Vegan Sloppy Joe

by Anouk

In juni mocht ik weer meedoen met de #swiepswoepswap van Mandy And More. Dé kans om nieuwe bloggers/Instagrammers te leren kennen én om eens een heel ander recept te maken dan ik normaal zou doen. Deze keer werd ik gekoppeld aan FOOD maar dan goed een ontzettend leuke receptenblog en Instagrammer die blog over gezond en lekker eten. Ze had een heleboel lekkere recepten om uit te kiezen, eerst wilde ik de bloemkoolsalade met munt proberen maar uiteindelijk had ik meer behoefte aan comfortfood. Daarom koos ik haar versie van de Amerikaanse Sloppy Joe.

Sloppy Joe

Een smeuïg broodje met gehak (rund- of varkensvlees) tomatensaus. Een recept dat al vanaf de jaren ’20 populair is in Amerika. Het vettige gehaktmengsel druipt bijna van het broodje af en je kan het eigenlijk niet echt netjes eten. Het is perfect feel good food, maar aangezien ik geen vlees eet en Lotte van FOOD maar dan goed een vegan variant heeft gemaakt wilde ik niet achterblijven. Het klassieke karakter heb ik geprobeerd te behouden maar ik heb er zelf nog veel groenten aan toegevoegd. Delen van het recept van Lotte heb ik gebruikt maar ik heb er wel mijn eigen draai aan gegeven. Het lekkere van een sloppy joe is dus dat het zo smeuïg is, het dunne hamburgerbroodje zuigt het vet en dergelijke op. Maar omdat ik het lekkerder vind om in een hard broodje te bijten heb ik een Italiaanse bol gebruikt. Dit recept is ook veel minder vet dan het origineel omdat vegetarisch/veganistisch “vlees” minder vet is dan echt gehakt. Je kan dus zelf kiezen of je een harde of zachte bite wilt door daarbij een passend broodje te kiezen naar jouw smaak.

Het recept

Vegan Sloppy Joe

Print dit recept
Porties: 4 personen Voorbereiding: Tijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

 • 1 pak vegan gehakt naar keuze
 • 1 blik jackfruit op water
 • 250 gram Italiaanse roerbakgroenten
 • 1 pakje passata
 • 2 el gehaktkruiden
 • 2 el olijfolie
 • peper en zout naar smaak
 • een broodje naar keuze (origineel zijn hamburgerbolletjes het populairst)
 • Optioneel: ketchup

Bereiding

Laat het jackfruit uitlekken in een vergiet en bak de roerbakgroenten samen met het vegetarische gehakt in een diepere koekenpan of hapjespan. Voeg daarna de gehaktkruiden toe en de passata. Je kan ook heel makkelijk zelf tomatensaus maken door een blik gepelde tomaten samen met Italiaanse kruiden en knoflookpoeder met de staafmixer te bewerken tot een glad mengsel, maar dan heb je veel meer saus (wat prima kan voor dit recept!) en ik wist niet hoeveel saus ik nodig had. 

Voeg als laatste de jackfruit staan en doe een deksel op de pan en laat het ongeveer twintig minuten tot een halfuur pruttelen. Wel af en toe doorroeren. 

Als het jackfruit helemaal zacht is geworden trek je deze uit elkaar met twee vorken om een pulled pork effect te creeëren. 

Als laatste kun je nog extra peper en zout toevoegen (al vond ik de gehaktkruiden genoeg voor mijn smaak) en heb ik nog wat ketchup over het "vlees"mengsel gedaan zodat het iets smeuïger werd. 

Eet smakelijk! 

 

Twee tips

Na het maken van een recept loop ik vaak alweer vol met ideeën hoe ik het een volgende keer zal doen. Bij dit recept heb ik twee tips voor jullie:

 1. Dit recept is super handig in de slowcooker te maken! Doe alle ingrediënten in de pan en laat dit op medium ongeveer 3 uurtjes sudderen. Voor het opdienen wel even het jackfruit uit elkaar trekken met twee vorken zodat je een soort “pulled pork” hebt.
 2. Vind je grove groenten niet zo lekker? Laat het dan in een los pannetje pruttelen in de passata/tomatensaus en blend het tot een glad mengsel met je blender of staafmixer. Verstopte groenten noem ik dat. Niemand heeft het door hoeveel groenten er dan in je receptje zitten, ideaal voor kleine kinderen maar ook gewoon voor volwassenen.
Ontzettend lekker met julienne wortel en rode kool mix (in kleine zakjes bij de AH te kopen)

Le Boyfriend en ik vonden dit heerlijk vullend als avondmaaltijd en hadden nog restjes over voor de lunch. Als je op koolhydraten let kun je ook het broodje achterwege laten en het door verschillende soorten sla mengen. Ook lekker dus als lauwwarme salade! Bedankt FOOD maar dan goed, voor de inspiratie en natuurlijk Mandy bedankt dat ik weer mee mocht doen aan de #swiepswoepswap.

https://www.instagram.com/explore/tags/swiepswoepswap/?hl=en

Deze swiepswapswoepers deden ook mee

De SwiepSwoepSwap is niet alleen leuk om te doen maar ook leuk om te volgen! Hieronder staan swiepswoepswappers van vorige edities met de hashtag #swiepswoepswap. Via Instagram kan je ook gewoon met die hashtag zoeken naar vorige edities. Super leuk!

Misschien ook iets voor jou?

1 comment

Lotte 7 juli 2020 - 16:40

Zo leuk!! Fijn dat het lekker was en wat een goed idee om jackfruit te gebruiken! 🙂

Reply

Geef een reactie