Wil jij ook snel geld verdienen? Blijf jij de rest van je leven loonslaaf van je baas terwijl hij het meeste geld verdiend? Geld verdienen vanuit huis. Deze businessmodellen gaan jou helpen een x bedrag op jouw rekening te storten. Passief inkomen. Je hoeft alleen maar even deze cursus te volgen.
Het begon met vervelende advertenties op YouTube van jonge jongens die uit een gehuurde auto stappen om jou eens te vertellen hoe dom je eigenlijk bent als je krom ligt voor een baan terwijl je met een paar simepele stappen duizenden Euro’s binnen kan harken. Het valt me steeds meer op dat dit het nieuwe normaal lijkt te worden. En ik vind daar wat van! Verwacht in deze blog dus niet de gouden bergen die ze elders wel beloven, mij hoef je geen tien tot twintig Euro toe te stoppen om mijn waarheid met jou te delen. Van van jouw geld investeren wordt jij niet ineens rijk zonder dat je iets hoeft te doen, maar diegene die jou “helpt” wel. Zodat diegene nog meer content kan maken om anderen dezelfde fuik in te lokken.
Dropshipping is gevaarlijk
Om meerdere redenen zijn dropshippende jongeren (en ouderen) gevaarlijk. Het is geen onschuldig spelletje en daarvoor is het eerst handig om te weten: wat is dropshippen nou eigenlijk?
Wat is dropshipping?
Dropshippen is het (duurder) verkopen van producten die je niet zelf op voorraad hebt. Iemand besteld het product op de website van de dropshipper, hierna de ondernemer genoemd. De ondernemer zorgt ervoor dat het product via een andere partij naar de klant wordt gestuurd. Veelal zijn dit producten die je zelf kan vinden op websites zoals Temu, Wish en Ali Express. Vaak doen deze webshops zich voor als Nederlandse winkels en hierbij zit het grote gevaar.
Gevaar 1: de producten zijn niet getest
Als moeder van een kindje dat binnenkort jarig is ben ik doodsbang voor dit soort producten. Ze zijn namelijk niet getest op de Nederlandse of Europese markt. Wat betekent dit? Dat je kinderspeelgoed, verzorgingsproducten of andere zaken niet veilig zijn. Er zijn niet voor niets allemaal veiligheidseisen waar producten aan moeten voldoen en als je deze uit het buitenland haalt waar deze regels niet of nauwelijks bestaan heb je grote kans dat een product niet goed (genoeg) in elkaar zit. Misschien vind je het zelf niet erg dat jouw lippenstift op een dier is getest of dat jouw oplader sneller brand geeft als je telefoon er te lang aan ligt. Kindjes die stikken omdat een product niet goed genoeg in elkaar zit vind ik doodeng. Persoonlijk heb ik liever geteste producten zodat ik beter de veiligheid van mijn kind kan garanderen. Nog steeds kunnen Nederlandse producten teruggehaald worden omdat ze niet aan de eisen voldoen maar dan heb je dat sneller in de gaten dan als je niet precies weet waar een product vandaan komt.
Gevaar 2: dropshippingswebsite zijn goed vermomd
Mijn moeder dacht met kerst het perfecte cadeau voor haar kleinkinderen te kopen. Een Nederlandse website, zag er goed uit, een mooi verhaal op de website. Toen ze drie weken in plaats van een paar dagen moest wachten op haar pakketjes gingen er al belletjes rinkelen en ja hoor, de pakketjes kwamen uit China. Niet alleen was ze veel duurder uit dan wat de ondernemer inkoopt, ook wist ze niets over de kwaliteit van de gekochte cadeaus. Soms krijg je oprecht troep en soms weet je gewoonweg niet of de kwaliteit überhaupt voldoende is om het cadeau te geven. Het resultaat? Een teleurgestelde oma en ouders die hun kinderen geen seconde alleen laten met de cadeaus. Veel dropshippers doen zich dus voor als authentieke Nederlandse websites met een goed verhaal, of ze zijn ondernemers bij Bol.com. Die herken je vaak omdat ze zoveel verschillende producten onder dezelfde naam verkopen zonder een duidelijke website of met een niet betrouwbare website.
Gevaar 3: dropshipping lijkt te mooi voor ondernemers
Zelf ben ik docent op een mbo en bijna de helft wil wel dropshipper worden. Alles doen vanuit huis, passief inkomen omdat je niet zoveel hoeft te doen zodra de boel loopt, en weinig risico’s. Toch is dit niet het geval. Velen kopen dure cursussen (soms wel 5000 Euro!) om dit te doen. Waarschijnlijk is een abbonement op de bibliotheek, zeker tot je achttiende, goedkoper als je goede informatie wil. Daarnaast zijn ze zich vaak niet bewust van alle risico’s die ondernemen met zich meebrengt. Je moet je verzekeren, je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit, je kan aansprakelijk gesteld worden als de product niet aan de eisen van de EU voldoen en ga zo maar door. Ze worden lekker gemaakt maar uiteindelijk belazer je mensen met slechte producten en kunnen veelal jonge mensen nog niet overzien wat dit allemaal inhoudt.
Waar zijn de bloggers?
Wat me naast het dropshippen opvalt is dat ook alle mensen op Instagram die ik graag volgde het alleen nog maar hebben over je businessmodel, hoe je succesvol wordt zonder hard te werken. Ook zij verkopen ineens allemaal “lucht”. Om je business te laten groeien. Die cursussen, (Whatsapp)groepen met gelijkgestemden, Facebookgroepen etc. is een slimme manier om mensen zelf hard te laten werken en jij alleen je platform beschikbaar te stellen. Soms met een mooi verhaal nog wat mensen binnenharken. En ik geloof het, een goed idee is geld waard. Cursussen maken en verkopen, vanuit je eigen ervaringen praten, het hoeft niet allemaal gratis. Maar als mens denk ik alleen maar: iedereen probeert me wat aan te smeren. Het is allemaal niet meer authentiek (of ligt dit aan mij?) En als iemand die altijd hard werkt, denk je soms: goh makkelijk geld verdienen, dat klinkt wel fijn. Maar uiteindelijk maken we zo onze hele economie kapot. Winkels kunnen niet meer bestaan, iedereen voelt zich te goed om écht werk te doen. We hebben overal arbeidstekort en steeds meer Influencers die zeggen hoe geweldig hun leven is. Dat dat ook hard werken kan zijn, en niet alleen af en toe een filmpje maken, dat snapt de jonge generatie niet. Maar als docent zie ik met lede ogen aan hoe studenten zeggen: “Pfft, voor 3K kom ik mijn bed niet uit”.
Ik maak me zorgen, jullie ook?
Tips om dropshipping the herkennen
- Zoek onafhankelijke reviews van de webshop via Google of Trustpilot
- Soms hebben producten lange gekke namen om beter gevonden te worden op websites of Google
- Vergelijk je product eens met andere producten, is het veel goedkoper of juist duurder? Te goed om waar te zijn is soms even verdacht als een duurdere prijs met neppe korting (eerst 90 euro en nu 40,99)
- Google “merk” namen, bestaat dit merk wel?
- Staat er bij contact alleen een contactformulier? Hebben ze geen klantenservice? Verdacht!
- Staat er alleen een huisadres van driehoog? Daar past geen heel magazijn in, waarschijnlijk een dropshipper
- Zoek de plaatjes via Image Search, dan zie je vaak van welke webshops de plaatjes kopen. Vaak zijn dit Chinese webshops.
- Kijk naar de verzendtijden. Binnen 2 dagen verzonden is wat anders dan: binnen twee dagen in huis!