Sint Janskruid

by Anouk

Een paar dagen geleden liep ik in de supermarkt langs het schap met thee, vaak heb ik wel iets van kamillethee (geeft rust) en brandnetelthee (zuiverend voor je huid) in huis, maar opeens zag ik er ook het volgende doosje staan:
stjanskruid

‘Dát ga ik eens even onderzoeken!’ dacht ik meteen. Want hoewel ik St. Janksruid zelf nooit heb genomen, wist ik wel dat ooit een medewerker van de Tuinen zei dat het best een heftig kruidje is. Ik had me namelijk een paar jaar geleden ingelezen over St. Janskruid omdat ik last had van een winterdip. Volgens de verkoopster van de Tuinen kon ik maar beter beginnen met een goed stel vitaminetabletten, en extra vitamine D, zodat ik de winter iets beter aan zou kunnen.
Dat heb ik toen gedaan, en het ging inderdaad daarna beter met me. Dus ik heb het kruid nooit hoeven proberen.

Maar nu, thee in de supermarkt die misschien best heftig zou kunnen zijn.
Volgens de verpakking zit er het volgende in:

In­gre­di­ën­ten: ka­mil­le, ka­neel, anijs, rooi­bos, 10% sint jans­kruid, krui­ze­munt, aro­ma, gem­ber­wor­tel, ko­ri­an­der, kardamon, mei­doorn­bes.

De thee ruikt super lekker en nu weet ik hoe het komt. Kamille, kaneel, rooibos. Er zit vanalles in, dus niet alleen maar Sint Janskruid. Waarschijnlijk omdat alléén St. Janskruid niet zo lekker is.
Het overgrote deel bestaat uit kamille, want alles wat voorin een etiket staat zit er het meeste in. Daarna, kaneel, rooibos en uiteindelijk 10% Sint Janskruid.
Wacht… 10% Sints Janskruid? Dat betekent dat er per zakje 0,175 gr Sint Janskruid in zit. Je kunt dus eigenlijk een hele doos van vijftien zakjes leegdrinken en je hebt nog niet overgedoseerd…

Een kleine 6 gram St. Janskruid is ongeveer het maximale wat je binnen zou moeten krijgen anders krijg je last van bijwerkingen zoals last van je maag of darmen hebben. Maar met deze thee kom je dus vrijwel niet aan een “overdosis” St. Janskruid.

Wat is Sint Janskruid?
Sint Janskruid wordt ook wel natuurlijke prozac genoemd, een natuurlijk antidepressivum. Voor lichte en matige depressie kan worden aangeraden af en toe thee van dit kruid te trekken (bloeit eind juni) óf om tabletten te nemen. Wel in overleg met je dokter, want het kruid is krachtig en heeft een wisselwerking met andere medicijnen.

Wanneer werkt het?
Dit is de eerste keer dat ik deze thee ga proberen, dus ik zal het bijhouden, maar over het algemeen duurt het drie of vier weken vor je écht effect gaat hebben van St. Janskruid om van een depressie af te komen.
Ik moet even vermelden, ik ben niet depressief. Af en toe voel ik me wat minder, en ik ben vooral heel benieuwd welk effect deze thee misschien hier op kan hebben.
Persoonlijk geloof ik niet in wondermiddeltjes, vind ik dat je sippe dagen gewoon aan moet pakken, maar ik ben ook wel heel benieuwd. Vooral omdat andere soorten thee zoals Kamillethee me wel een positief effect geven.

Waarschuwing!
Ben je aan de pil? Dan is deze thee, of eventueel tabletten St. Janskruid niets voor jou! Door dit kruid werkt anti conceptie namelijk minder, waardoor kans op een zwangerschap groter is.
Ik ben niet aan de pil maar heb een Mirena spiraal, en aangezien die hormonen op de plek waar het bedoelt is afgeeft zou hier geen mindere werking van moeten zijn.
Toch vermeld ik met klem dat deze bijwerkingen bekend zijn, dus áls je deze thee of misschien tabletten wil gaan proberen, zorg dat je voorzorgmaatregelen neemt als je niet zwanger wil worden.
Ook zijn er bronnen bekend die zeggen dat het gebruik van dit kruid niet goed is in combinatie met (medicijnen voor) trombose.

Proberen
Ik ga deze thee gewoon proberen, de dagen voelen kort, de tijd vliegt voorbij, ik fiets in het donker naar mijn werk en stage en school. Alles is gewoon voor mij even wat minder prettig in de winter. Misschien zou dit me helpen?

 

[bol_product_links block_id=”bol_565839c459a78_selected-products” products=”9200000005153536,666834562″ name=”stjanskruid” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Ik zou gewoon lekker de thee proberen als je enthousiast bent geworden, of in overleg met apotheker of dokter capsules aanschaffen. Bovenstaande linkje heb ik opgezocht voor mensen die nog meer willen weten over Sint Janskruid (boek) of tabletten aan willen schaffen. Zie mijn Disclaimer voor mijn samenwerking met Bol.com

Bijna twee jaar geleden schreef ik trouwens nog een stuk over afvalthee en de (eventuele) gevaren van kruiden. Dat artikel kun je hier nog eens teruglezen.

Denken jullie dat een thee als deze verlichting kan geven aan sombere buien? Wat is jouw ervaring met Sint Janskruid (thee)?

Misschien ook iets voor jou?

9 comments

Leoni 27 november 2015 - 16:10

Interessant artikel. Ik heb wel vaker die Sint Janskruid thee van de appie opgehaald. Ik was niet bekend met de werking ervan dus kan niet vertellen of het ook ‘werkte’. Ik wist ook niet dat het niet goed samen kon met de anticonceptie! Das ff schrikken want ik slik gewoon de pil, maar gelukkig ben ik niet zwanger geworden :-).

Al met al lijkt deze thee me een hele mooie manier voor mensen die inderdaad last hebben van een winterdipje maar niet gelijk aan de medicatie etc willen.

Reply
Anouk Vriezen 29 december 2015 - 00:56

Ook als de thee niet helemaal werkt, de dosering is echt laag, is het nog steeds een lekkere thee. Ondertussen drink ik het bijna dagelijks en voel ik me een stuk prettiger. Maar of dit een effect van de thee is durf ik niet te zeggen.
Wel vond ik het even belangrijk te melden dat anticonceptie minder betrouwbaar is door het gebruik van St. Janskruid.
Bedankt voor je reactie!

Reply
Jenn 4 december 2015 - 16:24

Interessant om te lezen wel. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar ben ook niet somber dus heb er ook geen behoefte aan.

Reply
Anouk Vriezen 29 december 2015 - 00:56

Dat is heel goed om te horen, gelukkig heb je er geen behoefte aan dan ^^

Reply
Derek 6 december 2015 - 05:47

Had nog nooit gehoord van Sint Janskruid thee. Lijd zelf ook niet aan depressie, maar in de wintermaanden zou dit wel een goede optie kunnen zijn ook om eens af te wisselen.

Reply
Anouk Vriezen 29 december 2015 - 00:57

Het is ook nog eens heel lekker 😉

Reply
Drumles Den Haag 8 december 2015 - 23:23

Leuk artikel. Ik drink wel vaker deze thee en is een van mijn favorieten. Ik merk vrij weinig van de effecten die jij beschrijft. Ook ben ik niet zwanger geworden door deze thee te drinken 😉 Maar het is zeker een fijne thee en heerlijk zoetig 🙂

Reply
Babs 20 december 2015 - 17:27

Wat interessant, zeker als het werkt. Ik heb veel last van dipjes, zeker in de winter. Daarom slik ik ook Vit. D. Ik heb veel soorten thee liggen, maar om de een of andere reden trekt mijn maag het niet. Koffie kan ik drinken als een malle, maar thee…?
Laatst heb ik, omdat het gezond is, Matcha thee besteld. Niet die hele dure, maar deze is volgens mij ook de goede. (wel bitter)
Dus ben ik weer aan de thee en dat gaat prima, gelukkig!

Reply
Winterdip, depressie, overspannen of een burn-out? - Groentje Gezond 3 februari 2017 - 07:54

[…] St. Janskruid (lees hier een stukje over St. Janskruid thee) […]

Reply

Geef een reactie