Groentje Gezond
  • Blogs
  • Persoonlijk
  • Mindset en lifestyle
  • Informatief
  • Gezond algemeen
  • Recepten
    • Vegetarisch/Veganistisch
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Toetjes
    • Bijgerechten
    • Koolhydraatarm
    • Lekker gezond
    • Salades
    • Sapjes, smoothies & shakes
  • Recensies
    • Boeken
    • Restaurants
    • Overige recensies
  • Over mij
  • Contact & samenwerken
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring

Groentje Gezond

  • Blogs
  • Persoonlijk
  • Mindset en lifestyle
  • Informatief
  • Gezond algemeen
  • Recepten
    • Vegetarisch/Veganistisch
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Toetjes
    • Bijgerechten
    • Koolhydraatarm
    • Lekker gezond
    • Salades
    • Sapjes, smoothies & shakes
  • Recensies
    • Boeken
    • Restaurants
    • Overige recensies
Blogsgastblogvegan vrijdag

Vegan vrijdag: En toen was ik vegan (Dirkjan)

written by Dirkjan 13 oktober 2017

Nieuwe rubriek: vegan vrijdag

De beste ideeën komen als ik op de fiets zit, zo ook het idee voor de nieuwe rubriek: vegan vrijdag. Niet alleen omdat het lekker klinkt vond ik het een goed idee om wat meer over veganisme te bloggen, maar vooral ook anderen hierover aan het woord te laten. Om me heen zijn er steeds meer mensen bezig met bewustwording als het gaat om voeding en levenswijze. Kwesties als milieu, dierenwelzijn en onrecht kunnen mensen motiveren of inspireren om een keuze te maken om vegetariër of veganist te worden. Zoals jullie weten ben ik zelf geen veganist en ook de veganchallenge ging een paar jaar geleden niet zo goed. Dus ter inspiratie en bewustwording, roep ik mensen op om verhalen in te zenden (lees helemaal onderaan hoe). Verder zal ik zelf ook af en toe iets over dit onderwerp schrijven en recepten bedenken.

En toen was ik vegan door Dirkjan

En toen was ik vegan. Nee, dat ene moment vergeet je nooit meer. Ik had zo’n vreselijke irritante Facebook vriendin. Ik kende haar persoonlijk eigenlijk nog niet eens zo goed, maar ze postte altijd van die zielige filmpjes van zielige diertjes. Echt zo irritant dat ik af en toe wel eens overwogen heb om haar te ontvrienden. Dat je ook kunt ontvolgen dat wist ik toen nog niet. Dus ik nam haar rottige filmpjes over de arme diertjes maar op de koop toe. Vooral omdat ze afgewisseld waren met foto’s en filmpjes van de meest smakelijke gerechten. En dat gezeik over varkens, koeien en kippen, oh whatever. Die dieren zijn toch gemaakt om op te eten. En een koe moet zijn melk toch kwijt anders gaat ie dood. En een kip legt toch een ei, moeten we dat anders soms weg gooien? Dat is toch ook zonde. De beelden die me wel recht in het hart raakten waren de beelden van Taji in Japan. De Cove. Daar waar ze dolfijnen een baai injagen en vangen om te verkopen aan dierentuinen en dolfinaria. Afschuwelijk. Dat ging recht mijn hart in.

Duurzaamheid begint op je bord.

Toen mijn man en ik gevraagd waren om een eco hotel op Saba te gaan runnen zijn we ons natuurlijk als een dolle gaan verdiepen in wat nou eigenlijk eco is. Duurzaam, wat is nou eigenlijk duurzaam? Zonne-energie, kort douchen, alles op de fiets, weinig lampen aan in huis. FOUT! Wat wij tot onze grote schrik al heel snel leerden was dat duurzaamheid op je bord begint! Ik noem het heel vaak het best bewaarde geheim… Waarom? Follow the money! Er zit een miljarden industrie achter de intensieve veehouderij. Dus wij nodigden Mercedes, mijn irritante Facebook vriendin, uit voor een weekend lang workshops. Deze workshops gaven informatie voor ons én onze gasten met betrekking tot een vegan lifestyle. Er ging een wereld voor me open, ik hou van koken en wat hebben we gekookt! Wat was alles ontzettend lekker, kleurrijk en voedzaam. Niet alleen hebben we gekookt, Mercedes leerde ons zelf deo, afwasmiddel, tandpasta en anti muggen crème te maken. Geweldig! We zouden het weekend afsluiten door met zijn allen gezellig de documentaire “Earthlings” te kijken. Een documentaire die laat zien hoe wij met de dieren en onze planeet omgaan. Heel confronterend en niet bepaald gezellig te noemen. Dus Mercedes besloot om dat niet te doen. Het was een heerlijk inspirerend en gezellig weekend geweest en deze film zou in haar optiek geen goede afsluiter zijn.

Dus wij nodigden Mercedes, mijn irritante Facebook vriendin, uit voor een weekend lang workshops

Dus zij naar haar kamer, wij naar onze kamer, we klapten de laptop open, toetsten in op YouTube: “Earthlings” en daar ging het… Op Saba is internet normaal als volgt: 10 minuten bufferen, 5 minuten kijken, 10 minuten, 5 minuten kijken. Maar het was blijkbaar de bedoeling. We konden in anderhalf uur Earthlings in één ruk afkijken en God wat hebben we gehuild. We hebben snel heel veel wijn gedronken en we zijn gaan slapen… Niet wetende dat morgen niets meer hetzelfde zou zijn.

Ik werd wakker, liep naar de kamer van Mercedes. Ik keek haar aan, de tranen rolden over mijn wangen. “Je hebt Earthlings gekeken” zei ze. Ik zei “Ja”. “En nu kan ik nooit meer terug.” We hebben alle dierlijke producten die we nog in onze koelkast hadden aan onze buren gegeven.

Bron: Bij de jongens op ‘t zand

Anouk: heel erg bedankt voor het delen van je verhaal Dirkjan! Leuk om ter aanvulling te vertellen is dat Dirkjan en zijn man een B&B en veganistisch restaurant runnen.  Meer informatie kun je vinden op Facebook: Bij de jongens op ‘t zand.  Lunch en/of diner is elke dag mogelijk voor groepen van 8 tot 40 personen. Elke zaterdag is er bij de B&B een eat-along. Gezellig met een grote groep aan een tafel. Elke laatste vrijdag van de maand is er een theater diner chantant. Kortom, genoeg te beleven, bekijk even de Facebookpagina (ik ben in ieder geval heel enthousiast en peil al vriendinnen of ze een keer mee willen).

Ook aanmelden?

Wil jij ook iets schrijven voor vegan vrijdag? Mail dan jouw verhaal naar Anouk@groentjegezond.nl o.v.v. ‘Vegan vrijdag’. Vergeet niet om ook een profielfoto en een tekstje over jou (max. 3 zinnen) en eventueel beeldmateriaal mee te sturen.

Belangrijk is we dat dit een neutraal tot positief platform is, wijzende vingers waardeer ik daarom niet.

Vegan vrijdag: En toen was ik vegan (Dirkjan) was last modified: oktober 13th, 2017 by Dirkjan
bij de jongens op 't zanddirkjangastblogveganvegan challengevegan vrijdagveganisme
13 comments
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Dirkjan

Is van alle markten thuis (maar dan wel de veganistische). Entertainer, initiatiefnemer, zet zich in voor goede doelen. Runt samen met zijn man Bij de jongens op 't zand, een veganistisch restaurant/B&B.

previous post
Haarmasker voor droog en beschadigd haar (zelfgemaakt)
next post
Mijn eerste ervaringen met mindfulness

Misschien ook iets voor jou?

Vakantie deel 2 (+ foto’s!)

30 april 2014

Welkom lieve baby

9 september 2022

Ik heb me als blogger aangemeld bij...

9 februari 2020

De moestuintjes zitten eindelijk in een grotere...

30 maart 2015

Vegan abrikozencake

12 maart 2018

De allerlekkerste sticky kip (maar dan vegan)

8 november 2020

Stress less!

8 september 2014

Wat ik graag nog zou willen leren/doen

31 juli 2017

Vliegen met mama naar de zon

9 januari 2015

Fouten maken mag

6 april 2020

13 comments

Danielle 13 oktober 2017 at 09:07

Wat een mooi verhaal, ik moet die documentaire maar niet gaan kijken.

Reply
Lodi 13 oktober 2017 at 09:08

Ik vind het zeker goed om na te denken over het wel of niet eten van vlees. Wat gaaf dat jullie een veganistisch restaurant runnen. Daar is absoluut vraag naar en ik denk dat het ook steeds meer wordt omdat men meer na gaat denken over dit soort zaken.

Reply
nicole orriens 13 oktober 2017 at 09:19

Mijn oudste dochter is ook vegan, maar ik maak me soms best zorgen of ze wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Reply
Landa Penders 13 oktober 2017 at 10:37

Waarom twijfel je daarover? 🙂 Eet ze niet gevarieerd genoeg?

Reply
Marjolein 13 oktober 2017 at 10:50

Wat goed om te lezen en ik denk dat ik na het kijken van de documentaire ook om ben. We zijn vreselijk bezig op deze aarde. Het knopje is echter nog niet om bij ons Al eten we sporadisch vlees of dierlijke producten

Reply
Ana Rita 13 oktober 2017 at 22:28

Heel veel respect om dit te lezen. Ik heb die documentaire ook gekeken en ik eet regelmatig vegetarisch. Vegan zou ik niet kunnen, ik hou teveel van melkproducten.. wel heel veel respect voor Dirkjan en andere mensen die dit doen!

Reply
DJ 18 oktober 2017 at 15:46

Probeer eens mee te doen met de Vegan challenge! Dan wordt het heel makkelijk gemaakt!

Reply
mieke | mieksmind 14 oktober 2017 at 15:48

mooi verhaal, ik heb de die documentaire niet voorbij zien komen. toevallig laatst over gehad maar ik kan echt niet zonder vlees heel mijn leven

Reply
DJ 18 oktober 2017 at 15:47

De dieren kunnen ook niet zonder hun vlees….

Reply
Sarah Online 15 oktober 2017 at 18:59

Niks mis mee om vegan te zijn, Als je kijkt naar al dat dierenleed kun je ook bijna niet anders. Het is bovendien nog gezonder ook.

Reply
Jamey 16 oktober 2017 at 09:35

Ik denk dat ik het ook wel zou redden als vegan, maar mijn vriend daarintegen…..

Reply
Ilona 16 oktober 2017 at 09:54

Wat een mooi verhaal van Dirk!
Ik zou ook wel vegan kunnen zijn maar de rest van mijn familie kan niet zonder hun vlees etc.

Ilona

Reply
DJ 18 oktober 2017 at 15:48

Dat is eigenlijk niet “hun” vlees, maar het vlees van de dieren die ervoor dood gemaakt worden…

Reply

Geef een reactie Reactie annuleren

Over mij

Over mij

Hi, ik ben Anouk en ik schrijf graag, over van alles en nog wat eigenlijk. Groentje Gezond startte als informatieve website, maar al snel begon ik ook persoonlijke artikelen te schrijven. Thema's die je hier vaak tegen zult komen zijn: - gezondheid - (lekker) eten - beweging - informatie - persoonlijke artikelen - positive mindset - lifestyle - recensies - Maar misschien ook nog wel meer. Kijk gerust eens rond, en als je vragen of suggesties hebt dan hoor ik dat heel graag!

Social Media

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Zoeken op de webiste

Partnerprogramma Bol.com

Instagram

groentjegezond

🍏Blogger sinds 2014
👶Mama van H. (2022)
👩‍🏫 Juf op het mbo
💕 Schrijft over geluk, gezin, gevoel. Persoonlijk maar ook lekkere recepten.
👇 blog

Anouk  | Groentje Gezond
Crunchy Granola Weer een lekker recept uit get ar Crunchy Granola

Weer een lekker recept uit get archief. Wat deed ik graag mee aan de #swiepswoepswap van @mandyandmore 💛 Instagrammers en bloggers maakten een recept van elkaar (vaak met een twist). Dit recept was geïnspireerd door @crunchygranolanl.

Wat eet jij meestal als ontbijt?

#granola #breakfast #healthy #healthyfood #foodphotography #foodporn #nomnom
Making the 🍼 Ben jij een werkende moeder die Making the 🍼 

Ben jij een werkende moeder die borstvoeding geeft? 🤱 Dan is kolven op het werk vast geen onbekend terrein voor jou. Vandaag op groentjegezond.nl: Wat zijn je rechten, praktische tips en hoe je een stressvrije kolfsessie kunt hebben! 💪👶 Link staat in mijn bio! 💙💼 #KolvenOpHetWerk #WerkendeMoeder #Borstvoeding #Rechten #PraktischeTips #Blogpost #linkinbio
Deze dadelbonbons bewaar je in de koelkast dus zij Deze dadelbonbons bewaar je in de koelkast dus zijn ook met warm weer super lekker! Wel snel opeten want: smeltgevaar.
Je kan ze ook op een stokje maken zodat je geen choco vingers krijgt. 
Zonder toegevoegde suikers, dadels zijn al zoet genoeg dus guilt free 💛

#vegan #dates #snack #healthy #yumm #nomnom #foodporn #foodphotography

Uit het archief, link in bio en in de highlights
𝕎𝕒𝕥𝕖𝕣𝕞𝕖𝕝𝕠𝕖𝕟 Makk 𝕎𝕒𝕥𝕖𝕣𝕞𝕖𝕝𝕠𝕖𝕟

Makkelijk te eten aan de schil vanaf zes maanden. Of hapklare stukjes vanaf 9 maanden als ze zelf de stukjes goed kunnen pakken. Lekker koel in de zomer en naast veel vitamine bestaat een watermeloen voor 96% uit water. Vooral als je baby tandjes krijgt ga je me bedanken 😜 Het kauwen op de koude schil helpt met het leren kauwen en ook bij tandjespijn. En vergeet zelf ook niet gezellig mee te eten 💛

#babyledweaning #blw #watermelon #watermeloen #baby #zomer
ℤ𝕠𝕞𝕖𝕣𝕤𝕖 𝕥𝕣𝕒𝕜𝕥𝕒𝕥𝕚𝕖

Deze bakjes en het meloenmandje had ik jaren geleden eens gemaakt en ik vond deze foto terug. Nooit met jullie gedeeld dus het was tijd haha! Zomerse inspiratie 💛 Sinds kort ben ik helemaal gek op watermeloen. Het is ontzettend dorstlessend en gezond 😍
Wat is jouw favoriete zomerfruit?

#summer #fruit #fruitbasket #fruitmand #zomer #foodinspo #healthy
𝕂𝕚𝕨𝕚 Vanaf 6 maanden kan je kleintje 𝕂𝕚𝕨𝕚

Vanaf 6 maanden kan je kleintje al kiwi eten. Je kan een stuk schil eraf halen zodat de kiwi makkelijk te eten is. Zodra ze de pincetgreep goed onder de knie hebben kun je kiwi ook in stukjes aanbieden. Ik vind met schil wel handig want dat scheelt vieze handjes 🙈 Overigens doe ik dit ook bij banaan. Een stuk schil eraf en dan aanbieden. Als dat stuk op is kan je een volgend stuk schil eraf halen. Rapley is top maar ook soms een rommeltje 😅 Dus waar het iets schoner kan blijven heb ik dat graag.

#rapley #babyledweaning #blw #solidstarts #kiwi #baby #babyfood #10months
Meer laden… Volgen op Instagram

Pinterest

@Groentjegezond
Follow on Bloglovin
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze site, ga je akkoord met het gebruik hiervan.
Voor meer informatie, onder andere over cookiebeheer, bekijk je: Cookiebeleid
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin
  • Over mij
  • Contact & samenwerken
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring

@2020 Groentje Gezond Alle content van deze website behoort toe aan Groentje Gezond


Back To Top