Terug naar de sportschool

by Anouk

Bah, negatieve berichtjes probeer ik om te vormen in positieve berichten. Maar helaas, ik kan er niet omheen. Vandaag begin ik met (voor mij) slecht nieuws, maar ik probeer het om te toveren in een mooie levensles. Of in ieder geval een wat leuker verhaal.

Oké ik vertel het maar gewoon, ik ben te dik.


En ik, en ik, en ik… Ik ben te dik. (Toepasselijk liedje)

So, I’ve said it… Het is eruit. Wat is dit moeilijk zeg! Nou goed, ik ben dus te dik. Hoe is dat ‘zo opeens’ gekomen? Ik zal het eventjes uitleggen, zonder me al teveel te verschuilen achter stomme smoesjes en laffe excuusjes.

Het begon toen…
Waar ging het mis? Ik wil zeggen: toen ik stopte met roken. Ergens klopt dat wel, maar aan de andere kant was ik al langer iets aangekomen. Na mijn galblaasoperatie vorig jaar heb ik een tijdje stilgezeten. Bewegen vond ik lang best eng om te doen na zo’n buikoperatie, en ik sportte weinig. Daarbij werd ik lekker door mijn ouders in de watten gelegd en ging mijn Voedselzandlopertijd niet heel geweldig, want ik at gewoon met de pot mee.

Niet meer afvallen
Ik leefde echt een hele lange tijd super gezond. Af en toe gunde ik mezelf iets wat minder gezond was, maar verder ging het prima. Ik viel alleen niet echt meer af. In ieder geval ging het tergend langzaam, maar het maakte me niet uit. Ik zat lekker in mijn vel en het ging eigenlijk best goed. Ook sportte ik veel dus zat ik redelijk strak in mijn vel.

De grootste ‘smoes’
In september vorig jaar stopte ik met roken. Ondanks dat het me vrij weinig moeite leek te kosten, had ik drie á vier maanden echt elk moment van de dag honger. En wég was mijn logische nadenken, mijn gezonde verstand gebruiken. In het begin wilde ik mezelf een beetje troosten, toch wat lekkers gunnen want ik was immers gestopt met mijn vieze belachelijke verslaving! Iets wat super dom was, dat wist ik toen ook al wel. Dus af en toe een chocolaatje, of een ijsje of een pizza, geen probleem!
Verder kreeg ik een hekel aan de goedkope sportschool waar ik zat. Er was geen begeleiding, geen prettig gevoel, de apparaten vond ik saai worden, de groepslessen waren niets voor mij en als klap op de vuurpijl moest ik me altijd tussen de bodybuilders duwen om bij de krachtapparaten te komen. Iets waar ik me toch wat minder prettig bij voelde. Verder at ik nog steeds heel gezond, elk ontbijt en lunch en diner was echt een gezond feestje. Maar omdat ik zo’n gigantisch hongergevoel had, at ik ook zes boterhammen met pindakaas, en vrijwel elke avond minimaal een halve fles wijn. Want dat is gezellig toch? De feestdagen hebben ook hun tol geëist en tja…

Het resultaat?
Een BMI van 30 en 8 kilo meer dan vorig jaar zomer.
 photo DSCN3895_zpsf1c92459.jpg
Foto van afgelopen vakantie in Gran Canaria

En nu?
Ik ben verdrietig. En ik schaam me ook een beetje. In mijn hoofd weet ik heel goed hoe ik gezond moet leven, hoe ik (makkelijk) af kan vallen en dat bewegen super belangrijk is. Waarom ging het zo mis? Ik heb honderden redenen kunnen bedenken maar niet één is goed genoeg om dit te verklaren.

Daarom heb ik me afgelopen vrijdag aangemeld bij de sportschool om de hoek. Normaal betaal je daar voor een abonnement zestig (!!!) euro, maar omdat ik student ben betaal ik ‘maar’ 47. De begeleiding die ik er kan verwachten is heel prettig. Een beetje een ‘ons-kent-ons’ idee. Verder ga ik niet alleen meedoen met groepslessen maar heb ik me ook ingeschreven voor een Milon cirkel. Vandaag had ik mijn eerste test en dat ging super goed.
Maar over de Milon cirkel en mijn nieuwe sportschool vertel ik natuurlijk in volgende blogs uitgebreid meer.

Op de weegschaal in de sportschool
Ik wil toch nog even delen wat er nou gebeurde op de sportschool gisteren. Er stond zo’n super hyper moderne weegschaal die alles van je gaat meten. Trainer Jasper printte heel handig binnen een paar minuten een overzichtje uit en ging dat met me bespreken. Nee, ik begon niet spontaan te huilen maar ik voelde me behoorlijk rot kan ik jullie vertellen.
Wat stond er op het papier?
Allereerst dus dat ik 8 kilo zwaarder was dan vorig jaar zomer, dat was even slikken. Mijn gewicht is nog net geen obesitas maar ik zit er opeens niet zo ver meer vanaf. Verder heb ik iets meer spiermassa dan gebruikelijk is (dat is goed) maar ook veel meer lichaamsvet.
32 kilo lichaamsvet! Dat is veel meer dan het gemiddelde (namelijk tussen de 12 en 19…)

Plan van aanpak
Vanaf gisteren ga ik twee keer per week Milon doen, dat duurt minimaal 35 minuten. Verder probeer ik zo nu en dan een groepsles te pakken én uiteraard weer goed te letten op mijn voeding. Ook laat ik de alcoholische dranken een tijd staan want dat was ook een grote valkuil.

Ik vond het heel erg eng om dit met jullie te delen. Ondanks mijn goede gewoontes heb ik een beetje het gevoel dat ik gefaald heb. Maar gelukkig heb ik de goede moed weer gekregen om weer iets eraan te doen!

Bron afbeeldingen

Misschien ook iets voor jou?

19 comments

Jenn 17 februari 2015 - 10:33

Heel herkenbaar! Maar we komen er wel, het gaat lukken!

Reply
Anouk Vriezen 17 februari 2015 - 12:48

Uiteindelijk komt het wel weer goed. Jij was ook goed bezig zag ik al.

Reply
Yasmine 17 februari 2015 - 10:41

Wat een dappere post, respect! Het is altijd eng om zo open en bloot te praten over iets waar je zo onzeker over bent. Veel succes met je nieuwe voornemens, zet ‘m op!

Reply
Anouk Vriezen 17 februari 2015 - 12:49

Dankjewel! Met zulke lieve reacties gaat het zeker goedkomen.

Reply
Celeste 17 februari 2015 - 10:58

Wat ongelooflijk knap dat je dit deelt. Ik snap dat het erg vervelend is, maar vergeet niet dat je er wat aan wil gaan doen. Niet alleen wil je er wat aan doen, je gaat er ook iets aan doen. Je mag echt trots zijn op jezelf dat je je hebt ingeschreven op de sportschool en er ook naar toe bent geweest! Je komt er echt wel. Heel veel succes, liefs!

Reply
Anouk Vriezen 17 februari 2015 - 12:50

Dankjewel, de eerste stap is weer gezet. Merk meteen dat het dan meteen kwa voeding en positieve instelling ook meteen beter gaat.

Reply
Mijntje 17 februari 2015 - 11:24

Hoi Anouk,

Meid jij gaat dit rocken! Wat stoer dat je het op je blog pent, maar ook heel slim. Ik heb dit ook gedaan een paar weken terug en het is echt een extra stok achter de deur. Als er iets is, kun je me altijd ’n berichtje sturen hoor! Ik ga lekker en heb motivatie en positiviteit voor 2 nee, 3 misschien zelfs wel meer :P.
Ik wens je heeeeeel veel succes. Dit gaat helemaal goedkomen!
Wat ik een goede quote vond: “It’s all about creating healthy habits, rather then restrictions” ^_~
Dus kijk niet naar wat je niet meer kan en mag maar kijk naar wat er allemaal wel kan en mag en er zal een wereld voor je opengaan.
Je kan het!
X Mijntje..

Reply
Anouk Vriezen 17 februari 2015 - 12:51

Ah super bedankt! Wat een mooie quote, helemaal waar ook. Heb zo’n dip gehad dat ik een heleboel belangrijke positieve dingen een beetje kwijt was. Waar kan ik jouw artikel vinden over dit onderwerp? Zou het graag lezen.
liefs

Reply
Kim 17 februari 2015 - 11:26

Succes met het sporten, je hoeft je in ieder geval nergens voor te schamen 🙂 Ik ben dit jaar gaan sporten en woog toen ook opeens 7 kilo meer dan daarvoor. Zo’n verandering had ik nog nooit eerder gehad, maar ik denk dat het komt omdat ik tijdens het sporten wel gezond at maar ook veel meer en met het idee: ‘maakt toch niet uit hoeveel ik eet, want ik sport toch?’ Oeps. Daar ging het bij mij mis en inmiddels is het oude gewicht al bijna terug. Je moet het vaak eerst ervaren voordat je weet welk patroon/levenstijl bij je past 🙂

Reply
Tessa 17 februari 2015 - 13:44

Wat knap dat je hier zo goed over kunt schrijven, dapper! Ik herken het helemaal, ik ben ook nog steeds aan de te zware kant. Tijdens mijn studententijd in een moeilijke periode flink aangekomen en de kilo’s eraf krijgen is toch altijd een stuk moeilijker dan eraan krijgen. Ik heb al jaren bezig met afvallen (op een gezonde manier), maar een zwangerschap, galblaasoperatie (ja, ik ook!) en nu weer ziek zijn maakt het wel moeilijk telkens. Je plan van aanpak ziet er goed uit, heel veel succes ermee!

Reply
Kim 17 februari 2015 - 15:50

Wat goed dat je dit deelt. Ik hoop dat het je motiveert ook sten geeft. Je bent zo’n leuk mens en dat verandert niet door een paar kg. Succes met het sporten en gezond bezig zijn. You can do this

Reply
Anouk Vriezen 18 februari 2015 - 12:09

Ah Kim super lief! Ik vind jou ook een leuk mens. Hihi dacht al dat je ‘steun’ bedoelde 😉

Reply
Kim 17 februari 2015 - 15:51

maar ook steun geeft typte ik… Leuke autocorrect; )

Reply
m(i)e 18 februari 2015 - 15:02

Ik herken veel in je verhaal. Vroeger was ik goed van gewicht en kon ik eten wat ik wilde. Maar ik rookte als een turk…
Na 20 jaar zeer veel te hebben gerookt ben ik daar ondertussen 13 jaar geleden van de éne op de andere dag totaal mee gestopt.
Flink van mij, ik ben er nog altijd fier op.
In tegenstelling tot jij was ik me zeer bewust van het risico op extra eten en heb dat toen heel bewust niet gedaan.
Toch kwam ik op zeer korte tijd flink wat kilo’s bij en ik trok zo’n maand of 2 na het stoppen met roken naar een dietiste om voor het eerst van mijn leven op dieet te gaan.
Maanden en maanden heb ik flink gedieet om tenslotte een kilo of 5 terug af te vallen. Ik weet nu dat dat dieet er toen vooral voor zorgde dat ik niet nog meer bijkwam. Want op een bepaalde moment stopte ik met het strikte dieten : ik bleef er nog wel op letten maar liet mezelf toch wat vrijer in eten. gevolg de kilo’s vlogen er aan;
En toen moest ik antidepressiva nemen en was het helemaal om zeep.
Sindsdien ben ik ook dik en ik blijf toenemen in omvang. Momenteel kan ik het dieten niet opbrengen en ja : ik eet te veel en iets te vaak de verkeerde dingen.
Over dat bijkomen na dat stoppen met roken kan ik uit mijn eigen ondervinding zeggen dat je echt niet alleen bijkomt doordat je meer gaat eten. Stoppen met roken doet ook iets met je metabolisme. Ik ben naar de dietiste gestapt toen ik van 57 ineens 65 woog ( ik droom van 65 nu ! ) en zij vertelde me dat ik nog geluk had omdat ze patiënten zag die 20 tot 30 kilo waren bijgekomen door te stoppen.
Ik ben niet meer maar minder gaan eten na het stoppen met roken want ik ben toen voor het eerst in mijn leven op dieet gegaan.
Ik ben nog altijd heel erg blij dat ik gestopt ben met roken, ondanks de gewichtstoename. Ik vermoed echter dat men daar bewust niet te veel aandacht aan schenkt of de link met stoppen met roken op zich ontkent omdat men vreest dat het mensen afschrikt om te stoppen. Maar het stoppen met roken geeft meer positieve gevolgen dan het negatieve deel van het toenemen in omvang .
Hetzelfde verhaal met de medicatie. ik begon ze te nemen en nam weer erg toe in gewicht. De dokter ontkende dat dat van de pillen kwam, tot ik besloot het tactischer te vragen : ik vertelde hem ( en meende dat ook ) dat ik erg content was met die medicatie want dat ze me zo hard hielp en ik daar zeer blij mee was. En daarna vroeg ik of ik er van kon bijkomen. En toen gaf hij het toe : ook hier was de vrees van de arts dat ik zou stoppen met nemen als ik zou weten dat ik er van bijkwam . Wat ik echt niet van plan was.
Maar voor mij was het wel belangrijk om te weten waarom ik ineens zo bijkwam in deze beide gevallen. je krijgt bij gewichtstoename namelijk gemakkelijk de stempel dat het je eigen schuld is en ik deed mijn best en toch kwam ik bij. Door te weten dat de oorzaak echt bij dat stoppen met roken of bij het nemen van die medicatie ligt, kan ik me zonder schuldgevoel beginnen inzetten om er iets aan te doen. Dat werkt bij mij veel beter
.
Op de moment dieet ik dus niet en kom ik bij. Ik weet niet hoeveel ik weeg want ik heb dat deprimerend getalletje niet nodig om te weten dat ik te zwaar ben.
Ik hoop dat ik binnen niet al te veel tijd op het punt kom dat ik in staat ben om terug te dieten en er iets aan te doen. Net zoals ik stopte met roken, dat heb ik tot mijn eigen verbazing ook gekund. Maar ik ben er nog niet klaar voor, voor dat dieten….
Ik wens jou wel héél erg veel moed en doorzettingsvermogen en vooral veel succes !

Reply
Anouk Vriezen 19 februari 2015 - 11:56

Dankjewel voor je openhartige verhaal. Jeetje! Super knap dat je zo van de een op andere dag bent gestopt met roken, maar wat heftig wat erna gebeurde! Het geeft me wel een fijn gevoel dat het niet allemaal 100% onze eigen schuld is. Dat aankomen na roken niet alleen te maken heeft met eetlust of vervanging maar ook deels met een vertraagde stofwisseling.

Persoonlijk denk ik dat echt diëten niet werkt, maar een gezonde levensstijl met zo nu en dan zeker extra geniet momenten wel.
Ik hoop voor je dat het binnenkort een stuk beter met je gaat.
Bedankt voor het delen.
Liefs Anouk

Reply
Emily 19 februari 2015 - 13:17

Heel dapper van je dit, Anouk. Succes. Ik weet dat je ’t kan!
En hoewel ik begrijp dat je je er rot over voelt en ’t niet alleen maar om uiterlijk gaat: je bent mooi. Nog steeds. Altijd. 😉

Reply
Anouk Vriezen 19 februari 2015 - 23:38

Dankjewel lieve Emily.

Reply
Eveline 24 februari 2015 - 19:51

Dapper dat je je verhaal hebt geplaatst! Veel succes, hopelijk ga je sporten leuk vinden (ik had er altijd een hekel aan, maar tegenwoordig sta ik er neutraal in en vind ik het soms zelfs leuk om te gaan 😉 )

Reply
Wat is een Milon cirkel? - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:35

[…] ik me wilde inschrijven bij BodySports, na een kopje koffie, een rondleiding en een persoonlijk plan, vroeg de instructeur of ik ook wilde […]

Reply

Geef een reactie