Stamppot bietjes met zoete aardappel

by Anouk

Vroeger (en nog steeds) was ik helemaal gek op rode bieten. Je kunt ze op zoveel manieren eten, zoals als salade of zelfs als soep!Een tijdje geleden had ik heel erg veel zin in rode bieten, gekookt en geprakt met gekookte aardappelen. Met jus, zoals ik het vroeger toen ik nog thuis woonde wel eens at.
Maar nu heb ik een stamppot gemaakt met zoete aardappelen, deze stamppot is wel heel zoet, misschien té zoet voor jou, dus zorg voor een lekkere jus, gehaktballen en/of spekjes. Zo breng je de zoetheid naar de achtergrond maar is het wel een hele lekkere stamppot.

Bietjesstamppot

Ingrediënten voor minimaal 4 porties
4 grote zoete aardappelen
1 kilo rode bieten
een bouillonblokje (eventueel)
een scheutje (plantaardige) melk

Gehaktballen
250 gr rundergehakt
1 gesneden ui
5/6 augurken (groot) of 10 klein
eventueel kaas (geraspte kaas of kleingesneden blokjes)

Bereiding
Kook de zoete aardappelen voor ongeveer 10 minuutjes in een grote pan. Na tien minuten kun je heel makkelijk de aardappelen schillen. Ik leg ze dan altijd op een bord, laat ze iets afkoelen (dit kun je versnellen door te spoelen met koud water) en schil ze, snij ze in kleine blokjes en laat koken tot ze helemaal gaar zijn. Dit duurt nog tussen de 20 en 30 minuten. Eventueel een bouillonblokje toevoegen, maakt het wat zouter en minder zoet.

Als je gewone rode bieten hebt gekocht moet je ze eerst koken en dan schillen. Zelf kies ik wel eens voor het gemak dus heb ik deze keer voorverpakte rode bieten (500 gr per pakje) gekocht.
Warm de bieten op in een pan met kokend water. Ongeveer vijf tot tien minuten.

Doe de bieten bij de zoete aardappelen met een scheutje (plantaardige) melk. Begin maar te stampen!

Gehaktballetjes met jus
Doe het gehakt in een mengkom samen met de augurk, ui en eventueel kaas. Goed kneden en rol gehaktballen.
Ik heb wat kleintjes gemaakt want die zijn snel gaar. Bak in een koekenpan met een beetje boter of olie. Met boter krijg je lekkerder jus
Als de ballen gaar zijn voeg je nog een beetje water toe en roer je goed in de pan. Jus!

Eventueel lekker met gebakken spekjes.

 photo 20150107_203925_zps2ym52yvp.jpg
Lekker met een wijntje en een kaarsje gedineerd.

Je kunt GroentjeGezond ook volgen op Facebook, BlogLovin’, Instagram en Twitter

Ook kun je me via de Facebookpagina een berichtje sturen 🙂

Misschien ook iets voor jou?

4 comments

Jenn 21 januari 2015 - 09:56

Klinkt lekker. Jammer dat mijn vriend niet van rode bieten én niet van zoete aardappel houdt 🙁

Reply
Anouk Vriezen 21 januari 2015 - 12:45

Mijn vriend houdt ook niet van rode bieten! Ik keek dan ook raar op dat hij dit recept maakte met vrienden! Dus dat excuus (lust ik niet) negeer ik nu gewoon :p

Reply
Boerenkoolstamppot met zoete aardappel | Groentje Gezond 19 april 2016 - 20:25

[…] (gruwel!) daar maak je mij niet blij mee. Daarom besloot ik zoete aardappel te gebruiken. Bij de bietenstamppot vond ik dat ook lekker […]

Reply
De bietburger - Groentje Gezond 7 juni 2016 - 19:55

[…] heerlijk! Ik maakte ooit een salade met fetakaas bijvoorbeeld, of hou je meer van bietensoep of bietenstamppot? Maar nu heb ik een recept voor een heerlijke […]

Reply

Geef een reactie