Stress less!

by Anouk

Ik zal even met een persoonlijke noot beginnen. De afgelopen tijd heb ik een heleboel stress. Alles leek de laatste tijd een beetje op me af te komen. Iets met de belastingdienst en een fout die veel moeite kost om te herstellen, ik heb nog geen stageplek en na een paar weken veel werken werd ik opeens niet meer ingeroosterd. Daarnaast heb ik deze blog natuurlijk, en het kost veel tijd en energie om kwalitatief goede artikelen te schrijven. Daarom schrijf ik niet dagelijks op dit moment, omdat ik iets goeds wil schrijven in plaats van stukjes omdat het ‘moet’.  Hopelijk kunnen jullie dat waarderen.

Maargoed, stress. Bij iedereen werkt stress anders. Ik zal even uitleggen hoe het in ieder geval bij mij werkt:

De hele dag loop ik met een ongemakkelijk en onrustig gevoel. Ik ben nogal chaotisch dus op alle vlakken loopt alles op. Opeens staat mijn aanrecht vol afwas, heb ik drie manden was die ik nog op moet vouwen, kost het bereiden van eten veel moeite (geen honger) en loop ik als een kip zonder kop rond. Door stress kun je slechter slapen, eet ik vaak ongezonder en lijkt alles opeens heel zwaar en moeilijk. Na een paar dagen raap ik mezelf weer bij elkaar en dan gaat het weer een stuk beter. Benieuwd naar mijn tips? Lees dan nog even verder 😉 .

Maak lijstjes

Soms weet je gewoon even niet meer wat je nou allemaal moet doen. Alles komt in een snelvaart op je af. Daarom maak ik altijd lijstjes met wat ik allemaal nog moet doen. Soms doe ik dit via een app die ik hier ook had beschreven. De app heet Wunderlist en je kunt een to do list maken (en afstrepen). Soms vind ik het prettiger om een lijstje te maken op papier.

Schrijf op wat je allemaal moet doen, kleine én grote dingen. Als ik echt een vervelende dag heb schrijf ik zelfs op dat ik me moet aankleden en tanden moet poetsen bijvoorbeeld. Dit lijkt gek, maar het voelt zo fijn om iets van de lijst af te strepen. Zo voel  je je productief en werk je aan de zaken die je stress opleveren.

Opruimen

Een opgeruimde geest begint met een opgeruimd huis. Als mijn vriend dit nu leest lacht hij me waarschijnlijk heel hard uit, want het huis is een beetje een rommeltje. Schoonmaken kan ik heel goed, maar opruimen is echt een drama. Nee, laat mij maar poetsen, want ik verplaats spullen alleen van A naar B. Maargoed, ik heb al een heleboel opgeruimd gedaan vandaag zodat ik met een opgeruimde geest kon solliciteren voor een stageplek én deze blog kon schrijven. Straks ga ik weer verder met onder andere de was, zodat ik vanavond niets meer hoef te doen.

Niet uitstellen

‘Van uitstel komt afstel’, zei mijn moeder vroeger altijd. Vooral als je veel stress hebt, tenminste dat heb ik vaak, ga je uitstellen. Alles lijkt een beetje veel, waardoor je snel denkt: ‘Dat doe ik morgen wel’. Door lijstjes te maken stel ik al veel minder uit. Soms moet je jezelf ook gewoon streng toespreken: vandaag ga ik dit of dat doen. Dit geeft op de korte maar vooral de lange termijn een heleboel rust.

Mediteren

Deze maand probeer ik elke dag te mediteren. Dit naar aanleiding van de uitdaging van Kiwi&zo. Een fijn programma hiervoor is Headspace. Het programma is de eerste tien lessen gratis en leert je mediteren. Je merkt al heel snel dat je alles even achter je kan laten. De rest van de dag voel je je prettiger en rustiger.

Kaarsjes of olie

’s Avonds brandt ik graag een kaarsje of olie in een geurbrander. Bij de Xenos heb ik een keer een olie gekocht genaamd: Stress relieve. Het ruikt lekker en ik voel echt dat ik er rustiger van word. Geurkaarsjes werken ook, maar ook een waxinelichtje. Ik heb niet kunnen vinden waarom dit werkt, maar bij mij persoonlijk werkt het rustgevend.

Gezonde voeding

De afgelopen paar dagen at ik weer brood, terwijl ik weet dat ik er niet zo goed tegen kan. Mijn lichaam reageert daar best heftig op, en door de toegevoegde suikers de laatste tijd voel ik me minder energiek en onprettig. Daarom is het belangrijk om, ook als je stress hebt, goed te blijven eten.

Sporten

Sporten helpt tegen een heleboel aandoeningen zoals depressie maar ook stress. Even tijd voor jezelf, net zoals mediteren of een kaarsje branden helpt heel erg goed tegen dat onrustige gevoel. Door te sporten maak je ook de stof endorfine aan waardoor je vrolijk(er) wordt. Dat is natuurlijk ook goed meegenomen!

Slapen

Als je stress hebt is het vaak moeilijk om te slapen. Je bent aan het piekeren, je voelt je niet prettig, je blijft maar draaien en de slaap wil maar niet komen. Wat ik op zulke momenten doe is nagaan: ‘Kan ik hier (het onderwerp waar je over piekert) op dit moment nog iets aan doen?’ Vaak is het antwoord nee. En als je er niets meer aan kan doen, dan moet je proberen het uit je hoofd te zetten en het de volgende dag weer op te pakken.

Heb je nog steeds slaapproblemen? Ik heb laatst nog een artikel geschreven over slaapproblemen met tips om deze op te lossen.

 

Heb jij wel eens last van stress? Wat helpt bij jou om dit op te lossen?

Misschien ook iets voor jou?

2 comments

10 x je zenuwen de baas - Groentje Gezond 7 juni 2016 - 21:04

[…] Klik als je tips tegen stress wil nog even op dit artikel. Stress less! […]

Reply
Review: Headspace - Groentje Gezond 5 oktober 2016 - 16:01

[…] het me aan, “het werkt goed tegen stress”, zei ze met een knipoog. Nou heb ik best vaak stress en hoewel ik daar allemaal tips over weet, vergeet ik soms gewoon aan mezelf te denken en ga ik […]

Reply

Geef een reactie