Slapen met muziek

by Anouk

Als ik vroeger niet kon slapen zette ik altijd een cd of cassettebandje op met muziek. Zo zette ik mijn gedachten als het ware ‘uit’ en kon ik helemaal tot rust komen. Maar als mijn cd dan afgelopen was merkte ik dat ik weer onrustig werd (en een cassettebandje was nog erger, dan hoor je een klik en schrik je je rot).

Ik schreef al eerder tips om beter te slapen of om sneller in slaap te komen, die kun je hier teruglezen.

De laatste tijd merk ik dat ik weer muziek opzet als ik te druk in mijn hoofd ben om te slapen. Op YouTube staan meerdere liedjes die mij heel erg helpen om rustig in slaap te vallen en prettig door te laten slapen.

Onderzoek
Er zijn meerdere onderzoeken over slaap in combinatie met muziek. Over het algemeen wordt er gesproken over een positief effect van muziek op slaap. Niet alleen val je sneller en rustiger in slaap door muziek te luisteren maar het is het voor de algehele kwaliteit van de slaap ook positief.
In het onderzoek dat ik las (zie onderaan dit artikel de link) kwam naar voren dat patiënten een kwalitatief betere slaap hadden doordat ze minder vaak wakker werden en rustiger doorsliepen.

Hoe werkt het bij mij
Voor ik ga slapen zou ik eigenlijk beeldschermen moeten vermijden en rust pakken, maar dit lukt (lang) niet altijd. Soms lees ik nog even voordat ik ga slapen om tot rust te komen, maar er zitten gewoon niet genoeg uren in een dag om mijn schoolwerk te laten liggen en rustig te gaan zitten lezen.
Daarom zet ik zodra ik in bed ga liggen rustgevende muziek op, en ik merk dan het volgende:
– Ik val veel sneller in slaap omdat ik me op de muziek concentreer en niet op mijn gedachten
– Ik slaap dieper, en word (vaak) niet wakker voor mijn wekker gaat
– Ik word veel uitgeruster wakker
– Als ik voor mijn wekker wakker word en me weer omdraai dan droom ik heel uitgebreid
– De hele dag voel ik me relaxter en uitgeruster dan als ik geen muziek luister voor/tijdens mijn slaap

Welke muziek?
Hoewel ik vroeger in slaap viel met mijn favoriete Spice Girls cd, zet ik nu liever rustgevende muziek op. Muziek zonder tekst zodat ik geen afleiding heb. Onderstaande filmpjes zet ik vaak op omdat ze wat langer zijn en prettig zijn om naar te luisteren:

Link: Een positief effect van muziek op slaap

Luister jij wel eens muziek voor/tijdens het slapen?

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie