Risotto met geroosterde pompoen

by Anouk

Een echt recept is alweer een tijdje geleden. Oké ik had natuurlijk vier soorten zoete aardappel afgelopen maandag, maar daarvoor is het alweer een tijdje geleden.

Daarom presenteer ik u:
Risotto met geroosterde pompoen!

Mijn huisgenootje wilde heel graag risotto eten, dus ze pakte een pak Knorr. Maar omdat er in pakjes en zakjes vooral smaakversterkers zitten en allemaal rare dingen die je niet in je eten wil, zei ik: ‘Komop! Die maken we zelf!’

Nou moet ik zeggen dat ik nog nooit risotto had gemaakt… Misschien één keertje met mijn moeder op een zondagmiddag, maar daar kon ik me niet zo veel meer van herinneren. Ik had een recept gevonden maar er moest wel witte wijn in. Ojee! WIJN!

De witte wijn was een beetje een probleem… Want ik drink deze maand geen alcohol! Dus ik heb een beetje vals gespeeld. Ofja, ik weet niet zo goed of ik zo mag noemen, want ik heb alcoholvrije wijn gehaald! Niet om te drinken, zelfs dat ga ik niet doen, maar voor een gerecht wilde ik wel een keer een uitzondering maken.

Risotto met geroosterde pompoen

 photo 20140506_193738_zps6e3dab68.jpg

Ingrediënten

600 gram pompoen, geschild en in kleine stukjes gesneden

4 el olijfolie

1 tl vloebare honing

2 el Italiaanse kruiden (potje, zonder rare toevoegingen)

1 el zuivelvrije margarine (uit het originele recept maar ik gebruikte roomboter)

2 rode uien

450 gr risottorijst

75 ml droge witte wijn (alcoholvrij?)

1,2 ml groentebouillion

zout en peper

Bereiding

Verwarm de oven op 200 graden en leg de stukjes pompoen op een bakblik. Meng 1 el olie met de honing en doe dit over de pompoen. Laat ongeveer een halfuur in de oven staan.

Ondertussen doe je de Italiaanse kruiden met 2 el van de overgebleven olie en zet opzij.

Verhit de boter of margarine in een grote steelpan of wok op een middelhoog vuur. Fruit de uien. Voeg de rijst toe en blijf roeren tot alle rijst bedekt is met de boter.

Voeg de wijn toe en laat de rijst koken. Zet het vuur wat lager en wacht tot de rijst bijna alle wijn heeft geabsorbeerd. Ik heb twee bouillonblokjes in heet water laten oplossen en heb het langzaam aan de rijst toegevoegd. Steeds als het bijna drooggekookt is wat bouillon toevoegen. Doe dit ongeveer 20 minuten.

Voeg als laatste de kruidenolie en de pompoen toe en roer tot alles goed gemengd is. Bak nog ongeveer vijf minuutjes en zorg dat de rijst gaar is. Breng op smaak met zout en peper.

*In het pak risottorijst dat ik heb gekocht zat 400 gram rijst, daarom is mijn risotto wat plakkeriger geworden.

 

Reactie van mijn huisgenoot: ‘Dit is veeeeeeeel beter dan uit een pakje!’

 

Lekker bij dit gerecht:

Spinazie uit de wok. Fruit een uitje (rood vind ik het lekkerst) met twee teentjes knoflook. Voeg verse (gewassen) spinazie toe, steeds een beetje per keer. Goed omscheppen. Binnen tien minuten heb je een lekkere spinazie. Voeg naar smaak wat zout en peper toe.

 

Misschien ook iets voor jou?

2 comments

Denise 10 mei 2014 - 16:44

hahah nog even en je hebt je huisgenoot ook om! En je challenge gaat om de alcohol toch? want als je de wijn kookt. gaat de alcohol eruit;) Dus dan schaad je challenge ook niet:)

Reply
Pompoensoep met geitenkaas | Groentje Gezond 19 april 2016 - 21:03

[…] een eerste keer, zo had ik nog nooit pompoensoep gegeten. Wel had ik een tijdje geleden heerlijke risotto met pompoen gemaakt, dat smaakte naar […]

Reply

Geef een reactie