Review: Youha The Ins draagbare borstkolf

by Anouk

Via Instagram kreeg ik de vraag of ik een review wilde schrijven over mijn kolfapparaten. Inmiddels heb ik er twee, de Youha en de Medela Freestyle Flex en kan ik deze goed vergelijken. De reden dat ik twee kolfapparaten heb is dat het twee hele verschillende apparaten zijn, de ene kun je makkelijk in je bh stoppen en is draadloos, de andere is een fijne betrouwbare kolf die in het ziekenhuis werd aangeraden. Kijk altijd even bij je verzekering of je iets vergoed krijgt, zelf kreeg ik bij Menzis extra verzorgend 2 tot 200 Euro lactatiekundige zorg en/of kolfapparaten vergoed per verzekeringsjaar. Ook een reden dat ik twee apparaten heb. Als er een uitvalt heb je altijd nog de andere.

Wil je meer weten over hoe het kolven bij mij is gegaan? Lees dan nog even dit artikel: Kolven: hoe gaat dat?

Hoe werkt deze kolf?

De Youha heb ik aangeschaft bij een lactatiekundige in de buurt nadat ik hem heb getest, dat kan ik altijd even aanraden om te doen voordat je een kolf aanschaft. De Youha is een draagbare Borstkolf. Hij is gevormd naar je borst en je hoeft hem eigenlijk alleen maar in je bh te stoppen om hem aan te zetten. Je kan er een kopen zodat je bijvoorbeeld met één kant kan voeden en de andere kant kolven, of je koopt er twee zodat je dubbelzijdig (is iets effectiever dan één kan) kan kolven. Op de kolf zit een motortje waar de zuigkracht vandaan komt. Met de motor kan je de verschillende kolfprogrogramma’s instellen. Je hebt drie programma’s:

 • Toeschietreflex opwekken
 • Kolfprogramma
 • Mix toeschiet en kolfprogramma

Al deze programma’s hebben tien standen die je hard of zacht kunt zetten naar wat jij prettig vindt.

Mijn ervaring

Ik werd toch wel benieuwd naar deze manier van kolven omdat je het overal op Social Media ziet. Dit is mijn tweede kolf en een van de redenen dat het me interessant leek was toch wel dat je wat beweeglijker kan zijn met een kolf als deze. Kolven zou een rustmomentje moeten zijn voor een optimale productie, maar soms wil je toch even wat drinken pakken of een doekje over het aanrecht halen. Met een andere kolf gaat dit ook wel maar toch iets minder makkelijk. Dat vind ik meteen erg fijn aan deze kolf, het geeft een stukje vrijheid terug. Ook kolft deze kolf even effectief als mijn andere kolf en dat vind ik ook erg belangrijk. Bij deze kolf is het heel belangrijk om te kijken naar de maat van je tepels om hier een eventueel een insert stukje bij aan te schaffen. Zelf heb ik niet de standaard maat. Ik vond dit wel een een fijne website met foto’s hoe het eruit zou moeten zien. Ik vertrouw op vrouwen die kolven dat ze hun eigen lichaam aanvoelen maar zelf zou ik niet snel in het verkeer (fiets of auto) stappen met een kolf. Door de hormonen die vrij komen kun je suf worden en dat vind ik voor mij persoonlijk gevaarlijk. Iedereen moet het zelf weten maar ik wilde dit nog wel even specifiek benoemen.

Voordelen

 • Grote opvangbakjes van 240 ml (vaak zijn flesjes 130-150 ml
 • Lichtgewicht en voelt natuurlijk om je borst
 • Je kunt vrij bewegen en ook voorover bukken om bijvoorbeeld iets op te rapen zonder lekkage
 • Door het siliconen schild zit het erg comfortabel
 • Makkelijk te bedienen en schakelt zelf uit na 30 minuten
 • Gelijke opbrengst met een ziekenhuiskolf
 • Makkelijk in elkaar te zetten en uit elkaar te halen
 • Goede zuigkracht zonder pijn te doen

Nadelen

 • Wat meer onderdelen dus meer schoon te maken
 • Geen tijdsindicatie op de kolf
 • Maakt best wat geluid / niet erg stil

Mijn oordeel

De Youha is een hele fijne betaalbare kolf. Veel van dit soort kolfapparaten zijn een stuk duurder zoals een Elvie en de Youha is ongeveer per stuk 75 tot 80 Euro afhankelijk van waar en wanneer je hem koopt. Voor dubbelzijdig kolven heb je er wel twee nodig dus dan zit je op ongeveer 140 – 160 Euro ook weer afhankelijk van eventuele aanbiedingen en waar je hem koopt. Een mooie prijs voor een fijne kolf. Zelf gebruik ik hem graag om te Powerkolven. Dat zijn momenten op een dag dat je extra kolft, bijvoorbeeld een uur lang elke tien minuten, om je melkproductie te verhogen. Je kan de kolf dan prima in je bh laten zitten. Ook vind ik hem prettig voor het kolven op mijn werk, of laatst toen het eindelijk weer zonnig was tijdens een lange wandeling. Op dat soort momenten is het gewoon fijn om niet aan een bank of stoel gekluisterd te zijn omdat je moet kolven.

Wel vind ik het schoonmaken een dingetje, je kan hem gewoon met koud water spoelen en dan aan het einde van de dag in een warm sopje wassen. Maar een kolf laat je het liefst in de lucht drogen en aangezien het toch een paar kleine onderdelen zijn die goed droog moeten zijn omdat je kolf wat langer mee moet, is dat soms wat werk. Aan de andere kant droogt hij ook wel snel en kan je binnen twee uur wel kolven als je hem aan de lucht laat drogen. Deze kolf maakt me ook benieuwd naar de wat duurdere (en vaak stillere) varianten, maar voor de prijs kwaliteit vind ik hem erg fijn. Het kleine gaatje bovenin waar je je melk uit kan laten lopen in een flesje vind ik een beetje onhandig dus ik maak het siliconen schild aan een stukje los en giet de melk via een trechter in een flesje. Hier krijg je vanzelf handigheid in. Ik ben erg tevreden over deze kolf en kan hem absoluut aanraden.

De Youha The Ins aanschaffen?

Youha The Ins is onder andere aan te schaffen via Bol.com. Als je dit via een linkje op mijn website doet dan krijg ik een kleine commissie. De bedragen die ik daarvan ontvang stop ik weer in de blog zodat ik daar de website kosten en dergelijke mee kan betalen of de website kan verbeteren. Dit artikel is niet gesponsord maar de linkjes zijn via het partnerprogramma van Bol. De review is vanuit mijn eigen perspectief geschreven en vanuit mijn eigen ervaring.

Misschien ook iets voor jou?

2 comments

Review: Medela Freestyle Flex borstkolf - Groentje Gezond 7 maart 2023 - 08:00

[…] deelde ik een review over de Youha draagbare borstkolf. Vandaag schrijf ik over de Medela Freestyle Flex, een kolf die mij vanuit het ziekenhuis was […]

Reply
Kolven op je werk, hoe gaat dat? - Groentje Gezond 16 juli 2023 - 21:58

[…] die kolfde op het werk. Toen ik startte met kolven gebruikte ik de Medela Freestyle en later de Youha draagbare borstkolf. De kolfruimte is een kleedruimte waar vrijwel niemand komt. Voor de zekerheid […]

Reply

Geef een reactie