Terugval, 5 stappen om weer de de goede kant op te gaan

by Anouk

Na mijn vakantie merk ik dat ik het moeilijk vind om mijn gezonde gewoontes (gezond en puur eten, sporten) weer op te pakken. Ik eet ineens weer allemaal dingen die ik al maanden niet meer at, het is er van het ene op het andere moment weer ingeslopen. Klinkt dit bekend?  Eens kijken wat we hier aan kunnen doen!

1. Erken je terugval
Toegegeven, het is gewoon heel erg balen als je een terugval hebt. Stap 1 is gewoon erkennen dat je een tijdelijke terugval hebt. Stop met denken dat ‘alles voor niets’ is geweest. Gezond leven gaat niet alleen om afvallen namelijk. Een gezonde levensstijl is veel meer dan alleen bezig zijn met kilo’s en je figuur. Oké, baal maar even. Dat doe je misschien wel en dat is niet erg. De stap naar erkenning is gezet en nu gaan we er iets tegen doen!

2. Schrijf op papier wat er moet veranderen.
Aangezien deze blog mijn papier is zal ik de stappen die ik moet zetten hier opschrijven. Let op: ik zeg niet dat dit jouw lijstje is, misschien heb jij op een heel ander vlak een terugval,  of lees je dit artikel voor als je een keer een terugval hebt. Dit zou ik persoonlijk willen veranderen.
1) Stop met dingen in je mond proppen die het niet waard zijn!
2) Zorg weer voor een goed sportschema.

3. Stop met smoesjes/jezelf goedpraten.
Ik ben bijzonder goed in excuses verzinnen waarom ik iets doe. Een voorbeeld:
Ik begin met een stukje hele pure chocola. Niets mis mee hoor, 1 stukje als je daar heel veel zin in hebt. Maar dan komt het: ik ben ongesteld. Dan voel ik mezelf super zielig met mijn kramp en soms heb ik dan last van een emotionele bui die niet op lijkt te houden. Opeens is de hele reep op. In mijn ‘gewone’ (gezond zoals je op mijn blog leest) periode kan ik gewoon 1 blokje eten en daar van genieten. Maar als ik een terugval heb dan eet ik dus die hele reep op! Dan heb ik nergens genoeg aan en verzin ik de ene smoes na de andere. Dat ik dus ongesteld ben, of teveel werk om te sporten of om gezond te koken. Bij stap 1 heb ik erkend dat ik een terugval heb. Bij stap 2 heb ik opgeschreven wat het precieze probleem is en nu, bij stap 3, moet ik ophouden daar smoesjes voor te verzinnen. Ja ik ben ongesteld, ik werk ineens heel veel en ben snel moe (wat ook komt door niet sporten en ongezond eten). Maar in goede periodes kan ik mijn gezonde levensstijl ook volhouden. Met gemak en trots zelfs.  Er is geen reden voor mij om niet gezond te zijn!

 photo going-running-1_zps98f40e12.png

4. Hoe ga je het aanpakken.
Poeh, stap 3 is voor mij altijd het moeilijkst. Excuses houden mij vaak in de ban waardoor ik niet aan mezelf ga werken maar me verschuil. Wat ik altijd merk is als ik voorgaande stappen heb uitgeplozen, ik er klaar voor ben om er iets aan te doen. Maar voor ik zomaar wat aan ga rommelen maak ik afspraken met mezelf. Een soort plan van aanpak. Ik ga vanaf vandaag weer gezond koken zonder rare toevoegingen en koolhydraten zoals pasta, en brood vermijden. Dat is mijn eerste doel. Zodra het in mijn hoofd zit kan ik er ook weer tegenaan! Maar we zijn er nog niet. Ik ga weer beginnen met Start to Run en naar de sportschool. Start to run is een hardloopprogramma waarin je in een paar weken 5 kilometer kan hardlopen. Ik begin wel vaker maar nu is mijn doel dit programma voltooien.

5. Aan de slag!
Je hebt erkend wat het probleem is, hebt opgeschreven waar je aan wil werken, weet dat smoesjes niet helpen,  hebt een plan van aanpak gemaakt en nu is het eindelijk tijd om aan de slag te gaan. Zorg dat de terugval tijdelijk is en niet een nieuwe levensstijl wordt.

Af en toe een terugval is denk ik heel normaal. Persoonlijk zweer ik bij een gezonde levensstijl.  Je krijgt er zoveel positiefs voor terug. Maar ook ik val wel eens terug in slechte gewoontes. Soms is het best lastig om altijd maar gezond te doen terwijl je omgeving hier niet mee bezig is.

Heb jij wel eens een terugval? Laat dan een berichtje achter.  Of wil je vanaf volgende week meedoen met Start to Run? Dan kunnen we elkaar motiveren!

Misschien ook iets voor jou?

1 comment

Detoxdag(en) - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:46

[…] wat kan je hier nou tegen doen? Je kunt natuurlijk deze blog hoe je weer op de goede weg komt. Met […]

Reply

Geef een reactie