Rot op met je anti-gezondheid

by Anouk

Hebben jullie het ook gemerkt? De gezondheidswereld lijkt een beetje op zijn kop te staan. Het begon bijna een week geleden met dit artikel van de website Linda. Linda de Mol vindt dat we allemaal een beetje doorslaan met de superfoods en gezondheidswaanzin. Ze zegt heel dubbel dat iedereen ‘vrijheid van etensuiting’ zou moeten hebben. Maar ze zegt ook ‘rot op met dat chiazaad’. Nogal een dubbelzinnige boodschap vind je niet?

Twee dagen geleden leek mijn Facebook nog meer te ontploffen. (misschien omdat ik op veel gezondheidsgroepen informatie lees en deel) Sandra Schrama van het Juliana kinderziekenhuis heeft namelijk geconstateerd dat er in de weken voor kerst meer jonge patiëntjes waren opgenomen met ondervoedingsverschijnselen. Afschuwelijk!  Hier is een artikel te lezen van het AD. Er zijn geen harde cijfers maar ‘hoogopgeleide ouders zouden doorslaan als het gaat om gezond eten’.

Altijd maar op dieet

Waar ik vooral aan moest denken was de kinderen, die volgens sommige artikelen geen suiker of e-nummers meer durven te eten. Ze worden bang voor ongezonde dingen. Ooit las ik een artikel, jaren geleden al, dat dochters waarvan de moeder altijd op dieet is ook snel zelf de neiging hebben om op dieet te gaan. Uit eigen ervaring weet ik hoe het is om niet meer te durven eten, omdat mij altijd werd verteld dat ik later dik zou worden

Geniet

Ik vond het artikel van Linda afschuwelijk, de gezonde mensen worden in een raar hoekje geduwd op dit moment, toch ben ik het op één punt met haar eens: geniet!

Waarom patat altijd wordt genoemd als genietvoer snap ik niet helemaal trouwens. Misschien is dat voor mij niet een ultiem guilty pleasure? Zoals je op mijn website vast wel hebt gezien maak ik hele lekkere gezonde gerechten.  Daar kan ik al heel erg van genieten. Maar een wit bolletje met pindakaas op z’n tijd, of een ijsje met warme chocoladesaus, yumm! Wat ik dus wil zeggen is dat je om gezond te leven niet alles op een zwarte lijst hoeft te zetten, blijf kritisch en luister naar je lichaam.

Ik denk dus niet dat gezond leven eenzijdig hoeft te zijn! Voor alle ouders die nu bang zijn geworden, kijk even op de website van kinderen kunnen prima anders eten. Daar staan tips en heerlijke recepten speciaal gericht op kinderen.

Twee kampen

Wat ik nu merk op internet in ieder geval is dat de gezonde mensen zeer op hun teentjes getrapt zijn, ik ook een beetje. En dat mensen die zich niet verdiepen in een gezond eetpatroon schreeuwen dat ze ‘willen genieten’ en dat ze ‘geen konijnen zijn’. Ik vind mezelf redelijk gematigs maar sommige mensen willen nou eenmaal het hardst schreeuwen…

Verder schrijf ik deze blog als gezondheidsliefhebber, ik ben ervaringsdeskundige en zoek veel op maar ik ben geen dokter. Als jou of je kind iets mankeert ga dan absoluut naar de dokter.

Wat vonden jullie afgelopen tijd van deze artikelen en zijn jullie anders tegen gezond leven aan gaan kijken?

 

Misschien ook iets voor jou?

7 comments

AnneDoet 23 februari 2015 - 15:12

Hi Anouk,

Ik ben het met je eens over die hele strijd die er gaande is. Waar slaat dat op? Mag iedereen niet gewoon zelf weten of hij liever chiazaad door de yoghurt gooit of misschien een lepel jam. Het gaat er uiteindelijk toch om waar je je goed en fit bij voelt. Ik denk dat de meeste mensen zich wel kunnen indenken dat je van alle voedingsstoffen wat nodig hebt, maar dat je dit op verschillende manieren kunt innemen. Ik heb altijd geleerd vooral te variëren. Dus niet teveel van het één en niet teveel van het ander. Al die trends op modegebied is prima, maar op voedselgebied vind ik het soms ronduit gevaarlijk wat een aantal schreeuwen.

Goed artikel!

Liefs, Anne

Reply
Wilmke 23 februari 2015 - 15:13

Op zich snap ik wat je bedoelt. Iedereen moet zelf lekker uitzoeken wat ie wil eten. Weetje, ik vind altijd als je net zoals vroeger leeft, dan doe je het al heel goed. Er zaten in mijn grootouders tijd geen kleur, geur en smaakstoffen of conserveringsmiddelen in eten. Groenten en aardappelen kwamen van de bio tuin. Als je probeert die dingen te mijden, alle toevoegingen, dan elimineer je al een hoop hoor! Ik eet bijvoorbeeld lekker ouderwets stamppot boerenkool. Maar wel met boerenkool van vaders biotuin en eigen gepote aardappelen. Dan ben ik toch een stukje opweg 🙂
X Wilmke
http://Www.winwonderland.com

Reply
Earliecia 23 februari 2015 - 19:36

Ik lees in geen van de door jou genoemde artikelen dat gezond eten niet mag. Wat er wel staat is dat ouders doorslaan. En als jij een ondervoedt kind hebt terwijl je denkt dat je hem/haar goed te eten geeft dan is er duidelijk iets mis, en dat mag best benoemd worden vind ik.

Ik ben ook moeder, en ook hoog opgeleid en mijn kinderen eten bjjna elke dag gezond (elke deag fruit en bijna elke dag groente, aardappelen, rijst etc). Vinden ze over het algemeen lekker maar iets ongezonds op z’n tijd moet kunnen vind ik.

Uiteindelijk moet iedereen lekker doen waar ie zelf zin in heeft maar wees als ouder maar blij dat een arts je wijst op de gevaren van je gezondheidsgekte ipv op je teentjes getrapt. Je wilt toch het beste voor je kind?

.

Reply
Kim 24 februari 2015 - 10:23

Ik ben het echt 100% met je eens! Een gezonde levensstijl is – in mijn ogen- juist gevarieerd. Zowel gezonde als minder gezonde dingen waarbij gezonde dingen de hoofdnood zijn.

Als kind kreeg ik bijvoorbeeld ’s ochtends altijd thee met 2 boterhammen. Een daarvan moest altijd met gezonde beleg en bij de andere mocht ik kiezen. Alleen in het weekend kreeg ik (en dan ook alleen ’s avonds) frisdrank en een zakje chips. Hierdoor heb ik geleerd om bewuster te eten.

Het is net zoals dat kinderen tegenwoordig zoveel binnen spelen achter de computer: waarom laat je ze niet buiten spelen? Goed voor de motoriek, sociale vaardigheden én weerstand. Ach ja, vroeger was altijd alles beter 😉

Reply
Laura 25 februari 2015 - 15:28

In eerste instantie toen ik de titel las moest ik een beetje lachen. Ik vond het grappig omdat het vanuit een bepaalde emotie geschreven lijkt en ik die wel begrijp. Maar idd buiten het feit dat de gezonde mensen nu in een hoekje worden gezet, denk eens aan de mensen die een speciaal dieet volgen omdat zij gezondheidsklachten hebben en beter willen worden door voeding nadat zij bijvoorbeeld de hele medische molen al hebben doorlopen en terecht zijn gekomen bij de alternatieve genezer als de mesoloog of zelf op een andere manier op zoek gaan.. Ik denk dat zij vooral aan de wieg hebben gestaan van deze ‘uit de hand gelopen hype,’ persoonlijk denk ik dat het in essentie weinig te maken heeft met een hype maar met meer bewustwording. We laten ons letterlijk niet meer van alles in de maag splitsen door het (onder)voedingscentrum (ook wel bekend als overheid). De titel is idd dubbelzinnig en speelt daarmee (misschien onbewust) in op de onderbuikgevoelens die mensen met een schuldgevoel over hun eetgewoonten hebben of mensen die bang zijn voor een oordeel over wat zij eten (blijkbaar dus ook Linda de Mol) en plaatst mensen in hokjes. Ja er zullen altijd mensen zijn die mee willen doen met wat een ander doet en die creëeren deze hype. Maar het zou vooral jammer zijn als mensen met een serieuze gezondheidsproblemen hebben hierdoor niet meer serieus genomen worden. En ben bang dat dit artikel daar wel aan bijdraagt.

Reply
Anouk Vriezen 26 februari 2015 - 14:30

Ik was een hele lange reactie aan het typen, maar ven om misverstanden te voorkomen: bedoel je met je laatste zin dat mijn artikel daarin bijdraagt? Of een van de artikelen die ik noem in mijn blog?

Reply
Corina 18 maart 2015 - 14:30

Het gekke vind ik dat Linda een paar jaar geleden ook meedeed aan de Hype, met haar kommetjes havermout en noten en bessen, destijds om af te vallen, ws was het tesultaat niet naar wens dus is dat ineesn onzin ? Ik doe ook niet mee aan de powerfoods maar gezond eten (vnl suikers vermijden )doet mij goed eindelijk na altijd veel te zwaar te zijn geweest is het me gelukt daarmee 24 kg kwijt te raken en ik hoop ze nooit meer te vinden. Maar we moeten wel op onze kinderen, in mijn geval kleinkinderen blijven letten, variatie en af en toe wat lekkers moet kunnen hoor. Mijn kinderen zijn ook zo groot geworden en gelukkig gezond.

Reply

Geef een reactie