Selfitis (verslaafd aan selfies?)

by Anouk

“Maak jij de hele dag selfies? Dit kan duiden op een mentale stoornis” “Selfies nemen kan verslavend zijn” “Wetenschappelijk bewezen: selfies maken is extreem slecht voor je”.

Boventaande tekst zijn een aantal krantenkoppen van de afgelopen jaren die over selfie verslaving, oftewel selfitis gaan. Toen ik een tijdje geleden naar het Body Positivity power event ging, had ik al het idee om een artikel over selfitus te schrijven. Ik doe namelijk ook mee aan de trend om onnodig veel foto’s van mezelf te maken en ze op sociale media te plaatsen. Dat komt deels doordat ik mezelf mooier vind op een foto dan in het echt (waar ik al eerder over schreef) maar ook omdat ik een tijd lang ook verslaafd was aan Sociale Media (ook wel SM door mij genoemd)

Een filmpje over selfies

Toen ik in Engeland was voor een korte cursus woonde ik bij mijn beste vriendin Lobke die een master film maken doet. Zij moest een film maken met het thema reflectie, en daardoor kwamen we op het onderwerp selfies. Haar quote: “celebrity is a mask that eats away the face”

Ik wilde dit filmpje graag met jullie delen, omdat ik het heel tof vond dat Lobke samen met mij zo’n thema wilde vastleggen. Voor het filmpje had ik een aparte Instagram gemaakt met weet ik hoeveel selfies, en ik kreeg daarna veel reacties toen ik hem weghaalde met: “aaaw, ze waren zo mooi, waarom verwijder je hem nu alweer?” (antwoord: het was een account voor dit filmpje).

Mooier op de foto dan in het echt

Zoals ik al eerder schreef, ik vind mezelf op een foto mooier dan in het echt. Soms ontwijk ik het liefst spiegels omdat ik mezelf niet mooi of leuk genoeg vind. De ene keer heb ik er meer last van dan de andere keer, maar over het algemeen heb ik er met foto’s dus helemaal geen last van! Ik weet precies hoe ik moet kijken, welke hoek, etc. Wist je dat op moderne telefoons je automatisch al een “perfecte” selfie hebt die al in de fabrieksinstellingen zijn ingesteld? Een gave huid, mooie belichting, het gaat allemaal automatisch en is dus allemaal nep. Zet je deze instellingen uit, dan zie je ineens wat een verschil en vertekent beeld zo’n selfiecamera geeft.

Maar, moet je nu minder selfies gaan maken?

Pretty Face, het filmpje dat Lobke en ik maakten voor haar studie, is een kritiek op de selfiecultuur, maar ik wil niet zeggen dat selfies maken per definitie slecht is. Zelf stuur ik graag een mooie foto door die ik op Facebook, mijn blog of Instagram gebruik. Op zelfportretten krijg ik veel meer likes dan een goedgelukte groenteschotel of vegan pannenkoekjes, en daar komt meteen een gevaar. Het gevaar zit hem namelijk niet in het maken van een mooie foto van jezelf, maar wel wat alle sociale media reacties met je doen. Te weinig likes naar je zin, een negatief commentaar en je hebt al snel een slechter gevoel over jezelf. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen en ik ben de laatste die met een vinger wijst naar anderen.

Wil je je wel lekker over jezelf voelen, of je lekker voelen over anderen? Volg dan vooral op sociale media positieve accounts die niet alleen een perfecte wereld laten zien.
Ik wil jullie dan ook graag vragen welke positieve mensen op Instagram of Facebook een plekje volgens jou verdienen die ik een andere blog uit kan lichten.

Zelftest

Ben jij verslaafd aan selfies maken? Test het hier

 

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie