Superfoods, het Voedingcentrum en Giel Beelen

by Anouk

Chiazaden, Goijbessen, hennepzaad. Maar ook boerenkool en broccoli worden aangeduid als Superfood. Toen ik net in het ‘wereldje’ van gezond leven kwam, werd ik overdonderd door het net nieuwe begrip Superfood. Al snel begreep ik dat het een marketingterm was voor voedingsmiddelen met een bovengemiddelde voedingswaarde. Zoals chiazaad bijvoorbeeld, daar zit een heleboel calcium, magnesium en omega- 3 vetzuren in. Als je daar met mate gebruik van maakt omdat je bewust met je voeding om wil gaan is dat juist supergoed! Er zijn genoeg mensen van ‘de oude stempel’ die om diezelfde reden levertraan of twee glazen melk per dag nemen.

Het Voedingscentrum

 

Maar vandaag kwam het Voedingscentrum met dit bericht met als titel: ‘Nederlander trapt niet in zogenaamde superfoods’. De titel is een en al misleiding, want ik niet goed vind passen bij een instituut dat ons moet adviseren wat gezonde voeding is. De titel zou laten blijken dat Superfoods niet bestaan en dat het eventueel schadelijk kan zijn. De vibe die ik kreeg bij het lezen van dit artikel was: Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Precies hetzelfde als wat heel veel mensen tegen mij hebben gezegd sinds ik ben begonnen met deze gezonde levensstijl. Maar weet je wat? Ik heb je nog nooit zo gezond gevoeld als de afgelopen maanden! Ik heb energie, ik heb een fijn gevoel en ik ben verdorie meer dan 12 kilo afgevallen en ik val nog steeds af! Omdat ik na ben ga denken, meerdere bronnen heb gezocht en ja óók omdat ik andere voedingsmiddelen ben gaan gebruiken die niet top prioriteit zijn volgens het voedingscentrum. En dan heb ik het nog niet eens over het overmatige gebruik van koolhydraten wat we in westerse landen doen. Maar dat kan je hier nog even teruglezen.

Mijn mening

Zoals ik al zei is ‘Superfood’ een marketingterm. De Etos heeft zelfs bakjes met Superfood, en ook welness winkels hebben artikelen waar superfood op staat. Maar het Voedingscentrum denkt dat ‘de Nederlander’ dom is… Dat mensen die op hun gezondheid letten en daarbij superfoods (of dit nou Chiazaden of Boerenkoolsmoothies zijn) als enige bron van voeding gebruiken. Ze denken dat we leven op besjes en zaden met water om alles door te slikken. Ze denken dat zolang je leeft volgens de schijf van 5, je geen toegevoegde middelen nodig hebt.  Ik ben het hier niet mee eens, al snap ik dat het Voedingscentrum de hype wat wil temmen zodat mensen niet doorslaan. Maar ik denk dat mensen, die superfoods kopen en gebruiken, zelf ook wel weten dat ze dit met mate gebruiken. En anders heb ik nog een blog geschreven over het feit dat sommige producten geen baad hebben maar juist schadelijk kunnen zijn! Deze blog heb ik geschreven zodat mensen na gaan denken over hun voedingspatroon. Iedereen kan gezond leven als je je gezonde verstand gebruikt. Helaas denkt het Voedingscentrum dat we allemaal dom zijn en een ‘ik kies bewust’ logo nodig hebben om daadwerkelijk bewust te kiezen. Eigenlijk ben ik steeds kritischer aan het kijken naar het centrum wat ons eigenlijk op wetenschappelijk gebaseerd onderzoek zou moeten adviseren over voeding. Alles wat buiten het originele voedingspatroon (de schijf van 5) is fout. Terwijl het voedingspatroon vrijwel niet wordt aangepast aan onze steeds veranderende behoeften…

Giel

Als je nog heel even tijd hebt luister dan nog even dit gesprek van Giel Beelen met het Voedingscentrum en Jesse van der Velde. Vooral het einde is geweldig en verassend. Althans dat vond ik 😉

Gebruiken jullie Superfoods? En wat vinden jullie van het bericht van het Voedingscentrum?

Misschien ook iets voor jou?

3 comments

Spinazie met runderreepjes en tomaat | Groentje Gezond 12 mei 2014 - 10:08

[…] geleden niet aan kon komen, of producten die heel exclusief waren. Ik heb het al eerder gehad over superfoods, maar toch vind ik dit blad echt […]

Reply
Waarom kan iedereen niet gewoon happy zijn? (The green happiness) - Groentje Gezond 21 september 2016 - 13:40

[…] De mentaliteit die ik vaak terug zie komen als ik alle reacties lees is dat we met zijn allen maar eens normaal moeten doen. Maar wat is normaal? Een paar jaar geleden waren superfoods een gigantische hype. Veel mensen hadden chiazaad en poeders in hun kastje staan en zelfs grote winkels deden mee. Voor sommigen is dit genormaliseerd en voor anderen is dit weer weggeëbt. Maar is dat nou normaal zo’n potje Goij bessen in je keukenkastje? Ik denk niet dat er heel veel mensen nog raar opkijken van potjes superfood, terwijl er ontzettend veel kritiek kwam van bijvoorbeeld het Voedingscentrum. […]

Reply
Spinazie met runderreepjes en tomaat - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:54

[…] geleden niet aan kon komen, of producten die heel exclusief waren. Ik heb het al eerder gehad over superfoods, maar toch vind ik dit blad echt […]

Reply

Geef een reactie