Stoptober

by Anouk

Stoptober heeft als doel rokers voor een maand te laten stoppen met roken. Persoonlijk ben ik voor een tweede keer gestopt met roken, vandaag vertel ik hoe ik de eerste keer stopte, wat mijn valkuilen waren en hoe je (zoals ik het voor me zie) voor de rest van je leven kan stoppen met roken. Maar eerst even: Stoptober


Stoptober is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, Longfonds, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport, GGD GHOR Nederland en Alliantie Nederland Rookvrij.

De eerste drie weken van het stoppen met roken zijn vaak het moeilijkst. Je lichaam moet afkicken van alle nicotine, je ziet en ruikt overal sigaretten en misschien ben je wat emotioneler omdat je dat vertrouwde sigaretje “nodig” denkt te hebben (daar vertel ik later meer over). Stoptober is 28 dagen. Deze keer hebben 51000 zich opgegeven om mee te doen! Er is een app met tips, filmpjes en informatie voor de stoppers. Ook is er veel media aandacht voor geweest de afgelopen jaren.

Mijn rookverhaal

Anouk… Jouw rookverhaal? Je hebt een gezondheidsblog en dan ga je een verhaal over roken vertellen?

Ja… Ik rookte, als een ketter. Hoe ik toen ben gestopt heb ik beschreven in “Yay ik ben een niet-roker” en “een jaar gestopt”. Geen zin om terug te lezen? Geen probleem ik zal kort beschrijven hoe ik ben gestopt, en na meer dan een jaar weer ben begonnen, en weer opnieuw ben gestopt. Het stoppen ging zonder moeite, ik las het boek van Allen Carr over Stoppen met roken. Je rookt nog tijdens het lezen van het boek, ik ging steeds langzamer lezen omdat ik het stukje van mezelf nog niet kwijt wilde, maar uiteindelijk ben je dan ineens gestopt. In het verleden betekende stoppen voor mij dat ik huilbuien en vreetbuien kreeg, dat ik me rot voelde en verdrietig, maar na het lezen van het boek had ik hier helemaal geen last van! Wat vond ik het fijn, zo’n makkelijke rookvrije wereld. En gek genoeg duurde het pas een jaar voordat ik het moeilijk begon te krijgen.

Roken is gezellig

Vrienden van mij rookten, en ik vond het gezellig om met ze te borrelen en nadat ik heel stom één sigaretje had gerookt zat het nicotinemonster weer in mijn hoofd. Langzaam werd één sigaretje twee sigaretjes. Daarna elke keer als ik een wijntje in mijn hand had, dacht ik: hmmm, ik lust ook wel een sigaretje. En opeens werd ik een weekendroker. En na maanden af en toe te roken, stak ik er ook wel eens eentje op bij stress of gezelligheid. En door die sigaretten te binden aan een emotie of sfeer, werd ik langzaam weer verslaafd.

Verslaafd

Voor het eerst in mijn leven kon ik prima een paar dagen niet roken, en een paar dagen wel. Om mezelf te testen rookte ik soms een week bijna dagelijks, en dan een strenge week niet. Maar zodra er een wijntje of een gezellige roker in mijn buurt was kocht ik toch maar een pakje. Aan het einde van het schooljaar rookte ik weer bijna een pakje per dag. Ik was bewust dat ik weer verslaafd was, maar zocht nog steeds smoesjes om niet te hoeven stoppen. “Nu heb ik het te druk” of “maar het is zo lekker”. Ik was bang dat een tweede keer stoppen nét zo moeilijk zou zijn als de keren voor mijn succesvolle poging. Tot ik besefte: DIT IS ONZIN!

Ik pakte mijn boek er weer bij, las het uitgebreid net als die eerste keer, en binnen een week was ik gestopt en helemaal happy! Geen last van het stoppen gehad, geen huilbuien, ik ben deze keer niet eens aangekomen! Op dit moment ben ik weer vier maanden gestopt, weet valkuilen zijn en wil ik absoluut nooit meer een sigaret aanraken.

[bol_product_links block_id=”bol_57f7801012613_selected-products” products=”1001004005492076,9200000053315571,1002004004679755″ name=”roken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″rel=”nofollow”]

Daarom kan ik iedereen aanraden om via een boek te stoppen. Een vriend van vroeger was bijvoorbeeld gestopt door De opluchting van Jan Geurtz. Ik was fan van zijn boek “verslaafd aan liefde” dus ik kan goed voorstellen dat dit boek ook goed kan helpen.

In dit artikel staan Affiliate links, meer weten? Lees dan hier meer over deze linkjes.

Wat ik heb geleerd is dat er niet zoiets bestaat als: “dat ene sigaretje kan wel”. Nee… Door dat éne sigaretje denk je dat het af en toe best kan. En dan word je een gelegenheidsroker, daarna kun je zelfs weer een verstokte roker worden zoals ik weer werd… Mocht je nu Stoptober doen en je vond het makkelijk, loop dan niet in dezelfde valkuil als ik (en misschien anderen) want zelfs als je heel gezond wil leven kan roken nog een valkuil zijn. Daarnaast heb je al een maandrookvrij geleefd, misschien met moeite of misschien was het makkelijk, maar die eerste paar weken zijn het moeilijkst. Daarna moet je zorgen dat je je valkuilen kent en er niet meer in trapt.

Durf je het aan?

Misschien doe je niet mee aan Stoptober, wil je eigenlijk niet eens stoppen. Het mooie van stopboeken is dat je niet eens hoeft te willen stoppen. Door het lezen ga je door een proces waardoor je misschien toch wil stoppen aan het eind. Het enige wat je nodig hebt is een open blik. Er zijn trouwens een heleboel manieren om te stoppen, niet alleen deze boeken. Kijk welke manieren er zijn, of dit bij je past en wat de eventuele kosten zijn. Er zijn zelfs workshops, films, en apps om te stoppen.

Je hoeft het niet alleen te doen

Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken. Misschien zijn bovenstaande manieren zoals Stoptober of een boek lezen niets voor jou. Maar stoppen met alleen wilskracht is heel moeilijk. Wat ga je dan doen?

Vanuit de basisverzekering wordt 1 keer per jaar coaching of begeleiding vergoed als het gaat om stoppen met roken. Maak daarom eens een afspraak met je huisarts om te kijken welke manier van stoppen voor jou aan te raden is. Op die manier hoef je het niet helemaal alleen te doen.

Ben jij ooit gestopt met roken, en op welke manier? Deel het in de comments.

Wist je dat je Groentje Gezond ook kan volgen op Facebook, Instagram en Twitter?

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie