel staat een verwijzing naar Bol.com waar ik meedoe aan het partnerprogramma. Op kleine en grote aankopen krijg ik commissie die ik gebruik om Groentje Gezond nog beter te maken. Meer weten? Lees dan mijn disclaimer.

Misschien ook iets voor jou?

4 comments

Madelon 25 oktober 2017 - 23:50

Ziet er erg lekker uit zeg!

Reply
Kim 26 oktober 2017 - 20:30

Een havermoutbodem vind ik een goed idee, dat moet ik eens testen. Ben benieuwd hoe mijn vriend en kind er op zouden reageren.

Reply
Jenn 31 oktober 2017 - 15:30

Heerlijk, ik ben gek op quiche, en op champignons 🙂

Reply
Anouk 31 oktober 2017 - 18:39

Win-win zo te horen! 😉

Reply

Geef een reactie