Uit eten met diëten

by Anouk

Wie gaat er nou niet graag uit eten? Persoonlijk ga ik heel graag uit eten, heerlijk vind ik het als er voor mij gekookt wordt vooral in combinatie met een hippe gezonde keuken. Daarnaast ben ik alleen, dus kan ik heerlijk uit eten met vriendinnen, vrienden zo af en toe een date. Maar hoe zit het als je je aan bepaalde dieetwensen moet houden omdat je een allergie of intolerantie hebt?

Uit eten met diëten

Samen met mijn beste vriendin uit eten gaan betekende ineens het ontstaan van een nieuwe rubriek! Kirsten heeft namelijk zo veel allergieën en intoleranties dat het moeilijk voor haar is om uit eten te gaan. Spontaan uit eten is bijna niet te doen, al merkt ze ook vaak dat chefs en bediening graag met haar meedenken. We gaan zo af en toe samen uit eten en ik heb gemerkt dat er inderdaad goed mee wordt gedacht, maar dat het ook kan leiden tot onbegrip en lastige situaties. Ook al geven veel menukaarten aan dat ze rekening houden met allergieën, is het met zo’n gigantische waslijst soms lastig rekening te houden met alle dieetwensen.

Kun je wel gezellig uit eten met dieetwensen? Op de foto Kirsten en ik.

Omdat we samen graag uit eten gaan om eens goed bij te kletsen, leek het ons een leuk idee om te restaurants te reviewen over hoe ze met dieetwensen omgaan. Omdat ik van positiviteit hou, zet ik vooral restaurants die het heel goed doen in het zonnetje. Het wordt geen keuring van keukens maar vooral: waar kun je goed uit eten met diëten?

 

Allergieën waslijst

De lijst is heel lang, vaak kunnen restaurants best rekening houden met bijvoorbeeld gluten, vegetarisch/veganistisch en dergelijke. FODMAP-arme gerechten vinden ze vaak al lastiger. Mensen met PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) kunnen baat hebben bij deze lijst met richtlijnen.  Hierin staat ook meteen informatie over het dieet. Zes pagina’s vol met wat je wel en niet kunt eten (uiteindelijk kun je weer producten herintroduceren om te kijken wat je wel of niet kan verdragen).

Daarnaast kan Kirsten absoluut niet tegen citrus, ei en eet ze al jaren vegetarisch. Als ze zich niet aan dit dieet houdt wordt ze heel erg ziek.  We snappen daarom goed dat het soms super lastig is voor koks om iets te maken dat ze mag hebben en dat ook nog eens lekker is. Onze ervaringen zijn tot nu toe erg goed!

Wat kunnen jullie verwachten?

Een uitgebreide smaakbeleving van ‘eten met diëten’, daarnaast ook een vergelijking met een ‘gewoon’ menu (die tester ben ik) en  een uitgebreid verslag van de avond. We beseffen ons namelijk dat heel veel mensen niet meer uit eten durven omdat ze het vervelend vinden om hun allergieën op te geven of bang zijn dat er geen rekening met ze wordt gehouden. Daarom krijgen jullie mettertijd een positieve lijst met restaurants die je wél serieus nemen.

Eerder maakte ik al eens deze heerlijke ovenschotel voor Kirsten en mij, het recept en uitleg over het FODMAP arme dieet vind je hier.

Kirsten woont in Zaandam/Amsterdam en ik in Utrecht, dus waarschijnlijk zullen de eerste reviews vooral rond die plaatsen tot stand komen. Maar heb jij nou een geweldige tip voor een keuken die ideaal is met speciale wensen? Laat het ons dan weten! We vinden het niet erg een stukje te reizen.

Hou zijn jouw ervaringen met restaurants en dieetwensen? 

 

Misschien ook iets voor jou?

1 comment

Uit eten met diëten: restaurant Simpel, Amsterdam - Groentje Gezond 30 mei 2017 - 06:56

[…] en ik in de culinaire (semi)gezonde wereld duiken. Zij heeft allergieën en toleranties waar je hier meer over kan lezen. Ik neem een ‘gewoner’ menu, om zo te vergelijken. Daarnaast kijken […]

Reply

Geef een reactie