Tomatensoep, je kan me er voor wakker maken. Het is mijn favoriete soep van de hele wereld! Nou hou ik sowieso wel van een goed bordje of kommetje soep. Het zit vol groenten, is ontzettend gezond en je kan het op allemaal manieren versieren. (Daarover later meer). Deze soep is ontstaan omdat ik me weer heb opgegeven voor de swiepswoepswap. Dat is een uitdaging waarin bloggers en Instagrammers recepten van elkaar maken, vaak met een bijzondere twist. Deze tomatensoep met courgette is geïnspireerd door de tomaten – courgettesoep van Eten met Lientje. Haar Instagram is Jacquelien1971. De Swiepswoepswap werd georganiseerd door Bakken met Lisanne.
Wat is er zo bijzonder aan soep?
Vroeger werd soep vaak gemaakt van restjes eten. Alles wat er overbleef en bijna dreigde te bederven ging in de soep. Tegenwoordig kan je kant- en klare soeppakketen zo uit de supermarkt halen of kies je misschien liever een soep uit blik. Het fijne hiervan is het gemak, maar persoonlijk maak ik liever soep met restjes. Een halve courgette, wat wortels die niet meer helemaal fris zijn, zelfs een aardappel gaat goed in soep.
Soep geeft me ook herinneringen aan vroeger. Op zondag aten we wel eens bij mijn opa en oma soep. Dan stond er altijd een schaaltje met knapperbolletjes op tafel om in de soep te doen (een soort soepstengels maar dan bolletjes). Ook vond ik het heerlijk om mijn soep te “versieren”. Je pimpt je soep niet alleen met een beetje maggi of brood, maar bijna álles kan er in. Wat dacht je van augurken en zilveruitjes? Of misschien wat gangbaarder: wat room of geraspte kaas?
Onderin dit artikel heb ik een filmpje waarin ik manieren laat zien om je soep te versieren.
Zullen we nu eens snel naar het recept gaan? Het fijne van deze tomatensoep is dat het snel klaar is. Wel word hij lekkerder met de tijd. Als je even de tijd hebt is het super als je de pan een uurtje op een laag vuur laat staan (niet koken). Door het langer te verwarmen nemen de tomaten een andere smaak aan. Echt waar, de soep wordt voller en dieper van smaak door het wat langer op te zetten. Maar als je haast hebt kan je hem ook gewoon binnen een halfuurtje op tafel hebben staan.
Tomatensoep met courgette
Ingrediënten
- 1 courgette
- 8 tomaten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 groentebouillonblokjes
- 400 ml water
- 300 ml tomatensap
- 1 eetlepels Italiaanse kruiden
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 takje basilicum
- peper en zout
Instructies
- Pel en snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
- Snijd de courgette in plakken en de tomaten in vieren.
- Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui, knoflook en courgette aan, samen met de Italiaanse kruiden.
- Voeg na 5 minuten de tomaten toe en laat dit voor 2 minuten meebakken.
- Voeg het water, tomatensap en de bouillonblokjes toe en laat de soep voor 15 minuten pruttelen.
- Pan van het vuur.
- Voeg de basilicum toe.
- Pureer de soep met een staafmixer of in de blender.
- Breng op smaak met zout en peper.
Wat is er allemaal lekker in soep?
Je soep “versieren” is heel makkelijk. Sommige mensen brengen een soep extra op smaak met een beetje peterselie. Anderen gieten de halve maggi fles leeg in hun kommetje. Dat mag je natuurlijk zelf weten. Het leek me leuk om daar eens een filmpje van te maken dus die kan je hieronder bekijken. Wees gewaarschuwd, op een gegeven moment ging ik wel een beetje erg los met de knapperbolletjes om.
Vond je dit een lekker recept?
Volg me dan op Facebook, Pinterest of Instagram voor de laatste updates en om nooit meer iets te missen van Groentje Gezond. Heb je een recept van mij geprobeerd? Maak dan een foto en tag me @GroentjeGezond op die kanalen. Ook kun je een beoordeling achterlaten bij de reacties hieronder. Dan help je mij weer om online gevonden te worden.