Groentje Gezond
  • Blogs
  • Persoonlijk
  • Mindset en lifestyle
  • Informatief
  • Gezond algemeen
  • Recepten
    • Vegetarisch/Veganistisch
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Toetjes
    • Bijgerechten
    • Koolhydraatarm
    • Lekker gezond
    • Salades
    • Sapjes, smoothies & shakes
  • Recensies
    • Boeken
    • Restaurants
    • Overige recensies
  • Over mij
  • Contact & samenwerken
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring

Groentje Gezond

  • Blogs
  • Persoonlijk
  • Mindset en lifestyle
  • Informatief
  • Gezond algemeen
  • Recepten
    • Vegetarisch/Veganistisch
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Toetjes
    • Bijgerechten
    • Koolhydraatarm
    • Lekker gezond
    • Salades
    • Sapjes, smoothies & shakes
  • Recensies
    • Boeken
    • Restaurants
    • Overige recensies
Blogsgastblogvegan vrijdag

Vegan vrijdag: Tourend door de VS nam ik afscheid van vlees (Landa)

written by Landa 20 oktober 2017

Elke vrijdag (zolang de voorraad strekt zullen we maar even zeggen) komt er op Groentje Gezond een artikel online over veganisme. Dit kan een gastblog, recept, of ander artikel zijn, vooral om meer bewustwording en informatie te krijgen over deze levensstijl. Meer informatie over vegan vrijdag vind je onderaan dit artikel (dus ook hoe je je op kan geven om mee te schrijven!)

Gastblog door Landa Penders

Afscheid nemen van vlees

Laatst kreeg ik een herinnering te zien op Facebook. In een statusupdate van vijf jaar geleden vertelde ik dat ik erover dacht vegetariër te worden. Het kostte me uiteindelijk nog een flink aantal jaar om de knoop echt door te hakken en het eten van vlees daadwerkelijk achter me te laten.

Als kind zijnde lustte ik mijn aardappels en groenten niet. Ik at het met appelmoes of ketchup en verheugde me op het vlees. Bij de wekelijkse karbonade vochten mijn vader en ik altijd om het stukje bot wat mijn moeder liet liggen, want kluiven deden we beiden graag. Afgelopen april heb ik een maand lang door de Verenigde Staten gereisd en ritueel afscheid genomen van al het vlees waar ik mijn hele leven lang dol op was. Voor de laatste keer: een hamburger met bacon, spareribs, sushi met vis, steak, gefrituurde kip, garnalen, worst en.. karbonade. Mijn intentie was om het allereerst gewoon te proberen en te zien waar het schip strandde. Zonder al te veel druk gewoon rustig recepten uitproberen zonder vlees.

Door dierenliefde veganist geworden

Ik hou enorm van dieren. Ik heb mijn eigen dwergpapegaaien op mijn bovenarm getatoeëerd als symbool voor de liefde die ik door en voor ze ervaar. Toen ik een aantal jaar terug in Nieuw-Zeeland tussen de koeien wakker werd en ze vanuit mijn bed ‘s ochtends observeerde, voelde ik absolute bewondering voor deze mooie dieren. Er is wat mij betreft geen enkel verschil tussen een koe, kat, varken of olifant. Maar toch gebruiken wij een aantal diersoorten op inhumane wijze, terwijl dit in wezen absoluut onnodig is. Denk eens aan het allerergste wat jóu kan overkomen. Een seksuele verkrachting, je wordt bij je familie weggehouden, je familie sterft, je zit opgesloten in een klein hok, alleen of met honderd anderen, je lichaamsdelen worden afgehakt, je wordt vetgemest met slecht voedsel en dan vermoord. Dat gaat misschien ook niet in een keer goed, waardoor je met veel pijn sterft aan een misgeschoten kogel door je kop, of je wordt hard in elkaar geslagen tot je geen kick meer geeft. Praktijken uit een horrorfilm, niet waar? Met oogkleppen op geef jij, als je vlees eet, indirect toestemming aan andere mensen om deze taferelen met dieren uit te halen. Het is een holocaust. En het gebeurt nu. Vandaag. 10 seconden geleden. Over 10 seconden. Nu.

Dit drong eindelijk tot me door. Dus slechts vegetariër worden was niet genoeg. Zuivel zoals kaas, yoghurt en melk, maar ook honing en eieren wil ik niet meer. Ik heb m’n oogkleppen afgezet. Ik ben klaar met excuses als ‘Ik kan niet zonder! Ik vind het te lekker!’. Dát is je reinste onzin. Je gelooft jezelf waarschijnlijk niet eens als je er écht over nadenkt. Je bent het gewoonweg zo gewend, je bent zo opgegroeid. Net als ik. Ja, omschakelen is niet iets wat iedereen van de een op de andere dag kan of moet. Dat deed ik ook niet. Ja, het kost verdieping en tijd. Nee, dat geeft niet. Ieder op z’n eigen tijd, ieder bewandelt zijn eigen pad van bewustwording. Liever laat dan nooit. Maar durf eerlijk te zijn, wees moedig. Wees je bewust. Ook als je wel vlees eet, weet waar het vandaan komt, wat er gebeurt is met het wezen, wat het in je lichaam doet. Weet dat er alternatieven zijn, vaak minstens zo lekker.

De veganistische vleesvervangers zijn soms lekkerder dan het echte stuk lijk

Ik heb mijn koelkast en keukenkastje uitgepluisd en alles met dierlijke bestanddelen erin apart gezet. In de supermarkt ging ik etiketten lezen. Nu eet ik zo’n maand of drie veganistisch en om eerlijk te zijn kost het me totaal geen moeite meer. De veganistische vleesvervangers zijn soms lekkerder dan het echte stuk lijk. Zuivel kan ik vervangen door een plantaardige variant. Kaas is sowieso verslavend en na drie weken zonder mis je het niet meer, even afkicken dus. Vitamine B12 en D supplementen neem ik in om geen tekort op te lopen en sinds april ben ik, zonder extra moeite, 10 kilo afgevallen.

Nu heb ik laatst de documentaire ‘What The Health’ gekeken. Ik was blij dat ik de stap al gemaakt had om richting een veganistisch dieet te gaan. Echter maakte ik me nog zorgen om mijn ouders, dus heb ik ze uitgenodigd om lekker veganistisch bij me te eten en de documentaire samen te kijken. Mijn moeder (1961) heeft borstkanker gehad en heeft medicijnen voor haar te hoge bloeddruk en mijn vader (1960) heeft geregeld ontstekingen in zijn gewrichten en zit aan de medicijnen om zijn cholesterol goed te krijgen. Na het zien van deze documentaire hoefde ik geen woord meer te zeggen, zij willen ook een veganistisch dieet proberen en zo van de pilletjes afraken. Niet alleen is ons Westerse dieet hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk voor de vele kwaaltjes die menig 50-plusser aan de medicijnen helpt. Volgens de documentaire komt het hoge medicijngebruik goed van pas voor de door de vlees- en zuivelindustrie gesponsorde farmaceutische industrie. Bekijk de docu en oordeel zelf met je eigen verstand.

Vegan op mijn werk

Nu ik toch heel open vertel over mijn journey to veganism, deel ik ook het volgende: Ik werk voor een bedrijf dat (heel) veel met leer doet. Dit werk zorgt voor het grootste deel van mijn inkomsten en het werk zelf vind ik ontzettend leuk. Ik hou van mode, ik hou van fotografie, mijn collega’s zijn dierbare vrienden geworden, kortom: ik wil hier niet weg. Maar ik draag op deze manier wel bij aan een vorm van dierenleed en daar heb ik natuurlijk moeite mee. Nu ben ik pas recentelijk begonnen aan deze levensstijl en heb ik mij voorgenomen om zelf geen leder meer aan te schaffen. Ik ben gelukkig niet de enige veganist in het bedrijf en merk om me heen dat er steeds meer interesse in wordt getoond. Dat voelt fijn! Dus heb ik me voorgenomen om binnen deze bedrijfscultuur het woord van de veganist te voeren. Als een soort go to insider, zonder me op te dringen, maar beschikbaar als er vragen zijn. Echte bewustwording creëer je niet zomaar en ik ben ook niet van plan een jehova van het veganisme te worden, want daar bereik je m.i. niet zoveel mee. Maar door mijn statement te maken, te laten zien dat dit een keuze is waar ik volledig achter sta, hoop ik stiekem her en der toch een oog te openen. En vergeet niet, het is 2017. We kunnen zo ontzettend veel met de huidige technologie. Veganistisch leer bestaat! En de kwaliteit is goed en wordt constant verbeterd! Ik weet dat de industrie bestaat uit schakels en dat het uiteindelijk begint bij de ontwerpers van de merken. Voor hen sluit ik af met het volgende stukje uit het boek ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’ door Heamin Sunim:

Schiet niet heen en weer als een school vissen
alleen omdat je vrienden dat ook doen
of omdat anderen zeggen dat je dat moet doen.
Blijf je overtuigingen trouw.
Zet het bestaande paradigma op zijn kop
en word een trendsetter.

Ook aanmelden?

Wil jij ook iets schrijven over veganisme, vegetarisme, of iets dergelijks delen op Groentje Gezond? Mail dan jouw verhaal naar Anouk@groentjegezond.nl o.v.v. ‘Vegan vrijdag’. Stuur ook even een profielfoto en een tekstje over jou (max. 3 zinnen) door, dan kijk ik of ik het kan publiceren. Belangrijk is we dat dit een neutraal tot positief platform is, wijzende vingers waardeer ik daarom niet.

Heel erg bedankt voor het delen van je verhaal Landa!

Vegan vrijdag: Tourend door de VS nam ik afscheid van vlees (Landa) was last modified: oktober 20th, 2017 by Landa
Blogervaringfotograaflandalanda penderspendersveganvegan vrijdagveganismeveganist
13 comments
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Landa
Landa

Mode- en portretfotograaf uit Rotterdam die sinds kort veganistisch door het leven gaat. Streeft naar het ‘vakantiegevoel’, maar dan het hele jaar door (ook op werk!) en houdt ontzettend veel van haar dwergpapegaaitjes.

previous post
#MeToo
next post
Vegetarische quiche fungi met havermoutbodem

Misschien ook iets voor jou?

Stoppen met roken, een halfjaar gestopt!

9 maart 2015

Rot op met je anti-gezondheid

23 februari 2015

Op naar de zomer van 2014

11 februari 2014

Wandeltips

16 juli 2014

Gouden windei 2014

30 september 2014

5 tips voor een positief (zelf)beeld

18 maart 2014

Zelf een haarmasker maken

12 mei 2015

Favoriete blogs

2 juni 2014

Dierproervrije make-up

25 september 2017

Soepel hoepelen

25 juli 2017

13 comments

Avatar
Jessica 20 oktober 2017 at 10:46

Zelf probeer ik ook te minderen met vlees eten, het is niet fijn voor de dieren, het kost klauwen met geld en je hebt het niet persee nodig. Echt vegetariër zal ik nooit worden, daarvoor ben ik echt een vlees gek., maar minderen kan zeker!

Reply
Avatar
Landa Penders 20 oktober 2017 at 14:39

Ik begrijp je, I really do. 😉 Maar ik heb beelden gezien van ‘t pus dat uit dieren komt, waarna het gewoon nog verwerkt wordt en in de supermarkt terecht komt. Wat dacht je van de hoeveelheden antibiotica die in de dieren gespoten wordt.. Als ik heel mindful eet, vind ik het vlees (vooral in NL) niet altijd van hoge kwaliteit, vaker niet dan wel. Maar nu.. nu eet ik een broodje pulled veggie van Vivera/Jumbo dat ongeloooooflijk lekker is. Ik maak er een ‘Surinaams broodje’ van. Het water loopt me in de mond. Of de vegan kipstuckjes van de Vegetarische Slager, zoooo lekkerrrr (mits goed gekruid); smaakt als malse kippendij. En zo zijn er nog meer voorbeelden. Ik als voormalig vleesliefhebber kom op deze manier qua ‘meat’ cravings niks tekort. Je geeft je eigen gemak en gewoonten op en krijgt er iets goeds voor terug. 🙂

Reply
Avatar
nicole orriens 20 oktober 2017 at 10:53

Ik vind dit interessant om te lezen. Het maakt me bewuster van de mogelijkheden van veganisme.

Reply
Avatar
Landa Penders 20 oktober 2017 at 14:40

Nice! 😉

Reply
Avatar
Sofie Katelijne 20 oktober 2017 at 11:30

Leuk initiatief zo’n wekelijks artikel ivm veganisme! Ik wil al een poosje de stap zetten maar blijf het toch niet eenvoudig vinden 🙂

Reply
Avatar
Landa Penders 20 oktober 2017 at 14:32

Het kostte mij ook vijf jaar om de knoop door te hakken, dus niet zo gek hoor. 🙂 Er komt vast een moment dat je klaar bent met de smoesjes en ervoor gaat! 😉 You can do this.

Reply
Avatar
Susan 20 oktober 2017 at 12:50

Ik vind het heel knap dat je vanuit een overtuiging kunt stoppen met vlees eten. Ben zelf niet zo’n vlees-fanaat, dus eet vrij weinig vlees. Maar als ik het doe, dan doe ik ‘t ook goed haha. Interessant artikel!

Reply
Avatar
Landa Penders 20 oktober 2017 at 14:31

Thanks!

Reply
Avatar
Manon 20 oktober 2017 at 13:17

Heel mooi en oprecht artikel, ik herken mezelf er ook heel erg in. Ik ben nu anderhalf jaar vegetarier maar eigenlijk ook zo goed als veganist, thuis eet ik ik sowieso alleen nog maar vegan en de boterhammetjes die ik smeer voor op mijn werk zijn ook gewoon vegan uiteraard. Ik moedigde altijd iedereen die vegetarier was aan maar zelf bleef ik vlees eten omdat ik het gewend was. Op en dag na een documentaire cowspiracy ging de knop om. Ik wil dit niet meer! Beste beslissing ooit, ik snap niet dat dit niet eerder tot me is doorgedrongen..

Reply
Avatar
Landa Penders 20 oktober 2017 at 14:27

Ja, het kost echt tijd soms! Ineens vind je de kracht om door te zetten en ga je ervoor. Misschien vergelijkbaar met stoppen met roken? Goed bezig iig! 🙂

Reply
Avatar
Laura Martens 20 oktober 2017 at 19:52

Aaah lieve vogeltjes!! 🙂 Ik heb zelf 2 parkietjes ook. Heel mooi artikel en echt goed! Zelf zou ik het echt niet volhouden om vegetarisch en veganistisch te zijn. Ookal houd ik nog zo veel van dieren! Respect. 🙂

Reply
Avatar
Claudia Struijck 21 oktober 2017 at 16:47

Dankjewel voor dit mooie artikel en ik heb echt respect voor je. Ik heb een vegan kookworkshop gehad omdat ik zo nieuwsgierig was en het was echt erg lekker maar ik miste toch mijn stukje vlees.

Reply
Avatar
Fleur 21 oktober 2017 at 17:14

Wij eten steeds vaker zonder vlees en dat bevalt iedereen goed. Er is genoeg andere keuzes en lekkere maaltijden

Reply

Leave a Comment Cancel Reply

Over mij

Over mij

Hi, ik ben Anouk en ik schrijf graag, over van alles en nog wat eigenlijk. Groentje Gezond startte als informatieve website, maar al snel begon ik ook persoonlijke artikelen te schrijven. Thema's die je hier vaak tegen zult komen zijn: - gezondheid - (lekker) eten - beweging - informatie - persoonlijke artikelen - positive mindset - lifestyle - recensies - Maar misschien ook nog wel meer. Kijk gerust eens rond, en als je vragen of suggesties hebt dan hoor ik dat heel graag!

Social Media

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Zoeken op de webiste

Partnerprogramma Bol.com

Instagram

groentjegezond

🇳🇱
🍏 Gezondheidsblogger sinds 2004
🥗 Recepten
💃Love yourself
😍 Hoepelen
❤️ Groentje Geluk
👇 blog

Anouk  | Groentje Gezond
Er staat voor het eerst in meer dan een halfjaar e Er staat voor het eerst in meer dan een halfjaar een artikel op Groentje Gezond! Een tijdje geleden sprak ik met Josine van @thebiggerblog over zwangerschap en zij raadde me aan om weer te schrijven, ook al was het maar voor mezelf. Schrijven is iets wat ik doe en waar ik passie uit haal maar ook een stukje verwerking. Wat was ik bang dat mensen me een aansteller zouden vinden, of dat ik mensen kwets omdat zwangerschap een heftig onderwerp kan zijn. Daarnaast waren er nog talloze andere zaken die speelden en durfde ik vrijwel niets (meer) te delen. Dat resulteerde in meer dan een halfjaar geen artikelen schrijven. Mijn passie, mijn hobby, en ook mijn werkzaamheden als blogger, helemaal lamgelegd doordat ik zo in mijn eigen hoofd zat.
Dus super fijn dat ik even met Josine had gekletst, waardoor ik vandaag eindelijk weer wat met jullie durf te delen.

Willen jullie een reactie onder het artikel, hier of op Facebook plaatsen? Na zo'n lange afwezigheid zien veel mensen mijn update misschien helemaal niet. Liefs!
Rijkdom deze lieve vrouwen om me heen 💛 Rijkdom deze lieve vrouwen om me heen 💛
En we groeien gestaag weer door. Blijkbaar ben ik En we groeien gestaag weer door. Blijkbaar ben ik niet zo goed in elke week een foto maken, laat staan elke twee weken. Toch zie je zo wel dat mijn buik steeds ronder wordt en ons kleine draakje steeds een beetje groter wordt. Al weken probeer ik er ook eens een blog over te schrijven maar dat wil niet lukken. Eerlijk en rauw, zoals ik normaal schrijf, wil niet lukken omdat ik momenteel niet goed tegen sterke meningen kan. Hoewel zwanger zijn soms voelt alsof je hele dagen zwanger bent (mensen doen zo leuk tegen je!) kom je ook ineens veel kritiek tegen. Mijn hormonen trekken al die gedachtes van anderen nu slecht waardoor ik gewoon niets op durf te schrijven. Jammer want ik denk ook dat veel waar ik nu doorheen ga anderen ook wat herkenning zou kunnen geven. Omdat ik vaak geen zin heb in eten (behalve rare cravings soms) komen er ook even geen nieuwe recepten bij. Jullie moetje dus even geduld hebben met Groentje Gezond. 💛
Het was tijd voor een nieuwe profielfoto. Deze kee Het was tijd voor een nieuwe profielfoto. Deze keer via de app Profile Pic. Niet gesponsord verder maar zag het bij een goede vriendin en vond het wel wat hebben 😍
Update tijd! Ik zie alle mama's baby bump foto's d Update tijd! Ik zie alle mama's baby bump foto's delen op moederdag vandaag en ik wilde toch een beetje meedoen 😅
Hoe gaat het nu?
Dolgelukkig met zwanger zijn, ik ben gek genoeg alleen maar afgevallen maar mijn buik (en baby) groeit goed! De kwaaltjes van het eerste trimester zijn over maar daar komen weer andere dingen voor in de plaats. Mentaal en fysiek vind ik het pittig, maar gelukkig heb ik alle goeie hulpbronnen aangeboord.
Doordat ik op verschillende manieren hulp heb en even niet kan werken merk ik dat ik langzaam weer opkrabbel 😊 Soms kan ik een dag bijna niets en een andere dag weer wat meer. 

Op de foto zie je de kinderkamer die mijn man geverfd heeft. Geef me helemaal over aan de nesteldrang ❤️

Fijne moederdag allemaal en voor de mensen die dit een moeilijke dag vinden wens ik je sterkte. En als je niets met moederdag hebt: een fijne zondag. Liefs!
18 weken (vandaag precies 19 weken) en zwanger zij 18 weken (vandaag precies 19 weken) en zwanger zijn is een rollercoaster. Ik ken zoveel mensen die eerlijk waren over hun zwangerschap en toch overvalt het me soms. Ineens loop (waggel) ik anders, mijn evenwicht is anders en bij elke trap die ik beklim ben ik buiten adem. Toch voelde ik al vroeg ons kleintje en ben ik benieuwd hoeveel mijn buik gaat groeien en hoe onze baby er straks uit gaat zien. Voor Groentje Gezond weet ik nog even niet hoe ik verder ga. Wellicht pak ik de draad weer op als mijn energie wat meer is. No promises though 😊
Meer laden… Volgen op Instagram

Pinterest

@Groentjegezond
Topblogs
Follow on Bloglovin
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze website, ga je akkoord met het gebruik hiervan.
Voor meer informatie, onder andere over cookiebeheer, bekijk je: Cookiebeleid
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin
  • Over mij
  • Contact & samenwerken
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring

@2020 Groentje Gezond Alle content van deze website behoort toe aan Groentje Gezond


Back To Top