Rijstmelk

by Anouk

Ik probeer zo weinig mogelijk koolhydraten te eten. Vooral brood, aardappelen en rijst eet ik niet veel meer. Maar soms eten er mensen mee, die wél iets extra’s bij hun groenten en (vegetarisch)vlees willen. Daar wil ik natuurlijk best wat rijst voor koken. Normaal doe ik per persoon 1 kopje ongekookte rijst. Maar soms ben ik zo enthousiast aan het koken dat ik voor een heel weeshuis rijst maak terwijl er maar drie personen mee-eten. Meestal vries ik overgebleven rijst in, of doe het in een bakje voor de volgende dag, maar opeens had ik een idee: zelf rijstmelk maken.

rijstmelk

Rijstmelk is een vervanging voor gewone melk en kan gebruikt worden om zo te drinken, of in gerechten te verwerken.

Maar hoe maak je rijstmelk?

Normaal gesproken neem je 1 deel rijst en 6 delen water en laat je dit ongeveer twee uur lang koken. Daarna gebruik je een keukenmachine of staafmixer om alles fijn te malen. Daarna zeef je het mengsel in een fijne zeef (zelf heb ik dit geprobeerd met een theedoek, dit was geen succes! Een gewone zeef op pantysokje zal prima werken) en aan het einde voeg je water toe tot je de gewenste dikte hebt bereikt.

Zelf vind ik dit lekker door het wat zoeter te maken met honing of maple syrup (natuurlijke zoetmiddelen) maar je kan ook Stevia of iets dergelijks gebruiken.

Nog een tip: Maak zelf (warme) chocolademelk! Zelf gebruik ik voor een glas 1 of 2 theelepeltjes honing en twee theelepeltjes ongezoete cacaopoeder. Maar je kunt ook een blokje chocola oplossen in de melk.

Oja, nog iets, rijstmelk is gezonder dan gewone melk en goedkoop. Een pak rijstmelk kost in de supermarkt rond de 2 euro, terwijl een pak zilvervliesrijst maar 85 cent kost!

Misschien ook iets voor jou?

2 comments

4 zoete aardappel recepten | Groentje Gezond 5 mei 2014 - 13:30

[…] Melk (of melkvervangers zoals rijstmelk) […]

Reply
6 producten die gezond lijken maar dat niet helemaal zijn - Groentje Gezond 8 juni 2016 - 12:46

[…] darmflora. Nog beter kun je een melkvervanger gebruiken, die zijn makkelijk zelf te maken zoals deze rijstmelk. Maar je kan ze ook gewoon in de winkel kopen (vaak wel met toegevoegde […]

Reply

Geef een reactie