Tips tegen angst en paniek

by Anouk

Het Coronavirus legt een verlammende deken van angst en paniek om ons heen. Misschien heb jij er zelf geen last van, dat is heel erg fijn! Anderen kunnen er wel last van hebben en daarom heb ik een aantal tips en tricks opgeschreven die kunnen helpen tegen deze moeilijke gevoelens. Daarbij wil ik wel zeggen: je mág alles wat je voelt gewoon voelen. De wereld staat momenteel even op zijn kop dus als je last hebt van angst of paniek is dit niet helemaal vreemd. Wel is het fijn om te weten hoe je hiermee kunt dealen als je het overkomt.

Tips tegen paniek(aanvallen)

Iedereen is anders maar een paniekaanval is een snel opkomende, vaak heftige, angst die je overvalt. Dit kan iedereen overkomen.

Stap 1: weet dat je een paniekaanval hebt

Op het moment dat je in paniek raakt is het vaak moeilijk om nog na te denken. De eerste stap is dus beseffen dat je in paniek bent en dat dit tijdelijk is. Er gaat je niets ergs gebeuren, je bent veilig, je hebt last van opkomende angst en daar zijn helpende handvatten voor.

Stap 2: ga na wat je voelt

Paniek is een rotgevoel maar het beste is om het niet te onderdrukken. Neem afstand van jezelf, observeer: wat voel ik nu? Tijdens meerdere mindfulnesstrainingen werd mij geleerd dat paniek een soort van waterval is. Het gevoel overspoelt je. Als je deze stap uitvoert ga je bij wijze van spreken achter de waterval staan. Het stroomt nog wel, maar je kan er met iets meer afstand naar kijken.

Stap 3: besef dat dit tijdelijk is

Dit had ik al in stap 1 genoemd maar op dat moment komt het waarschijnlijk nog niet helemaal binnen. Deze paniek is tijdelijk. Natuurlijk kan dit terugkomen (hierover later meer) maar we bekijken het in het hier en het nu. De angst en paniek trekt weer weg, ook al denk je dat dit niet gaat gebeuren. Het kan zijn dat je een langere tijd angstig bent maar de echte aanval, de paniek, heeft een piek en kan daarna weer dalen.

Stap 4: focus op ademhaling

Doordat je zo gespannen bent en een snelle oppervlakkige ademhaling hebt kan het voelen alsof je een topsportprestatie hebt geleverd. Om weer rustig te worden is het aan te raden ademhalingsoefeningen te doen.

Stap 5: als je weer rustig bent kan het helpen om even iemand te bellen of er over te praten

Praten lucht op, een grote kans dat je herkenning of in ieder geval erkenning kan vinden als je er over praat met iemand. Zelfs al ben je geïsoleerd dan betekent dat niet dat je alleen bent. Zoek contact.

Tips tegen angst

Als je bang wordt van alle verhalen die er op je af komen kun je ervoor kiezen om een social media detox in te lassen. Even geen nieuws meer. Een tip die ik las van Instagrammer Mignon Nusteling die ik zelf heel goed vond was: kijk naar het Jeugdjournaal. Dan krijg je nog wel nieuws mee maar dit wordt makkelijk en totaal niet sensationeel gebracht.

Blijf in contact

Ook als je binnen bent en misschien alleen woont is het belangrijk dat je in contact blijft. Tegenwoordig kun je op heel veel manieren in contact met mensen komen. Je kan een filmavond organiseren via Google Hangouts, of even je oma (video)bellen. Wat ik ook zie is dat deze tijd voor verbinding kan zorgen, dit geeft mij persoonlijk ook minder angst.

Even weg uit je hoofd

Even een rondje buiten wandelen (dit mag en kan nog gewoon) kan je soms ook goed doen. Wil je echt liever binnen blijven omdat je bijvoorbeeld een risicogroep bent, kijk dan naar mogelijkheden om binnen te bewegen. Om me heen hoor ik dat veel mensen een grote voorjaarsschoonmaak houden of thuis sporten. Yoga is een hele goede vorm van beweging die je ook kan helpen ontspannen. Op Youtube zijn talloze gratis varianten te vinden.

Wat doe jij om rustig te blijven in deze tijd? Deel gerust jouw eigen tips in de comments.

Misschien ook iets voor jou?

2 comments

claudia 17 maart 2020 - 17:50

super goed dat j dit deelt.

Reply
Malou 30 april 2020 - 19:53

Yoga with Adriene is mijn favoriet! Heerlijk!

Reply

Geef een reactie