Rode paprika met bieten en linzen soep

by Anouk

Voor alles is een eerste keer. Deze blog heet niet voor niets Groentje Gezond. We blijven leren, met vallen en opstaan proberen we een gezond eet- en leefpatroon te creëren. Op de Facebookpagina werd gevraagd of ik nog meer soeprecepten had. Natuurlijk! Soep is lekker, vaak gezond en zo makkelijk te maken. Het is super easy om in te vriezen en weer op te warmen in een pan of de magnetron. Normaal gesproken maak ik een groentesoep naar het recept van mijn oma, of deze heerlijke tomatensoep. Vandaag wilde ik iets totaal anders dus ben ik de app van de Albert Heijn af gaan speuren naar lekkere recepten. De reden waarom ik die app vaak gebruik is omdat er handig de voedingsinformatie bij staat zodat ik weet of iets veel of weinig calorieën bevat. Hoewel ik niet meer echt letterlijk aan het tellen ben vind ik het fijn om een schatting te kunnen maken voor de hele dag.

Rode paprika met biet en linzensoep, dat klinkt toch bizar? Ik hou niet per sé van paprika, maar bieten en linzen zijn wel heel gezond. Na het recept kun je lezen waarom maar ik hou jullie niet langer in spanning:

Rode paprika met biet en linzensoep
Voedingsinformatie

Ingrediënten
2 tl gemalen komijn
2 rode uien
2 rode paprika’s
(gekookte) bieten 500 gram
1 liter groentebouillon (van tablet)
1 blik linzen (400 gram)

Bereiding
Volgens het recept moet het niet langer duren dan 15 minuten maar dan moet je wel voorgekookte bieten hebben en die hadden ze bij de supermarkt niet. Dus heb ik eerst de bieten moeten koken.

Verhit wat olie of kokosboter of gewone boter (wat jij fijn vindt) in een soeppan en fruit de ui en de komijn. Halveer ondertussen de paprika’s, verwijder alle stukjes die je niet in je soep wil hebben (zaadlijsten, steel etc.) en snijd het vruchtvlees in stukjes. Doe de paprika in de soeppan en bak mee met de ui en komijn. Schil de bietjes en snijd ze in stukjes. Doe dit samen met de hele bouillon in de pan. Laat het een minuutje of drie koken. Neem de pan van het vuur en pureer met de staafmixer. Daarna voeg je de linzen toe en warm de soep nog twee minuten op. Volgens het recept is dit gerecht genoeg voor vier personen, ik denk dat ik er minimaal zes, misschien wel meer borden uit kan halen.
Je kunt om de soep af te maken kwark of crème fraȋche toevoegen.

En?
 photo 20140212_150533-Copy-Copy2_zpsfbc4d5eb.jpg
De soep was heerlijk! Echt het is een perfecte combinatie van biet en paprika. De soep smaakt niet heel hartig, meer zoet! Het is echt zo lekker dat ik twee keer heb opgeschept!

Gezondheidseffecten van rode bieten
Typ ‘rode bietjes’ in op Google en je kunt niet onder alle gezondheidsresultaten uit. Rode bieten zijn super gezond en wel hier om:
Rijk aan vitamine A en C, maar ook foliumzuur, ijzer, magnesium en kalium. De rode biet is goed voor het immuunsysteem, deze groente zou kanker werend of kanker vertragend zijn, en zit vol vezels dus ik goed voor een goede stoelgang! Maar rode bieten zijn natuurlijk gewoon ook heel lekker! Als soep of als sapje. Maar ook gekookt, in de oven, als salade (met een yoghurtdressing en ui) combinaties zijn eindeloos.

Waarom zijn linzen gezond
De maand februari was voor mij een maand van bewustwording. Daarom wilde ik een maand geen vlees eten. Gewoon om het feit dat vlees niet een dagelijkse behoefte is, je kan prima aanvullen met andere producten en daarom het nog meer waarderen als je wel vlees eet. Maar om vlees te vervangen moest ik eens andere dingen proberen. Meer peulvruchten bijvoorbeeld, en daarom ook linzen. Linzen zijn echte vezelkampioenen, je zit langer vol en je bloedsuiker blijft stabiel! (Ideaal voor mij) Daarom blijf je langer verzadigd en heb je minder trek na het eten van linzen. Klinkt goed toch? Linzen zitten vol met proteïne (eiwit) en hebben ook een hoog gehalte aan foliumzuur. Oja, linzen zijn fantastisch voor de stoelgang. Heb jij last van flatulentie (winderigheid) na het eten van peulvruchten? Goed kauwen kan een oplossing zijn. Of neem een van de volgende ingrediënten en voeg die toe aan je maaltijd: kurkuma, bonenkruid, gember, citroensap of azijn.

Linkjes!
Het originele recept vind je hier
Info over bietjes
Rode bietjes een superfood?
Of linzen een superfood?
Geneeskracht van linzen

Misschien ook iets voor jou?

10 comments

Frisse bietensalade | GroentjeGezond 18 februari 2014 - 08:32

[…] bij een vriendin en het was etenstijd, haar koelkast lag vol met lekkere dingen. Ze wilde eerst mijn bietensoep met rode paprika en linzen maken, maar ze was vergeten de linzen eerst te weken (ik koop vaak linzen uit blik). We besloten […]

Reply
Groentesoep | GroentjeGezond 22 februari 2014 - 13:56

[…] je hier en hier kunt lezen hou ik gigantisch veel van soep! En jullie ook geloof ik want de soeprecepten […]

Reply
Paars is mijn favoriete kleur | GroentjeGezond 28 februari 2014 - 08:37

[…] is dit volgens mij de kortste blog tot nu toe, ik heb al meerdere malen geschreven over rode bieten dus ik heb gewoon een actiefoto gemaakt door een huisgenootje van […]

Reply
5 euro per dag: het begin | GroentjeGezond 1 april 2014 - 14:03

[…] mijn oma bijvoorbeeld, of een lekkere tomatengroentesoep. En ben je in een experimentele bui dan is deze bietensoep echt heel erg lekker, en ook nog heel erg vullend. Soep kan gegeten worden als […]

Reply
Pure tomatensoep | Groentje Gezond 24 mei 2014 - 09:09

[…] ik al eerder vertelde ben ik gek op soep. Groentesoep, tomaten-groentesoep of bietensoep, heerlijk! Binnenkort zet ik het recept voor avocadosoep online, maar eerst: Pure […]

Reply
De bietburger - Groentje Gezond 7 juni 2016 - 19:49

[…] bieten zijn heerlijk! Ik maakte ooit een salade met fetakaas bijvoorbeeld, of hou je meer van bietensoep of […]

Reply
SOEPergezond uitdaging juni ten einde - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:50

[…] 8. Rode bieten en linzensoep  […]

Reply
Stamppot bietjes met zoete aardappel - Groentje Gezond 14 juni 2017 - 12:32

[…] ik helemaal gek op rode bieten. Je kunt ze op zoveel manieren eten, zoals als salade of zelfs als soep!Een tijdje geleden had ik heel erg veel zin in rode bieten, gekookt en geprakt met gekookte […]

Reply
Marloes 11 september 2017 - 19:28

Ben niet zo gek op bieten maar wel op linzen wil dit toch eens proberen of ik zo de bieten lust.

Reply
Anouk 18 september 2017 - 09:14

Zelf vind ik deze soep heel lekker maar je proeft wel echt de bieten heel erg, maar wie weet is het een goede overbrugging naar meer bieten eten 😉

Reply

Geef een reactie