Vallen en weer opstaan: Over aankomen en afvallen

by Anouk

Hoewel ik al eens heb gezegd: de cijfers op je weegschaal zijn niet belangrijk. Wat wel belangrijk is:

1) Dat je goed in je vel zit

2) Als je gezond leeft, krijg je het gewicht dat bij je lichaam past.

Toch was ik een beetje van slag toen ik een paar dagen geleden op de weegschaal stond. In totaal was ik bijna vijf kilo aangekomen. Ik voelde me de laatste tijd al dikker en voelde me niet zo lekker in mijn vel. Vandaar dat ik toch maar eens op de weegschaal ging staan.

Hoe kan dat nou?

Ik heb een aantal verklaringen voor mijn gewichtstoename, zonder smoesjes en excuses maak ik een top

1) Mijn galblaasoperatie viel nogal tegen, ik kon niet eens een boek lezen want mijn gedachten dwaalden steeds af. Ik had heel erg veel last van de narcose en voelde me helemaal niet fijn. Daarbij was ik twee weken bij mijn ouders, niet thuis, niet op mijn eigen plek. Daardoor heb ik best ongezond gegeten. Een ijsje hier, een koekje daar. Troostvoedsel.

2) Ook kon ik niet bewegen! Dat frustreerde enorm. Maar een combinatie van verkeerd eten en ook nog niet veel kunnen bewegen is natuurlijk niet ideaal.

3) Op internet kwam ik vaak tegen dat mensen moeite hebben met afvallen na een galblaasoperatie. Dit vind ik als een excuus klinken, dus de tijd zal dit leren.

4) Omdat ik helemaal gek op brood ben at ik weer brood, maar ook pasta en aardappelen. Wat ik merkte, misschien omdat ik deze producten bewust vrijwel niet eet, was dat mijn buik opzwol. Ik voelde me opgeblazen, duizelig, misselijk en had de hele dag gigantisch veel honger! Zodra ik een (zelfgebakken chiazaad boterham van mijn moeder) had gegeten zat ik niet meer vol. Het was bijna onmogelijk om vol te raken, zelfs als ik een aantal glazen water dronk of afleiding zocht. Ja en dan eet je de rest van de dag door, vooral avondeten ging er goed in. Als je gewend bent om brood te eten dan zul je dit misschien niet zo erg hebben, maar mijn lichaam wil het gewoon niet meer.

Ik was alweer een kilo (van de bijna vijf) kwijt. Dus ik ging weer heel gezond leven, veel naar de sportschool, en op de dagen dat ik niet sportte ging ik veel wandelen. Maar wat bleek? Na een paar weken zat de kilo er weer aan! Dit zag ik afgelopen zondag. Verdorie! Terwijl ik na heel gezond leven normaal gesproken zo een kilo of twee kwijt was. Hoe kan dit nou?

Er zijn twee redenen die ik zo kan bedenken die kunnen verklaren hoe ik na heel gezond leven aan ben gekomen in plaats van afgevallen:

1) Mijn lichaam kan misschien nog steeds van slag zijn na de operatie. Waarom ik dat denk? Mijn menstruatie o.a. is nog steeds zoals voorheen, misschien hou ik meer vocht vast omdat ik niet genoeg water drink? Geen idee, maar vervelend is het wel.

2) Ik ben heel erg veel gaan sporten. Vooral krachttraining (want hoe beter je spieren ontwikkelt zijn, hoe beter je stofwisseling en hoe meer je verbrandt). Ook heb ik bij een vriendin die sportinstructrice is Body Pump gedaan, en op mijn sportschool een les Body Balance. Dus veel krachttraining, op mijn werk weer veel tillen, groepslessen doen waarbij je je spieren gebruikt. Misschien ben ik wel zwaarder omdat spieren zwaarder wegen dan vet. Hiermee wil ik niet zeggen dat die vijf kilo hier onder valt, alleen de ene kilo die ondanks mijn gezonde gedrag er weer bij is gekomen.

Wat maakt het uit? 

Wat me frustreert is dat me heb laten gaan, ondanks dat er redenen waren, waardoor ik minder lekker in mijn vel zit. Ik ben gek op gezond leven, dat is de hele reden dat ik deze blog ben begonnen! Dit is ook de eerste keer dat ik aan ben gekomen in plaats van afgevallen, dus het was misschien een klein beetje shocking. Aan de andere kant is het eindresultaat belangrijk. Ik ga niet ineens terug naar mijn oude gewicht, of mijn oude levensstijl. Er zijn teveel voordelen van gezond leven en lekker in je vel zitten.

Daarom ga ik er weer vol tegenaan. Mijn eerste doel is om meer water te drinken om te kijken of ik misschien vocht vast hou. Ik ga twee á drie keer naar de sportschool, eet gezond en drink alleen thee en af en toe een glaasje diksap of sapjes van mijn sapcentrifuge. Ook vermijd ik brood, pasta en aardappelen. Natuurlijk hou ik jullie op de hoogte!

Ik ben nieuwsgierig, hoe vaak sta jij op de weegschaal? En maakt het uit wat je daar ziet? 

Misschien ook iets voor jou?

4 comments

Noom 21 mei 2014 - 18:09

Op de weegschaal sta ik niet meer 🙂 Ik probeer in de spiegel te kijken en als ik tevreden ben met wat ik zie vind ik het ook goed. (maar dat is soms alsnog lastig hoor 😉 ) Ook BMI reken ik niet meer uit. Ik zou dan bijna tegen overgewicht aan zitten, terwijl ik mezelf niet dik vind en ook niet ben. Ik ben best gespierd en dat maakt me “zwaar” voor mijn gewicht. Dus ook BMI neem ik voortaan met een flink korreltje zout. 🙂

Reply
avriezen 22 mei 2014 - 09:09

Heel goed! BMI hoor ik inderdaad wel vaker dat bijvoorbeeld sporters dat niet als maatstaf kunnrn nemen anders zijn ze meteen obees.

Reply
Alexandra 4 februari 2019 - 18:38

Is het afvallen uiteindelijk gelukt en heb je tips? Ik heb deze week ook de operatie staan en ben erg bang voor gewichtstoename

Reply
Anouk 22 februari 2019 - 12:49

Hoi Alexandra, ik ben momenteel veel meer bezig met gezond + gelukkig zijn dan met getallen op de weegschaal. Het was een heel proces maar ik probeer niet meer een bepaald ideaal na te leven of af te vallen.
Hopelijk is je operatie goed verlopen en heb je er geen ongemakken meer van.
Liefs, Anouk

Reply

Geef een reactie