Suikervrij dag 2

by Anouk

Daar sta ik dan, peentjes te zweten in de supermarkt. Het suikervrij eten vind ik op zichzelf niet zo moeilijk, ik mis af en toe een chocolaatje, maar verder ook niet. Nee het feit dat in vrijwel elk product suiker toegevoegd zit is gewoon strontvervelend!

Speuren naar suikers

Vriendje wilde een punt bewijzen na de zoveelste afwijzing van een product. Hij liep naar de vriezer en haalde er een pak bladspinazie uit. ‘Kijk Anouk, waarvan suikers…’ Nee vriendjelief, dat maakt niet (zoveel) uit. Het gaat namelijk om <strong> toegevoegde </strong> suikers. Gewoon om een maand te proberen hoe het is zonder suikers door het leven te gaan.  Het is een hype geworden, waar eerst de koolhydraten de ramp waren is nu suiker dat geworden. Zelf vind ik het niet meer dan logisch om toegevoegde suikers te schrappen, al ben ik benieuwd of ik deze levensstijl langer dan een maand vol kan houden. Want bijna in alles uit een blik, pak, of zak, bijna overal zit gewoon toegevoegde suiker in.

Wat zijn nou allemaal suikers? Even een lijstje dat ik heb gevonden op www.lekkerlevenzondersuiker.nl en www.ikeetsuikervrij.nl

Suiker

Glucose (=dextrose = druivensuiker)

Fructose (= vruchtensuiker)

Galactose

Sacherose (riet- of bietsuiker)

Lactose (=melksuiker)

Maltose

Maltodextrine

Geleisuiker

Dextrose

Waarom slecht?

Suiker heb je nodig, daar wil ik mee beginnen. Zonder suiker zullen je hersenen niet meer werken. Maar suiker zit in zijn oer-vorm in een heleboel producten zoals bijvoorbeeld fruit! Een suikerklontje daarentegen is niets anders dan een ‘leeg’ product. Alle mineralen en vitaminen zijn uit de suikerbiet gehaald om er tafelsuiker van te maken. Maar zonder vezels en mineralen wordt de suiker veel te snel opgenomen in je bloed. Wat gebeurt er dan? Juist, je bloedsuikerspiegel stijgt naar het plafond. Daarna zakt je bloedsuikerspiegel weer waardoor je flauw wordt, of honger krijgt.

Persoonlijk

Ik heb een schommelende bloedsuikerspiegel. Na brood (koolhydraten en zetmeel = suiker) kan ik niet meer stoppen met eten. Kun je nagaan wat brood met mij doet als ik het als ontbijt eet? Ik heb de hele dag dan honger. Maar waar ik me vooral zorgen over maak is het feit dat gewoon in bijna alle producten van de supermarkt toegevoegde suikers bevatten! Dat is toch bizar? Alpro soya yoghurt bijvoorbeeld, SUIKER. Pastasaus, SUIKER. Brood, SUIKER. Maar zelfs (en dat had ik nooit verwacht) in sommige soorten gehakt zit suiker! Door mee te doen met de suikervrij challenge van www.voedzo.nl op www.ikeetsuikervrij.nl wil ik nog bewuster worden van het feit dat pakjes en zakjes mijn huis niet meer in mogen.

Wat vind jij van het feit dat OVERAL suiker in wordt gestopt?

Misschien ook iets voor jou?

1 comment

Leven van vijf euro per dag | GroentjeGezond 31 maart 2014 - 12:52

[…] Februari: Een maand… Suikervrij! […]

Reply

Geef een reactie